03. Avel/Genetik/Uppfödning

Hur får man svart smoke?

2019-12-17 21:46 #0 av: kissencoon

Hej, jag håller på att lära mig om genetik.. Och har en undran.. Om man vill ha smoke i kullen.. Måste en förälder vara smoke då?
Min väninna ska para en blåsilvertabby med en padda.. Inom annan ras, men där ska det dyka upp smoke tror hon då pappan har silver och det finns mer silver i tavlan... Funkar det så? Eller hur funkar det? Vad måste finnas i tavlan eller hos förälder för chansen till smoke?
Hmm så dålig på att formulera frågan..

Anmäl
2019-12-17 22:26 #1 av: OberonsMatte

Silver är ett dominant anlag, vilket innebär att det endast krävs ett silveranlag (från den ena föräldern) för att katten själv ska bli silver. Det innebär också att anlaget alltid är synligt (och alltså inte kan bäras dolt). Har den ena avelskatten dubbla silveranlag (och den andra inget) blir 100% av avkommorna silver. Har den ena avelskatten endast ett silveranlag (och den andra inget) blir det förväntade utfallet att 50% av avkommorna blir silver.

Anlaget heter silver, men kallas smoke om katten är omönstrad, och silver om anlaget förekommer i kombination med mönster. En svart katt med silveranlag kallas alltså svartsmoke, medan en svarttabby med silveranlag kallas svartsilvertabby.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2019-12-18 12:01 #2 av: kissencoon

Ahaaa okej dåå förstår jag.

Så det är alltså inte omöjligt att det kan dyka upp smoke där?

Finns det chans till svartsmoke när pappan är blå?, ha. Har svart, blått, rött och padda i sin tavla.

Mamman är padda, och har svart, rött, blått och paddor i sin tavla också

Är så spännande att lära sig allt sånt här hehe 😃 och jag har miljoner frågor 🤣
Tack så hjärtligt för att du svarade 😊

Anmäl
2019-12-18 19:10 #3 av: OberonsMatte

#2 Det finns bara två genetiska grundfärger för katters pälsfärg och de är röd och svart. Genetisk grundfärg ärvs genom x-kromosomen som är en könskromosom.

Honor är xx och ärver en x-kromosom (och färg) från mamman och en x-kromosom (och färg) från pappan. Honor kan alltså bli svart+svart, röd+röd eller svart+röd (dvs. sköldpaddsfärgade).

Hanar är xy och äver sin enda x-kromosom (och genetiska grundfärg) från en av mammans x-kromosomer, och y-kromosomen från pappan (som inte för vidare någon färg). Hanar har alltså bara ha EN x-kromosom och genetisk grundfärg, svart ELLER röd.

Förutom genetisk grundfärg finns det andra anlag som påverkar pälsfärgen, t.ex. ev. silveranlag, mönsteranlag och dilutionsanlag (som späder ut/bleker svart till blå och röd till creme). Dessa anlag ärvs inte könsbundet och vissa av dessa anlag är recessiva vilket innebär att kattungen (oavsett kön) måste ärva likadana anlag från båda föräldrarna för att det ska synas på kattens päls.

Dilution är exempel på ett recessivt anlag.  En svart katt med ett (dolt) dilutionsanlag kan alltså få blåa ungar om den paras med en annan  svart katt som också har ett (dolt) anlag för dilution.

När det gäller mönster så är omönstrad päls ett recessivt anlag, så om två mönstrade föräldrar bara har ett anlag var för mönster (och ett för omönstrat) så kan de ändå få omönstrade ungar om kattungen ärver båda föräldrarnas omönstrade anlag.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2019-12-18 19:39 #4 av: OberonsMatte

Pappan är alltså Blåsilvertabby (xy) = 1. Svart genetisk grundfärg 2. Dubbla dilutionsanlag. 3. Minst ett silveranlag  3.  Minst ett mönsteranlag.

Mamman är Svartsköldpaddsfärgad (xx) = 1. Svart + röd genetisk grundfärg. 2. Okänt om mamman kan tänkas bära på ett (dolt) dilutionsanlag eller inte.  3. Inget silveranlag. 4. Dubbla anlag för omönstrad pälsfärg.

Svart , rött och sköldpaddsfärg är inget som kan bäras "dolt", men däremot dilutionsanlag och anlag omönstrad pälsfärg (angående vad som finns bakåt i föräldrarnas stamtavlor).

 Förväntat utfall:

Om mamman inte har något anlag för dilution så blir honkattungarna svarta (svart + svart) eller sköldpaddsfärgade (svart + röd) och hanarna svarta eller röda.

Har pappan dubbla mönsteranlag blir samtliga kattungar mönstrade. Har pappan ett mönsteranlag blir uppskattningsvis 50% mönstrade och 50% omönstrade..

Har pappan dubbla silveranlag så blir samtliga kattungar även silver eller smoke. Har pappan endast 1 silveranlag blir uppskattningsvis 50% av kattungarna silver/smoke.

Det är alltså fullt möjligt att det föds kattungar som är svartsmoke från den kombinationen. Hanar ärver mammans "svarta" x-kromosom + pappans silveranlag och honor ärver mammans "svarta" x-kromosom + pappans "svarta" x-kromosom + pappans silveranlag. Om pappan har dubbla mönsteranlag så blir det dock svartsilver+ mönster istället för svartsmoke.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2019-12-26 12:22 #5 av: kissencoon

Tack så jätte mycket för svar 😃 drt var väldigt lätt att förstå det du skriver 🌺. Så himla intressant att lära sig om genetik... Ska sitta nu under lovet och läsa mängder 🌺

Anmäl
2019-12-26 12:22 #6 av: kissencoon

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.