03. Avel/Genetik/Uppfödning

Könsmogen?

2018-05-04 14:25 #0 av: Flugsvampar

Hej! Vi har två huskatter som till mestadels är Skogisar, både hanen och honan är 75% Norsk skogkatt. Vi har planerat kull på dessa två i framtiden. Givetvis inte just nu då hanen bara är ett halvår gammal.  Honan är snart nio månader men har inte visat några tecken på att hon har börjat löpa ännu, Förutom att hon har börjat prata mer då och då än innan. Hur vet jag säkert när hon är könsmogen? Vet att de ofta börjar löpa vid ett halvårs ålder,  antar att det även kan ske senare? Tacksam för svar :)

Anmäl
2018-05-08 16:47 #1 av: Therese

Min hona började löpa sent, hon var ca året och jag kastrerade då direkt, löpande honom är inget kul.

Varför vill du avla på dem?

Anmäl
2018-05-10 22:43 #2 av: OberonsMatte

http://www.svekatt.se/artiklar/kastrera-din-ton%C3%A5ring!-36629544


Anmäl
2018-06-27 16:07 #3 av: Kronängens

Det är individuellt när katter blir fertila, men de kan nog båda bli det närsomhelst. Det brukar höras när honan börjar löpa eftersom hon skriker förfärligt då. Vissa kissar på olämpliga ställen med. Vissa hanar sjunger med när de blir fertila och i värsta fall strilar de för att markera revir. Hanen kan märka att honan löper innan du gör det och då kanske hon inte hinner börja skrika så högt. 

De flesta som har eller föder upp raskatter är dock inte så förtjusta i huskattparningar. Det finns många herrelösa huskatter där ute, men du kanske har köpare till dina kattungar redan. 

Om du är intresserad av avel (för det är riktigt roligt) kanske du kan planera lite mer långsiktigt genom att fundera på att köpa raskatt. Du får hjälp av din uppfödare sedan med parning och alla frågor om kattungar mm. Du hinner också läsa på om könsmognad, parning, kattungetiden, tester och sjukdomar, socialisering av kattungar med mera. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.