07. Beteendefrågor

Norsk skogkatt i jämförelse med Ragdoll

2017-12-06 22:19 #0 av: UlrikaC

Hej!

Jag undrar om någon har kunskap om hur skillnaderna är mellan Norsk skogkatt och Ragdoll, det jag främst tänker på är temperament och personlighet. Är det någon av er som kanske har båda eller har varit/är uppfödare som skulle kunna ge lite bra tips. Jag är nyfiken på båda raserna och skulle vilja få lite mer info från någon kunnig Glad.

MVH/Ulrika

Anmäl
2017-12-06 22:50 #1 av: Pyttelite

Här finns en översiktlig jämförelse mellan olika kattraser från Pet Breeds; Norwegian Forest Cat vs Ragdoll 

http://cats.petbreeds.com/compare/5-25/Norwegian-Forest-Cat-vs-Ragdoll

Du kan själv testa mot andra raser.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2017-12-07 00:19 #2 av: UlrikaC

:) Tack! Vad bra det ska jag göra!

Anmäl
2017-12-07 07:47 #3 av: OberonsMatte

#1 Nej usch, ta bort den jämförelseguiden. Inte mycket som stämmer där.


Anmäl
2017-12-07 09:12 #4 av: Pyttelite

#3 Vad är det som inte stämmer?

Är det inte bättre att i såfall bemöta det man inte tycker stämmer istället för att ccensurera?

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2017-12-07 09:56 #5 av: OberonsMatte

#4 Fråga hellre vad som stämmer... Att den där konstiga amerikanska sidan t.ex. har med lägsta respektive högsta förväntade livslängd är så oseriöst att man häpnar. Särskilt som de genom sina siffror påstår att det är en markant skillnad mellan raserna. För en Norsk skogkatt ska man alltså förvänta sig (enligt sidan) en livslängd på minst 10 år (max 12!) medan en Ragdoll blir minst(!) 18 (max 20).... Så oseriöst så man storknar.

Förutom detta är t.ex. färgerna fel,  teckningarna och mönstren fel, hälsoproblemen fel, vikterna fel, pälsbeskrivningarna fel, priserna fel (att raserna skulle ha olika prisnivåer, åtminstone här i Sverige,  är också fel). Att Ragdollen skulle vara en typisk knäkatt är fel, likaså att en Norsk skogkatt inte är det. Att en Ragdoll fäller betydligt mer än en Norsk skogkatt ställer jag mig också frågande till... Personlighetsbeskrivningarna låter snarare som att de jämför en Bengal med ett gosedjur(!). Fullt så stora är skillnaderna inte.


Anmäl
2017-12-10 10:52 #6 av: burmamys

Jag har läst en studie där de tittat på olika kattrasers typiska beteende, och gjort en sammanfattning på burma. Både ragdoll och norsk skogkatt ingår i studien, så den kanske kan vara intressant för er?

Det är en masteruppsats från Norge; ”Atferdsegenskaper hos rasekatter i Norge” och den är publicerad 2014 av Silja C. Brastad Eriksen.

Studien baseras på ett omfattande frågeformulär på 99 frågor om kattens beteende, och därtill 38 frågor om ålder, kön, om katten är kastrerad eller ej, och dess levnadsförhållanden. Frågeformuläret skickades till uppfödare av 15 olika raser, samt av korthåriga och långhåriga huskatter (se tabellerna nedan). De som svarat har gjort det med en katt i tanken, även om de haft flera katter hemma.

Totalt ingick 1137 katter i studiens resultat, varav hälften av vardera kön. 19% av katterna var fertila. 935 kvinnor och 79 män har svarat på enkäten. Författaren har jämfört sitt resultat med resultat från tidigare studier, däribland Hart & Hart (2013), som baseras på en liknande enkät som skickades ut till veterinärkliniker i U.S.A.

Brastad Eriksen har bearbetat resultatet från enkäten statistiskt med faktoranalys, variansanalys och chi-test. Den statistiska bearbetningen har resulterat i följande kategorier:

1) Socialt beteende med människor, 2) Lekfullhet och aktivitet, 3) Separationsproblem, 4) Aggression mot katter i hushållet, 5) Aggression mot främmande människor, 6) Aggression mot hundar, 7) Socialt beteende med främmande katter, 8) Motvilja mot att hållas fast, 9) Aggression vid beröring, 10) Kontaktsökande beteende med människor, 11) Träningsbarhet, 12) Predationsbeteende, 13) Rädsla för nya föremål, 14) Överdrivet tvättande, 15) Rädsla med okänd orsak , 16) Preferenser gällande kattoaletten, 17) Liggplatspreferenser, 18) Vokalisering riktat mot ägaren, 19) Högt intresse för bytesdjur, 20) Rädsla för främmande hundar och katter, 21) Nattlig aktivitet, 22) Kissande och sprayande utanför kattens toalett. Brastad Eriksen fann signifikanta skillnader mellan olika raser i alla beteenden utom nr 16 och nr 22.

Varje fråga har besvarats med en skattning på en skala enligt följande; 1 = aldrig, 2 = sällan, 3 = av och till, 4 = ofta och 5 = alltid. I formulären finns även alternativ 6, som betyder ”vet ej” och, liksom en fråga som inte blivit besvarad, räknas som noll.

Länk till studien, om ni vill göra en sammanfattning för de raser ni är intresserade av: https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/id/251973/Masteroppgave 

Anmäl
2017-12-10 17:27 #7 av: Pyttelite

Bara en liten fråga varför tog ni bort mitt inlägg med referenser till länkar på rasbeskrivningar på Youtube.

På vilket sätt strider dessa mot den policy ni har på detta forum?

Inklusive SVERAKs rasbeskrivningar samt att raser ser lite olika ut och bedöms olika beroende på förbund och länder.

Är det något sakfel eller är det något kontroversiellt?

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2017-12-11 16:12 #8 av: UlrikaC

Pyttelite, den ligger under Ragdollsidan, kanske var det bara där du skrev den ;), annars funderar jag med. Ja det är inte lätt med fakta nej, beror alltid på vilken källa den kommer ifrån så man får verkligen leta både här och där och vara kritisk, det är därför det är så bra att diskutera kring det och här borde det ju vara ett bra forum att göra det har jag tänkt ;).

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.