08. Skogkattens hälsa

Är det något fel?

2016-01-08 01:07 #0 av: skylar

Eller är det bara jag som kan tänkas vara paranoid?

Jag har en liten skogisflicka som nu är 23 veckor gammal. Hon har under nästan hela sin uppväxt varit påtagligt mindre än sina kullsyskon, och i dagsläget så väger hon 2000 gram, vilket jag själv anser vara alldeles för lite! Hon har tillgång till torrfoder dygnet runt och får blötmat ett par gånger om dagen. Aptiten är allt som oftast bra. Hon är alltså väldigt liten till växten, och vid besiktning påpekade vet att hon var liten/tunn, men gick igenom utan några (andra) anmärkningar.

Jag upplever också att hon kissar rätt så mycket. Jag kan för tillfället inte räkna exakt antal (tillfällig kattkompis), men skulle uppskatta att hon är uppe i sju stora klumpar kiss om dagen, vilket känns lite väl mycket.

Hon luktar även riktigt illa i munnen. Hon har just gått igenom lite tappning av mjölktänder, så det var vad jag antog att det berodde på i början. Men nu har hon luktat illa så pass länge att det känns som att det måste bero på något annat?

Allt det här, samt en (enligt mig) lite känslig mage, gör mig rädd att det ska vara något fel på henne.

Jag vet att jag är väldigt hypokondrisk över min lilla flicka. Hon verkar ju egentligen må väldigt bra - hon är busig, social, gosig som attan och ett riktigt yrväder ibland! Modig och framåt och så otroligt vacker. Hon ser inte sjuk ut. Men jag blir ändå orolig. Jag är så himla rädd att något ska vara fel.

Är det befogat att ta henne till veterinären och kolla upp det här? Eller är det jag beskriver egentligen helt normalt?

Och snälla, säg inte att jag är en dålig kattägare som inte har tagit henne till veterinären ännu. Jag älskar denna katt över allt annat på jorden och mitt hjärta vill ta henne till en veterinär om hon så bara snubblar över ett sandkorn. Men jag vet också att jag kan oroa mig för saker i onödan.

Tack på förhand,

skylar

Anmäl
2016-01-08 06:23 #1 av: Therese

Två kilo kattunge tycker inte jag är så lite, men jag har inte känt på henne heller, det gör ju mycket. Jag tycker att min tjej på 4.8kg är tunn men hon har ökat mer i vikt nu sen hon blev kastrerad, ett kg ungefär på två-tre månader (är för trött och förkyld för att komma ihåg exakt). Min Zelda var en av de största i kullen men hon har alltid varit tunn, 3.8 kg låg hon på i ett halvår tills hon kastrerades.

Jag tror inte att du behöver vara orolig. Gällande dålig lukt ur munnen, det kan ju vara att hon tappar tänder, men det kan också bero på tandsten eller tandköttsinflammation. Kolla så att tandköttet inte är rosa och att tänderna är vita och fina. Det kan även bero på fodret, vad äter hon idag?

Angående kisseriet vet jag inte. Är du osäker så är det klart att du bör ta en veterinär kolla, ä r hon frisk så lugnar det ju dina nerver i alla fall :)

Anmäl
2016-01-08 11:01 #2 av: OberonsMatte

Eftersom hon alltid varit liten till växten låter det inte onormalt att hon väger 2 kg vid 23 veckors ålder. Jämför med den här tillväxtkurvan för normal kattungetillväxt (ej rasspecifik) : http://migrated.ifokus.se/uploads/b77/b7724c2ed36e548ce1796ac31c55af29/kittengrowthchart-pdf.pdf

Att hon luktar illa ur munnen i den åldern är inte heller något onormalt.

En bra tumregel är att titta på kattens allmäntillstånd. Är hon pigg och glad, äter och bajsar normalt och ser frisk ut, är hon förmodligen också frisk.


Anmäl
2016-01-23 18:12 #3 av: Therese

#0 Hur går det för er?

Anmäl
2016-01-28 23:34 #4 av: skylar

Tack för era svar, och förlåt för att jag inte har svarat tidigare!

Jag kände mig lugnad av era svar, även om jag fortfarande inte är nöjd med hennes vikt. Hon har nu precis passerat 6 månader och väger cirka 2250 gram. Enligt tillväxtkurvan jag blev länkad till ska hon ligga okej till, men jag tycker ändå det känns underligt. Men hon äter med god aptit, är mycket tillgiven och kelen, samt busar så som bara en kattunge kan.

Lukten i munnen är bättre och hon kissar som hon ska. Tyvärr är hon fortfarande svårbalanserad i magen, vilket innebär att jag ofta får hjälpa till att göra rent då det fastnar i pälsen. :(

Ikväll har jag även lagt märke till en liten fläck som uppkommit ovanför hennes öga. Det ser ut som en leverfläck, men jag har aldrig sett den förut. Någon som har erfarenhet av det?

Tanken är att jag ska kastrera henne snart. Kanske ska jag be vet att ta en lite extra koll på henne bara för att lugna mina nerver.

Anmäl
2016-01-29 08:59 #5 av: SFalkbring

Spontant låter det ju som att hon mår rätt bra :) Men ska hon ändå till veterinären för kastrering så passa på och fråga om det du är orolig för, så kan du säkert få en extra koll och lite tips och råd. Och kan förhoppningsvis bli lite lugnad :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.