01. Allmänt Skogkattprat

Skogisar i fara!

2015-10-30 16:56 #0 av: eskils

När en Norsk Skogkatt, eller en långhårig huskatt, råkar rymma eller komma vilse är det mycket bråttom att hitta den igen! Långhåriga katter far särskilt illa av hemlöshet. 

Många tror att långhåriga katter klarar sig bättre än andra katter om de hamnar ute i hemlöshet.

”De fryser i alla fall inte”, säger den oinvigde optimistiskt. Men tyvärr är sanningen den rakt motsatta. Långhåriga katter far ofta mer illa av hemlöshet än vad korthåriga katter gör.


De långhåriga katterna får tovor som stretar och drar i kattens hud. Till slut kan katten vara ”inbäddad” i en enda stor tova. Katten blir så att säga ”fånge i sina egna tovor”. Katten får svårt att röra sig, och det gör ont att röra sig, vilket bland annat kan leda till svårigheter att skaffa mat.

Långhåriga katter riskerar att bli mycket magra innan någon reagerar på kattens situation (och agerar!) eftersom pälsen och tovorna döljer hur tunn katten har blivit.

Läs mer här.

(ID-märkning och registrering hos DjurID eller Sverak med aktuella kontaktuppgifter är kattens livlina, och kan hjälpa en kisse på rymmen att hitta hem igen.)


Anmäl
2015-10-30 18:39 #1 av: Therese

När min mamma flyttade till ett nytt boende hade de förra ägarna förmodligen lämnat kvar sin katt, en stackars långhårig full med tovor. Hon fick bo kvar och tovorna tog vi hand om, men jag vet vad du menar, det kan inte vara roligt för dem alls :(

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.