01. Allmänt Skogkattprat

Tips till nybörjare

2014-04-16 18:00 #0 av: Mmaryy

Får hem min lilla kisse den 26 april, en norsk skogskatt. Vill gärna ha alla tips och råd vad jag ska tänka på tills han kommer och vad som är viktigt i början! Är nybörjare med katter så behöver alla råd jag kan få:)

Anmäl
2014-04-18 10:13 #1 av: OberonsMatte


Stort grattis till ditt kommande liv som kattägare! Katter är underbara djur och Norska skogkatter är något alldeles extra i "underbarhet"!

Norsk skogkatt har sitt ursprung i Norge och rasens norska namn är Norsk skogkatt (utan s mellan skog och katt). I Sverige har rasen fått behålla sitt norska rasnamn och internationellt heter rasen Norwegian Forest Cat (NFO). Detta med stavningen kan tyckas vara en petitess, men säger man norsk skogskatt (med s) menar man i 99 fall av 100 en långhårig huskatt, dvs det som i folkmun kallades "angora" eller "halvangora" förr (innan den norska skogkatten blev erkänd och känd som ras).

I rådväg inför kattägandet vill jag börja med att tipsa om två viktiga saker som har med säkerhet att göra.

1. Ägarregistrera id-märkningen i både Svenska Kennelklubbens och Sveraks id-register! Att registrera i Sveraks register är gratis. Det mest kända och största registret, Svenska Kennelklubbens kattägarregister (Djur-id) har en engångsavgift på 130 kr eller nåt sånt. Det är först när man betalat som katten kommer med i registret.

2. Skaffa en bra veterinärvårdsförsäkring! Eftersom det är en raskatt kan det även vara en idé att livförsäkra katten till inköpspriset, men veterinärvårdsförsäkringen är ändå det viktigaste. Jag rekommenderar Agrias veterinärvårdsförsäkring med ersättningstak 50.000 per år som (till skillnad från andra försäkringsbolag) inte sänks när katten blir äldre. Veterinärvård är fruktansvärt dyrt!


Anmäl
2014-04-18 10:48 #2 av: OberonsMatte


Ett tips till som har med säkerhet att göra:

Kattsäkra bostaden! Katter är nyfikna och våghalsiga. De provar att tugga på småsaker som ligger framme, och i synnerhet snören och trådar kan vara direkt livshotande om de hamnar i kattens tarmar.

Tunna sladdar är frestande att knipsa av, så göm mobilladdare och liknande.

Ha aldrig fönster lite på glänt och tro att katten förstår att man inte bör pressa sig ut och balansera på fönsterblecket. Detsamma gäller eventuell balkong. Enligt djurskyddslagen ska numera balkonger som katter vistas på vara innätade om de befinner sig över 5 meter från marken.

Lämna aldrig varma spisplattor obevakade och åtkomliga. Ha för vana att ställa en kastrull med vatten på plattan så fort du har använt den.

Kattsäkra ditt blom- och växtbestånd. Katter har ett behov av att tugga i sig gräs och i brist på det (eller nyfikenhet) tuggar de på det som finns tillgängligt i växtväg och många prydnadsväxter är giftiga för katter.

Det finns även en del "vanlig" mat som är farlig/giftig för katter: Lök, vindruvor, russin, choklad, rå äggvita, svamp och tillagade ben. Tillagade ben splittras och blir vassa när katten tuggar på dem, så ge aldrig katten tillagade kycklingrester och liknande med ben. Endast råa ben går bra.

Ställ inte ömtaliga saker eller saker som kan välta/ramla ner inom räckhåll för katten. Katter tar sig upp på allt de kan ta sig upp på eftersom de har ett behov av att utforska och gillar högt belägna utkiksplatser. Ibland rejsar de även omkring i vilt kattfnatt så att mattorna flyger och då vill det till att saker (som annars riskerar att välta/ramla ner) är väl förankrade.

Till sist också en varning angående levande ljus. Eftersom katter är nyfikna, lekfulla och agerar på impulser går det inte att fostra en katt till att akta sig för eller låta bli något. Enda sättet är att ta bort det de ska akta sig för.


Anmäl
2014-04-18 11:14 #3 av: OberonsMatte


För att du ska slippa ett antal nybörjarmisstag vill jag också ge några råd angående katters behov:

1. Kattens toalett: För att undvika lådproblem bör du erbjuda en optimal kattlådesituation redan från början och en sådan är:

Två stora och helt öppna lådor. Eventuellt kan man ha huv på lådan, men absolut inte svänglucka.

Lådorna bör vara väl fyllda med lerbaserad, finkornig, klumpbildande och oparfymerad sand. T.ex. Extreme Classic, Everclean eller möjligen Pussi Kompakt. De två första säljs i nätbutiker och djuraffärer, Pussi Kompakt i vanliga matbutiker.

Lådorna bör rensas från kissklumpar och avföring varje morgon och kväll + när man märker att det finns bajs i lådan, samt fyllas på kontinuerligt med fräsch sand så att nivån alltid är decimeterdjup. En optimal kattspade är Litter lifter som är helt fenomenal och gör rensningen effektiv och snabb utan att damma.

2. Katters klösbehov: Katter har behov av att doftmarkera och vässa klorna genom att klösa på (oftast) vertikala ytor. Man bör erbjuda katten rejäla och framför allt stabila klösalternativ som är utformade och placerade på ett sådant sätt att katten kan stå på golvet och sträcka sig upp i sin fulla längd när den klöser. Det är också viktigt ur doftmarkeringssynpunkt att klösplatserna är rätt placerade, dvs centralt och där katten har sina naturliga stråk och inte alltför avskilt och oåtkomligt.

Köper man en klösmöbel är det viktigt att man inte bara ser de roliga kojorna och hyllplanen utan faktiskt koncentrerar sig på klösmöjligheterna och klösmöbelns stabilitet (de flesta klösmöbler är rangliga och har alltför begränsade klösmöjligheter genom för korta och för oåtkomliga stolpar). Jag (och katterna) gillar Kattens No 1 som man dessutom kan köpa reservstolpar till när de blivit utslitna.

Har du en soffa du är rädd om rekommenderar jag att du har ett överkast eller liknande över den till vardags som skydd.

Man kan inte uppfostra en katt till att låta bli att klösa på förbjudna saker. Att skydda platsen och erbjuda andra och  bättre alternativ är det enda sättet. Fyar man katten kommer katten bara att lära sig att klösande på det förbjudna stället är ett effektivt sätt att få uppmärksamhet på. Att uppmärksamheten är negativ spelar oftast ingen som helst roll när katten är uttråkad och rastlös.

 


Anmäl
2014-04-19 20:38 #5 av: cattisa

OberonsMatte. Vilken jättebra samling med tips du fick till! Den borde synas på övriga kattsidor också.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.