01. Allmänt Skogkattprat

Transportbur och mått

2014-03-26 14:11 #0 av: Nenujap

Hejsan
Som rubriken säger har jag funderingar om transportburar.
Jordbruksverket säger att minsta måtten är 50x30x35 cm/katt.
Mina katter tycker inte om att åka bil själva. Men om de är tillsammans i buren är det inga bekymmer alls. Då de nu är små, så får de dela på en transportbur. Men de växer ju, så jag börjar fundera över hur jag ska lösa det längre fram.

Att ha en bur, som ger båda katterna de måtten som Jordbruksverket bestämt, blir inte möjlig för mig att förflytta. Så om jag ska gå efter måtten, behöver det alltså bli två burar/väskor och oroliga katter. Eller en lite mindre bur/väska (större än 50x30x35, men inte dubbelt så stor) och lugna katter.

Jag har nog redan bestämt mig för hur jag ska göra, men jag skulle vilja veta vad andra tycker och gör.
Om någon haft liknande erfarenhet, hur gjorde/gör ni?

Ha de gött!

@Mpajunen på Instagram
Anmäl
2014-03-27 10:57 #1 av: FruFilur

Den enda hårdplastbur jag har hittat när jag surfat runt som uppfyller måttkraven för två katter är denna :
http://www.zooplus.se/shop/hund/hundburar_transport/transportboxar_plast/378301 (storlek 4, small, 67*51 cm)

Annars så får man sikta in sig på canvasburar.
Dogman Canvasbur, storlek Large, 70*52 cm, är laglig för två katter (ger 0,36 kvm), och den funkar ju skapligt att hantera under förflyttning, lite stor och bökig, men det funkar.

Dogman Canvasbur, Storlek Medium, 60*42 cm (det är f.ö samma mått som på Shnüg-buren på Rusta) är lite för liten (8 cm på bredden) för att vara laglig.
Jag har en sådan och har transporterat två katter i den i alla fall emellanåt, dock inte nu längre för med två väldigt fullvuxna skogkatter (8+6 kg) är det lite för trångt tycker jag...  Så med två lite mindre katter (under 5 kg) kan jag tänka mig att tulla lite på reglerna, beroende på hur lång transport det handlar om.
Vi har t.ex även Trixies trolley/ryggsäcksbur, och den uppfyller inte alls minimikravet då den bara är 36*27 cm i golvyta, men dem använde vi för att kunna förflytta katterna från bildäck till passagerardäck på ett smidigt sätt i de trånga trapporna när vi åkte färja. Skulle dock aldrig drömma om att låta katten sitta i den buren någon längre stund eftersom de inte kan lägga sig ner ordentligt.

Numera, med tre katter, så kör jag med tre individuella plastburar, det har blivit enklast så...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.