08. Skogkattens hälsa

Nysande katt

2013-12-20 20:29 #0 av: ChristineL

Min honkatt har börjat nysa en del nu under några dagar. Idag kom det också slem ut nosen på henne. Vad kan det vara? Är det akut till vet nu som gäller eller kan jag avvakta?

Både hon och de andra två är fullvaccinerade innekatter.

Anmäl
2013-12-21 06:29 #1 av: blondifire

katter kan bli förkylda precis som oss men ring o rådgör med vetr

Anmäl
2013-12-21 09:53 #2 av: ChristineL

Så typiskt nu när det är massa helger, men dom har väl öppet som vanligt på måndag iaf. 

Anmäl
2013-12-21 12:09 #3 av: OberonsMatte


Hon har förmodligen drabbats av kattsnuva. Hur gammal är hon och de andra två katterna? Hur länge har ni haft dem?

Har hon (eller de andra katterna) varit med om något under de senaste veckorna som inneburit extra stress och som därigenom kan ha fått ett virus att bryta ut?

Mot virus finns ingen botande medicin, så veterinären kan inte göra så mycket i det här läget. Blir hon jättesjuk och får bakteriella följdinfektioner kan hon behöva läggas in för uppvätskning och näringsdropp samt behandlas med antibiotika, men så länge symtomen är lindriga gör man bäst i att bara hålla katten i sin trygga och invanda miljö och låta kroppen läka ut viruset själv i lugn och ro.

Medarbetare på Förskolan.ifokus

Anmäl
2013-12-21 13:02 #4 av: ChristineL

Hon och hennes bror är 8, lillkillen är 3, har haft dom sen dom var 12-13 veckor. Den nyaste är att vi fick barn för snart sju månader sen men det har dom alla tagit med ro, inga problem ens nu när dottern har börjat tycka att dom är roliga utan då går dom hellre undan.

Anmäl
2013-12-21 13:32 #5 av: OberonsMatte


#4 Hm ja, var kattsnuvevirus kommer ifrån kan vara knepigt att lista ut, men det kommer iallafall alltid ifrån andra katter som utsöndrar virus. Smittospridaren kan dessutom vara helt symtomfri själv eller få symtom först i samband med nedsatt immunförsvar eller efter upplevelser som inneburit stor stress (t.ex. efter utställning eller veterinärbesök).

Eftersom alla dina katter är relativt unga, men fullvuxna, fullvaccinerade och friska i övrigt(?) kommer de förhoppningsvis klara av smittan utan veterinärvård och förhoppningsvis är det ett "snällt" virus det handlar om. Inkubationstiden och sjukdomstiden kan dock vara ganska utdragen med olika symtom för olika katter, så bli inte förvånad om det tar tid innan alla katter är helt symtomfria igen.

 

Medarbetare på Förskolan.ifokus

Anmäl
2013-12-21 13:36 #6 av: OberonsMatte


Är det enbart nysningar och irritation i en nosborre det handlar om kan det förstås också bero på att det sitter något skräp i nosen som inte ska vara där.

Medarbetare på Förskolan.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.