17. Utställningar/Resultat

Vacc utställning

2013-10-15 14:10 #0 av: Torplyktans

Hur är det med vacc till Utställning? (hittar inte på sveraks hemsida just nu ;-)

Kan man vacc mot katsnuva varje år och kattpest var 3år? Då det flesta vet säger nu att det räcker vart tredje år.

Anmäl
2013-10-15 18:34 #1 av: blondifire

 ska man på utställning får vaccineringen inte vara äldre än ett år såvitt jag vet 

Anmäl
2013-10-15 19:00 #2 av: Torplyktans

Funderade bara om det funkar med kattsnuva varje år och kattpest var tredje då jag hört av flera vet att det inte rekommendera att ge kattpest varje år. Men jag har för mig att det står hos SVERAK att man ska ha båda varje år, men är inte riktigt säkert hur det står i reglerna har försökt att hitta i häftet men inte lyckats.

Anmäl
2013-10-16 08:32 #3 av: blondifire

för hemmabruk s.a.s räcker nog var tredje år men utställning varje år m j fattat rätt.. Nån annan som vet här kanske ?

Anmäl
2013-10-16 16:26 #4 av: VoxBauers

Från Sveraks hemsida:

Vanliga frågor om vaccination

Läs här om: Vaccinationsregler inom FIFe från den 1 januari 2013

 

Vaccinationsregler inom FIFe för tillträde till utställning

Giltighetstiden för vaccinet ska påföras av veterinären på vaccinationspappret eller i kattens EU-pass. Tidigare generell gräns med två år är alltså borttagen och ersätts med den gräns som veterinären/vaccinationstillverkaren rekommenderar, vilket kan vara ett år på vissa vaccin och två eller flera år på andra vaccin.

Eftersom det på våra stamtavlor inte tidigare fanns något utrymme för att skriva in giltighetstiden, har SVERAKs styrelse beslutat att vi återgår till en generell bestämmelse att ingen vaccinering ska vara äldre än ett (1) år – såvida man inte har ett dokument från veterinären som klart och tydligt visar att vaccinet har längre hållbarhet.

I Norge gäller samma regler som i Sverige.

Sammanfattning: Alla katter ska, efter att ha fått en grundvaccinering - med två på varandra följande vaccineringar, vaccineras årligen – såvida man inte har veterinärintyg på annan vaccinationsintervall. 15 dagars karens gäller som tidigare.

Karens

En karensperiod på 15 dagar gäller för samtliga typer av vaccinationer eller andra veterinärmedicinska ingrepp om inte veterinär ordinerar längre karenstid. För chipmärkning och blodprovstagning är karensperioden 5 dagar.

Vaccinationsregler vid överlåtelse av katt

(enligt FIFes regler för uppfödning och stambokföring)

Kattungar ska inte flytta till ny ägare (till nytt hem) innan de är 12 veckor gamla och de har blivit fullvaccinerade (grundvaccinerade) mot kattpest, kattsnuva och kattherpes, såvida inte veterinär föreskriver annat.

                                                               www.voxbauers.weebly.com                                                                  www.cornishrex.se

Anmäl
2013-10-16 16:28 #5 av: VoxBauers

Vaccinationsregler inom FIFe

På FIFes generalförsamling 2012 klubbades regeländringar gällande vaccinationer vid flytt av kattungar samt för katter på utställningar.

Ändringarna gäller från 1 januari 2013.

I FIFes uppdaterade regelverk på FIFes hemsida kan man läsa formuleringarna ordagrant och de ändrade paragraferna är sammanfattade i en inledande tabell.

 

Under ”Breeding and registration”:

2.3.3 Kittens must not go to a new owner (home) before they are 12 weeks old and have been fully vaccinated against feline panleucopenia, feline calici virus and feline herpes virus, unless otherwise advised by a veterinarian.

Dvs kattungar får inte flytta till nytt hem förrän efter 12 veckors ålder med två vaccinationer mot felint panleukopenivirus, felint calicivirus samt felint herpesvirus, såvida inte veterinär lämnat annan rekommendation.

 

Under ”Show rules”:

1.8c The cats have been vaccinated by a veterinary surgeon in accordance with each country’s veterinary regulations, against feline panleucopenia, feline calici virus and feline herpes virus, and have had the required boosters, at least 15 days prior to the show. The validity for the vaccination is marked by the veterinary surgeon in the pet passport or on the vaccination certificate.

Dvs katter på utställning ska vara vaccinerade mot felint panleukopenivirus, felint calicivirus samt felint herpesvirus med omvaccinering enligt varje lands veterinära regler, minst 15 dagar innan utställningen. Giltigheten för vaccinationen ska anges.

 

I alla vaccin godkända mot kattsnuva i Sverige finns skydd mot kattsnuva i form av felint calicivirus (FCV) och felint herpesvirus typ 1 (FHV, kallas också felint rhinotrakeitvirus). De preparat som innehåller skydd mot kattsnuva och kattpest, dvs felint panleukopenivirus (FPLV), har skydd mot båda kattsnuvevarianterna.

Då kattsnuvevaccinets immunitet har en varaktighet på ett år, omvaccineras katterna mot dessa årligen. Vaccin mot kattpest har däremot en varaktighet på tre år, vilket betyder att man inte behöver fylla på med skydd mot detta varje år.

Det är svårt att ta fram en fullständigt komplett lista över godkända vaccinationer, då det finns vaccin i andra länder som vi inte har här i Sverige men som ändå uppfyller alla kriterier som krävs.

 

/SVERAKs hälsokommitté

© copyright SVERAK www.sverak.se

                                                               www.voxbauers.weebly.com                                                                  www.cornishrex.se

Anmäl
2013-10-16 17:38 #6 av: Torplyktans

Ah tack så mycket! Det var det jag letade efter på Sveraks hemsida! Måste nog lära mig att hitta bättre på deras sida ;-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.