07. Beteendefrågor

Katt som slickar hela nätterna

2013-07-27 20:28 #0 av: JFogel

För ca 4 veckor sedan skaffade vi två kattungar från samma hem. De var ca 13,5 vecka när vi hämtade dem och de har sedan dess sovit hos oss i sängen. För ca två veckor sedan började dock den ena väcka oss stup i ett på nätterna genom att slicka på oss och trampa (med mycket klor).

Vi har försökt att bara vänta ut henne men hon ger sig inte. Som längst har vi "sovit räv" i ca 45 min i hopp om att hon ska ledsna men hon ger sig inte. Egentligen är det supermysigt men vi håller på att bli tokiga av sömnbrist då vi aldrig får sova mer än en timme i taget utan att hon väcker oss. Vi har även provat med att säga nej varje gång och lyfta ner henne ur sängen men på ca 2sek så är hon tillbaka.

Vad kan vi göra? Vi vill gärna att hon sover i sängen och vi förstår att hon vill mysa men det här kommer inte hålla i längden. Hur kan vi få henne att sluta väcka oss?

De har gott om mat och vatten då vi fyller på med torrfoder innan vi går och lägger oss.

Tacksam för hjälp!

Anmäl
2013-07-28 08:30 #1 av: blondifire

jag hade stängt till sovrummet

Anmäl
2013-07-28 09:34 #2 av: JFogel

Men det hjälper ju endast just då och tar inte itu med problemet. På något sätt måste vi väl kunnavänja av henne med det?

Dessutom är det tyvärr svårare att stänga till än vad det borde vara då vi bor i ett gammalthus med skumma dörrmått och vi innehar några innerdörrar i dagsläget. Att köpa såna kräver tur eller specialbeställning (vilket vi inte har råd med)

Vore väldigt tacksam för hjälp som snarare består i hur vi kan försöka vänja bort beteendet snarare än hur vi kan bygga igen dörren :)

Anmäl
2013-07-28 12:43 #3 av: OberonsMatte


Det enda sättet är att aldrig belöna beteendet och förstå att varje reaktion är en belöning som befäster kattungens beteende.

Kattungetiden är som att vara småbarnsförälder. Man måste stå ut med att det påverkar ens sömn och tålamod. Men precis som småbarn växer även kattungar upp, så håll ut!


Anmäl
2013-07-28 17:29 #4 av: JFogel

Tack OberonsMatte!
Så länge vi kan misstänka att det är en övergångsfas så känns det helt ok. Huvudsaken är att det inte blir ett invant beteende som vi sedan kommer få ett hellskotta att bli av med om vi låtit det pågå för länge.

Vi får försöka vänta ut henne och hoppas att hon växer ur det :)

Anmäl
2013-07-31 09:47 #5 av: mizzm

Vi hade samma problem med våran ena hankatt när vi hade köpt honom. Han jamade konstant och krafsade överallt och ville leka mitt i nätterna. Vi försökte stänga sovrumsdörren men då blev det bara värre. Vi försökte ignorera honom, men ingenting hjälpte. Först när han blev kastrerad blev han som en ny katt. Lugn och sover heela nätterna bredvid våran andra hankatt i sängen. Kattungar kräver tid och tålamod. Dom växer hela tiden så det är bara att hålla ut :) lycka till!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.