Annons:
Etikett08-skogkattens-hälsa
Läst 3973 ggr
Svartasaga
6/9/13, 3:29 PM

Andningsproblem

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hej!

Jag har en snart 3årig skogkatt (kastrathane) som haft lite otur med hälsan.

I november förra året fick han andningsproblem - började som en misstänkt förkylning med hosta som sedan förvärrades på några dagar och då fick han rosslig andning och flåsade (vi var i kontakt med veterinär från dag 1 och de ville avvakta när de misstänkte förkylningen men när han lät konstig i andningen fick vi akuttid). På lungröntgen syntes infiltrat som vid en pneumoni. Blodprover var u.a. Då han blev stressad över veterinärbesöket så blev han riktigt dålig i andningen, så dålig att han andades med öppen mun och tydligt kämpade med varje andetag. Han fick en antibiotikainjektion och stannade för observation över dagen och sedan fick vi hem honom. Dagen efter var han förvisso lite bättre men vi åkte in med honom tidigt och träffade en annan veterinär och han fick då kortison och antibiotikainjektioner samt dropp då han inte orkade äta eller dricka under dagen och blev mycket bättre framåt kvällen så vi fick hem honom och ett recept på antibiotika och kortison (med urtrappningsschema). Han blev helt bra på några dagar och vi var på återbesök med lungröntgen som var mycket förbättrad. Han åt klart ab - kuren och vi trappade ut kortisonet enligt schemat. När vi var nere på en halv tablett varannan dag blev han försämrad igen, vi åkte in till vet - han fick kortisoninjektion och vi började om med 2 tabletter om dagen och fick en lite långsammare utrappning, han mådde jättebra några veckor på en halv om dagen men började äta mindre och kräkas.

Nytt besök hos veterinär han vägrade äta och dricka och fick dåliga levervärden på någon dag, han hade ingen icterus (gula slemhinnor) men mådde dåligt, fick vätskebehandling för att skölja genom levern samt blev tvångsmatad. Detta höll i sig 3 dagar och han blev sämre varje dag och tillslut kaskadkräktes han (jag arbetar inom sjukvård och funderade redan dagen vi lade in honom ifall han kunde vara förstoppad då han uppvisade sådana symptom - kräkning, illamående och såklart liten avföring dag 1 och därefter enbart kiss..) men de testade honom för olika virus och körde på med vätskabehandlingen och tvångsmatning (vi fick hem honom på nätterna med matschema då vi inte har något djursjukhus i närheten och de trodde han skulle få mer vila av att vara hemma nattetid - vi har en distriktsvet några mil bort med jour och hade som instruktion att åka dit om han skulle bli kraftigt försämrad när de inte fanns på plats).

Dag 4 började de misstänka att han har ulecerös colit (inflammerat tarm) och ville då öppna honom och ta en biopsi och testa ett specialfoder. Ev kunde han ha någon form av tumörsjukdom Vi gick med på det men sade att ifall han inte har någon chans att bli bra snart så får de låta honom somna under operationen för det kändes inte okej att se honom lida mer. Nä de skulle söva honom sade vi hejdå. De var inte heller säkra på ifall han skulle överleva narkos då han mådde så dåligt.

Operationen var lyckad - de hittade en stenhård hårboll i övre delen av tunntarmen som hade orsakat allt ont. Förstoppning precis som jag trodde från början. Levervärden var dåliga pg.a svält. Vi hämtade honom under kvällen och fick med oss ett matschema ( 1 ml varannan timme, därefter 2 ml osv.) som skulle vara i 2 veckor - den första veckan var det matning varje till var tredje timme. Jag har en sådan tur att jag dels har en sambo men även föräldrar som ställde upp (min hemska chef ansåg att det är väl bara att avliva en kattstackare - för man kan ju få en ny för 200 spänn - så jag fick inte ledigt från arbetet.) Så vi bytte av varandra dygnet runt. Goblin blev bättre för varje timme. dygn 3 efter operation så var han så pigg att han inte behövde tvångsmatas (fast han protesterade inte tidigare heller utan var bara för trött o medtagen för att orka äta) utan han åt själv ur sprutan, han började bli jättegosig igen och den dagen kom han mage igång igen och jag var så glad att jag fotade med mobilen och mmsade bilden till föräldrarna, dygn 4-5 så började han äta självmant och tyckte tom att vi var snåla som bara gav honom lite åt gången. 2 veckor efter op var han sitt vanliga matglada jag igen.

Men en månad senare så började vi trappa ur kortisonet igen - ordinerat av veterinären såklart (när han var sjuk så stod han på 1 tablett om dagen) han mådde jättebra på kvällen men jag vaknade mitt i natten och hittade honom då på toaletten med jättedålig andning. Vi ruschade till jourhavande veterinär som gav honom kortisoninjektion - for hem och åkte tillbaka tivv vår ordinarie veterinär på dagen. Han blev då lagd i syrgastält och fick antibiotika och kortisoninjektion. Hämtade en piggare Goblin på kvällen och diskuterade länge med veterinären hur man bäst ska kunna behandla Goblin då han uppenbarligen inte klarar sig utan kortison. Han är bara 3 år gammal och att äta kortison varje dag sliter på binjurarna samt gör annat dåligt i kroppen. Hon försöker nu hitta ett bra sätt för Goblin så han ska kunna få börja inhalera (det verkar ju då där det behövs och kan då ges i mindre doser) och där är vi nu. 

Goblin äter en hel tablett (5 mg prednisolon) varannan dag (fungerar utmärkt - han mår prima, leker, bråkar med min andra kisse, äter och gosar).

Så nu efter denna novell så till min fråga - har någon här varit med om liknande andningsproblem hos skogisar? 

Finns det någon här som har eller har haft en katt som står på kortison sedan en längre tid?

Jag har kontakt med hans uppfödare (som är mycket seriös med många år som uppfödare bakom sig) hon har inte hört talas om astma hos katt. Hans föräldrar, de halsyskon och släktingar till Goblin som de fortfarande har i avel eller som kastrater är friska och de kattungar de någonsin haft från de linjerna både bakåt och neråt (många av dem är avelskatter runt om i världen och är då även testade enl program) de har inte något problem med andning. Så ärftlighet är uteslutet.

Annons:
AgnetaB
6/10/13, 1:02 AM
#1

Det är tyvärr inte jättemycket aktivitet här så rekomenderar dig att sätta in detta även på katter.ifokus. Har du tur så är det många kunniga där. Är blandat med ras o huskattsfolk där med många olika erfarenheter.

Personligen har jag inget att delge o förstår det är asjobbigt o önskar dig lycka till:)

blondifire
6/10/13, 8:12 AM
#2

det är ändå 31 som läst inlägget, vad du beskriver har jag hört flera ha ( astman) både hus o raskatter, att fortsätta medicinering är ett val bara du kan ta som känner din katt o kan väga för och nackdelar mot varann. Önskar er lycka till <3

S*Winsnes Wilda

Svartasaga
6/10/13, 8:35 PM
#3

När han inte får kortison så får han kraftiga andningsproblem så det är inget alternativ att sätta ut det. Sålänge han har en bra dos kortison mår han jättebra. Det jag oroar mig för är de långvariga effekterna och hur mycket kortare liv han evt kan få. För jag vill inte att han ska lida utan vill få så mycket bra tid med honom jag bara kan.

Jag ska testa att posta på den andra sidan med :)

Lacy
6/11/13, 5:24 PM
#4

Jag hade för några år sedan en exotichane, när han blev halvåret så kom astma besvär smygande och han fick kortison i tablettform som hjälpte honom.

När han närmade sig året så hade astman blivit värre och det gick inte att medecinera i tbl.form. Vi tog beslut om att vår älskling fick somna ett djur ska inte ha ett komplicerat liv enligt mig. Hoppas det löser sig för er

Svartasaga
6/12/13, 12:21 AM
#5

Vad tråkigt med din kisse, vi har också haft den diskussionen i den händelse att han skulle börja må dåligt trots eller p.ga kortison.

Ett djur ska aldrig behöva lida i onödan och ska kunna leva ett fullgott liv.

Min kisse mår somsagt prima just nu och tycker det funkar att ta tabletter om han blir lite gosad med efteråt :)

Trollkatta
7/9/13, 11:07 AM
#6

Hej!

Jodå, en katt kan få astma och den går att behandla (men inte bota). Det finns bättre hjälp att få för din katt!!!

Jag har en skogistjej på 5 år som haft astma sedan hon var knappa året. En lungröntgen bör kunna visa på de typiska förändringar man ser i lungor med astma. Min skogis andas in kortison två gånger / dag. Medicinen används för barn med astma och heter Flutide. I och med att hon andas in kortisonen verkar den lokalt, dvs på lungorna, och inte i hela kroppen (= biverkningar). Vi använder en inhalator, Aerokat. den kan du beställa via din veterinär. Vid behov får hon även andas in kramplösande medicin. Precis som man behandlar människor med astma. Om hon får en dålig period sätter vi in kortisontabletter i en kort kur.

Allt som allt så klarar hon sitt kattliv bra, trots astman. Hon är pigg, leker, busar, äter och allt. Men hon får ju sina astmaanfall och det är inte så mycket vi kan göra för att helt förhindra det.

Hoppas det går bra för din katt!!

Annons:
litettrassel
7/9/13, 10:03 PM
#7

Nu vaknade den nyfikna i mig… Människor får ju allergisk astma som en gren på trädet. Kan katter då också reagera på allergi med astma?

Trollkatta
7/10/13, 11:01 AM
#8

Jag skulle tro det. De veterinärer jag varit i kontakt med säger att människans astma och kattens astma är mycket lika varandra. Astma hos hundar t ex skiljer sig betydligt mer. Det är säkert också därför som min skogis får samma astmamedicin som barn får. Min skogis har ett kullsyskon som har foderallergi. Så jag tror absolut att det spökar allergi i den linjen. Och den yttrar sig olika hos syskonen. Precis som det kan göra hos människor.

Kruxet med katter är att det inte (i alla fall inte för något år sedan) går att fastställa med prover vad som triggar kattens astma. För allergi, t ex foderallergi, finns det prover men enligt mina veterinärer är de inte särskilt tillförlitliga. Jag lät dem ta allergiprover på skogistjejen med foderallergi men den visade noll/0 resultat. Och ändå är hon bevisligen hyperkänslig mot viss typ av mat.

Det jag tycker man ska tänka på är att vid konstaterad astma, försöka få kortison som katten andas in istället för tabletter. Medicinen de andas in skadar inte organ, skelett mm så som tabletterna gör. Och det går bra att lära katten andas i en Aerokat. Min lilla tjej sitter som ett ljus i mitt knä :-)

Svartasaga
7/10/13, 7:59 PM
#9

Jag försöker få tag i en aerokat! Och ska diskutera med vet om fortsatt medicinering, häruppe i norrland där jag bor så är de visst inte så specialiserade.

Hur mycket väger din skogis och vilken dos står hon på? Antal inhalationer per dag? 

Hur ser tablettmedicineringen ut när hon får ett anfall?

Vad är det för kramplösande (bronkvidgande?) hon har och i vilken dos? Söker bara ett referensvärde så jag får en lite aning o hur jag ska tänka när jag tar upp det med min vet.

Jag tror inte det är något problem att lära honom inhalera, han är en ganska cool kisse som inte stressar upp sig i onödan, rätt lätt för att anpassa sig.

Känns jätteskönt att höra att din tjej har kunnat må bra i flera år! Jag har haft många tråkiga tankar om att han kanske inte blir så värst gammal trots att han mår fint för tillfället.

bustrollet
7/27/13, 1:47 PM
#10

Vilken otur du haft med din skogis..man ska vara himla glad att mina kissar mår bra..Vilken idiot till chef du har,har inget hjärta!! jag fick ta semester i flera dagar när jag måste låta en kissunge somna in då han fick fip.  Hoppas det går bra och din kisse får ha det gott

Trollkatta
8/5/13, 1:27 PM
#11

Tillbaka från semestern :-)

Kortison som hon inhalerar: Flutide Evohaler 125 mikrogram/dos (samma dos som människobarn får)

2 doser per dag - en på morgonen och en på kvällen. Varje dos ska hon andas in 7 andetag => 2 x 14 andetag per dag.

Luftrörsvidgande (vid anfall samt ibland även förebyggande om hon skulle ha en period med mer besvärlig astma): Airomir 0,1 mikrogram per dos. Även här får hon två doser - 7 andetag per dos. När hon får i förbyggande syfte får hon två doser på morgonen och två på kvällen. Då börjar jag alltid med Airomir, väntar några minuter för att sedan ge henne Flutiden.

Tips: pumpa in medicinen i inhalatorn vid sidan av/i luften - inte när katten har den på nosen/ansiktet.

Tablettbehandling: Prednisolon 5 mg (kortison) enl följande kur: en tablett/dag i 5 dagar, sedan 1/2 tablett/dag i 5 dagar, sedan 1/2 tablett varannan dag i 5 dagar.

Hon väger drygt 5 kilo.

Kommer tillbaka här med lite fler tips men detta var det viktigaste kring medicineringen.

Hejhej :-)

Trollkatta
8/5/13, 1:33 PM
#12

Förtydligande: tablettkuren får hon bara när astman blir besvärlig. T ex vid flytt eller om det vara supermycket bus eller om hon varit ute i kattgården i sträng kyla eller något annat utöver den vanliga lunken. Men ambitionen från min och veterinärens sida är att hålla nere tablettintaget till ett minimum eftersom biverkningarna blir svåra på sikt. Därför kör jag i första hand förebyggande under några veckor med Airomir. Och först som sista alternativ kör jag en tablett kur.

Svartasaga
8/6/13, 10:00 AM
#13

Tack för de tipsen! Jag har hittat en ny veterinär som har myyycket mer erfarenhet är min tidigare. Hon är kattintresserad och har jobbat på stor klinik söderut, hon är dock på semester just nu men jag kommer få en tid hos henne när den är slut. Lägg gärna in fler tips :)

Annons:
Upp till toppen
Annons: