01. Allmänt Skogkattprat

Några frågor o raskatter i allmänhet o Skogkatt...

2013-03-17 00:47 #0 av: videofotografen

Några frågor o raskatter i allmänhet o Norsk skogkatt i synnerhet

Har idag tagit hand om en Norsk Skogkatt som är ca 7 år gammal. Katten kommer från början från ett katthem där den blivit inlämnad som "vildkatt" för ca 5 år sedan. Katten var då chippad men det chip katten hade var inget chip som används i Norden varför katten märktes om (tatuerades) o såldes vidare.

Mannen som haft katten sedan dess dvs de senaste 5 åren kan av olika orsaker inte ha katten kvar varför jag övertagit den.

Min första fråga - kan man på något sett se om en katt i det här fallet en Norsk Skogkatt är renrasig? Kan man på något sätt få tag i en stamtavla till den? DNA-test?

Nu bor jag på landet o låter mina katter ströva fritt ute. Hur många minusgrader klarar en Norsk Skogkatt? Antar att med tanke på pälsen så klarar en Norsk Skogkatt avsevärt mycket lägre temperaturer än vanliga sk huskatter!??

Bästa tips på billiga o bra kammar/borstar för att hålla pälsen fri från dreadlocks eller sk pälsbollar?

En fråga till när jag ändå är i farten. Vaccinationer är en självklarhet för katter som vistas mycket utomhus. Hur ofta ska katten ha sin kattpest resp kattsnuvavacination?


Anmäl
2013-03-17 09:56 #1 av: FruFilur

Hejsan!

vad snällt av dej att ta hand om katten! Blomma

Försök till svar på dina frågor : Nej, det går inte att se på katten om den är renrasig, visst kan man få en skaplig indikation på det, men det går inte att säga säkert, och därmed går det inte heller inom Sverak att få stamtavla på katten. Tror att WCF fortfarande tar in noviskatter, men då denne katt är kastrerad är ju inte det heller aktuellt.

Den enda möjligheten skulle ju vara att följa upp ledtråden med chippningen och forska vidare i, det verkar ju helt klart handla om en importkatt av något slag, och få tag på stamtavlan den vägen...

Jag antar/hoppas att du menar att katterna är självvalda inne/utekatter med dina ord "låter mina katter ströva fritt ute" och inte att de bara är ute och aldrig får komma in i huset? Men gällande temperaturer, så har inte skogisar mer päls på öron och trampdynor än vanliga korthåriga huskatter, och det är de delarna som förfryser först, så nej, generellt sätt tål de samma grader... Finns det bara ett torrt krypin i lä som är lite isolerat, eller om de kan komma inomhus när de tycker det är kallt så fixar en frisk, välnärd katt dock ganska många minus... Det är fukt och blåst i kombination med kyla som är förödande. 

Den första grundstenen i en god pälsvård är kosten! Bra mat med korrekt näring, det vill säga inget torrfoder från de vanliga matvarubutikerna! Sen, billig, nej, det är den kanske inte, men hellre EN dyr kam som funkar än tio billiga som inte gör det, jag rekommenderar mirakelkammen; kontakta hund och kattspecialisten i Örebro, de skickar via posten (http://www.facebook.com/pages/Hund-Kattspecialisten/141020229244386)
Har katten en bra pälskvalité från början ska du inte behöva kamma den så ofta, mina innekatter får en omgång kanske varannan månad, men visst, om katten är ute och får en massa bös i pälsen måste den såklart kammas betydligt oftare för att inte gro igen...

Vaccination då... Bara en passus, inte riktad till dej, men för andra som kanske råkar läsa; det är lika självklart med vaccination för innekatter som för utekatter; du tar med virus och andra smittämnen in via skorna eller kanske en katt du klappat utomhus... Det finns lite olika varianter av vaccin, och det bästa är att tala med veterinären om vilken sort katten ska ha; vissa är omvaccinering varje år för både pest och snuva, vissa är årlig omvaccinering av ena sorten men med glesare av den andra orten... Själv vaccinerar jag årligen mot båda två...

Hoppas det var lite svar på dina funderingar!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.