01. Allmänt Skogkattprat

Funderingar

2013-02-23 21:37 #0 av: Mojma

Hej allesamman!

Jag och min sambo ska skaffa oss en katt. Och vi båda tycker att skogisarna är underbara, men kan även tänka oss en blandning. Hur som helst har jag några funderingar.

Vad får man ge för en renrasig skogkatt?
Vi vill ha den till sällskap, inga krav på utställning eller att den ska kunna användas till avel.

Vad finns det för anledning att EJ regga kattungar från föräldrar med stamtavla? Sett annonser då detta förekommit, och då är ungarna billigare. Är detta något skumt eller betyder det helt enkelt bara att man ej får med stamtavla på kattungen?

Anmäl
2013-02-23 22:14 #1 av: Katzuki

Hej.

Så roligt att ni funderar på att skaffa en skogis, det är en underbar ras.

Vad skogisar kostar varierar lite på vart i landet ni bor. Vad jag har hört så varierar priset från 4500 - 7000kr. Men jag tror att det oftast ligger på 5000-6000kr.

De flesta skogisuppfödare har ingen skillnad i priser på avelskatter, utställningskatter eller sällskapskatter.

Tyvärr är oreggade katter ofta något skumt. Antingen så har inte föräldrarna stamtavla heller utan säljarna bara påstår att de har det. Eller så har något av föräldrarna avelsförbud eller så har uppfödaren avelsförbud eller liknande. Så nästan alltid när man får en oreggad kattunge beror det på att uppfödaren gör något den inte borde göra.

Dessutom är det inte stamtavlan som kostar pengar utan snarare tester för sjukdomar på föräldrarna, vaccinering, chipmärkning, andra veterinärkostnader och uppfödarkostnader. Om man köper väldigt billiga kattungar så är risken stor att föräldrarna inte är testade eller att kattungarna inte fått sina vaccinationer osv.

Anmäl
2013-02-24 21:12 #2 av: Mojma

Vi bor i Eskilstuna. Alltså mellan Sverige, Sörmland. Dock har vi inga problem med att få åka en längre sträcka för rätt katt. Det är ju ändå för väldigt många år ett kattköp gäller! Men här kring Sthlm brukar priserna vara som högst antar jag.

Misstänkte det. Men har sett att det tex kan stå att stamtavla finnes på båda föräldrarna att se. Kan de ha fejkade stamtavlor då? "Hemmagjorda"? (Vet ingenting hur pass mkt det går att luras)

Vilka är de viktigaste hälsoundersökningarna föräldrarna ska vara kollade för, om vi nu väljer en raskatt? Alltså minimumkraven?

Anmäl
2013-02-24 22:08 #3 av: Katzuki

Jag har faktiskt hört alla möjliga historier, och vet inte köparen hur en stamtavla ser ut så kan den ju gå att fejka. Hoppas inte att någon gör sånt, men man vet aldrig.

Skogisar testas oftast för HCM och GSDIV. HCM är ganska svårt att testa för eftersom resultatet inte är 100% och HCM kan komma upp senare i kattens liv. GSDIV gentestar man för och antingen är man bärare eller ej. Man kan para med en bärare utan problem men bör då testa ungarna, speciellt om de ska gå vidare i avel. 


Om ni bestämmer er för att leta efter en skogis så är det ganska bra att kolla på http://skogkattslingan.com/kattungar.php där många från hela sverige annonserar :)

Anmäl
2013-02-24 22:42 #4 av: Mojma

Tack för ytterligare svar!

Ok, ska läsa på mer exakt om vad de testerna står för och vad de innebär. Men det finns alltså inget test som man brukar göra som regel på katterna, som man tex kollar höfter o knän på hundar? Utan det är dem 2 du nämnde man i så fall ska hålla koll på?

Anmäl
2013-02-24 22:42 #5 av: Mojma

Tack för ytterligare svar!

Ok, ska läsa på mer exakt om vad de testerna står för och vad de innebär. Men det finns alltså inget test som man brukar göra som regel på katterna, som man tex kollar höfter o knän på hundar? Utan det är dem 2 du nämnde man i så fall ska hålla koll på?

Anmäl
2013-03-02 12:21 #6 av: Kronängens


Det bästa är att köpa kattungar efter föräldrar som är testade för HCM. De ska ockå vara fria från GSD 4. Kattungen ni köper, ska oavsett om det är en raskatt eller en huskatt = en katt utan stamtavla, vara vaccinerad två gånger mot kattpest och kattsnuva och helst ha fått ett chip i nacken med en identitetskod. Kattungen får inte vara yngre än 12 veckor när ni hämtar den.

Om ni köper katt av en erfaren och seriös uppfödare så vet ni att ni kan få stöd av hjälp av någon som kan mycket om katter och kattungar. Kattungen borde också var riktigt socialiserad vilket gör den mer social och mysig när ni får hem den.

Naturligtvis kan många som föder upp huskatter också sköta om sina katter, men det lär nog variera mer vad man får för stöttning sedan och hur medveten uppfödaren är om hantering mm av kattungar som små osv. Tyvärr är det många som luras medvetet och tar bra betalt för huskatter som inte är vaccinerade bara för att de har eller säger att de har föräldrar som är raskatter. En stamtavla kostar 200 eller 300 kr, så det finns inte någon anledning att inte registera kattungar om man kan. Det är som någon annan skrev inte det som kostar.

Hur som helst önskar jag er LYCKA TILL med att hitta en mysig och vacker katt!

mvh Susanna Löfstrand, S*Kronängens norsk skogkatt

Anmäl
2013-03-03 19:43 #7 av: Nina-R

Övriga har redan skrivit mkt bra, men inte att förglömma.

Köper du en raskatt så köper du inte bara ett utseende. Varje ras har ju ett visst temperament. Givetvis med vissa individuella skillnader men jag tror de flesta renras uppfödare har en önskan och en syn på hur rasens temperament ska vara och avlar efter det. Skiljer sig kanske lite mellan olika uppfödare men jag tycker skogisen är rätt jämn i sitt temperament.

En "skogkatt" utan stamtavla eller en korsning har kanske inte det temperament man vill ha hos en skogkatt.

För mig är en skogkatt en social, lagom aktiv katt som är vänligt inställd , lätthanterlig och cool.

Anmäl
2013-03-04 23:22 #8 av: Mojma


Tycker det med oreggade kattungar verkar jättekonstigt. Man ser inte riktigt anledningen till att de gör så, vad finns det att fuska med. Men då vet jag att jag ska se upp för det, så tack för infon :)

Och tack så mycket för lyckönskandet! Vi kommer nog hitta oss lämplig katt att dela livet med. :)

Anmäl
2013-03-06 20:24 #9 av: AgnetaB

Såg du bodde i Eskilstuna, det gör jag med o har Norsk skogkatt o Sibirer om du vill hälsa på. Du kan titta på min hemsida om du vill o skogisen  på bilden ska jag ta kattungar på. Hon är testad för HCM o GSDIV o kattungarna säljs enligt SVERAKS regler.

SE*Simplicity Lynx

www.simplicitys.se

 

Anmäl
2013-03-07 00:40 #10 av: ellen1960

#8

At noen velger å ikke registrere kattungene kan være at til eksempel har honan fått for mange kull innom en viss tid. En hunnkatt skal bare ha 3 kull i løpet av 2 år. Det kan være andre skumle årsaker og.....så din skepsis er bra!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.