08. Skogkattens hälsa

Munproblem

2012-10-20 12:49 #0 av: LydiaHambr

Hej, jag har två norskisar som är helt underbara och innekatter. Men har ett problem med den ena. Han är väldigt röd i tandköttet och jag har nu märkt att han inte vill tugga maten utan försöker svälja allt helt. Gissning på att han har väldigt ont.

Har varit med honom till veterinären men de hade inga idéer eller tips på vad det kunde bero på. Utan hjälpte oss bara med övriga problem med näsa och ögon på honom.

Så jag funderar nu på om det är någon som har någon aning kring vad det kan bero på eller nått tips kring vad man kan göra för att hjälpa honom med det. Fick i några dagar ge smärtstillande i flytande form i munnen på honom, men blir helt sönderklöst (trots klippta klor) av att ens närma sig hans mun...

 

/Lydia

Anmäl
2012-10-20 12:59 #1 av: Maria

Röntgade veterinären tänderna på din katt?

Jag har två katter. Huskatter (som sägs vara halva Skogkatter men det vet man ju att många säger)

Den ene katten fick FORL och fick dra 8 tänder redan när han var 5 år. De är nu 10 respektiver 9 år gamla.

Den andre katten var vi till veterinären med för tre veckor sedan för han hade så dålig andedräkt och jag trodde det var tandsten vilket han tagit innan.

Det visade sig vara en varböld under främre huggtanden därnere. dessutom fick de dra tanden bakom också.

Vi har kämpat med att ge antibiotika i en vecka två gånger om dagen och även smärtstillande. Hela jag är full av plåsterFlört

Återbesöket nu i veckan så lyckades de ta bort två stygn och spola sårhålan och han var hur snäll som helst hos veterinären men hemma är han stört omöjlig att hantera.

Han har ätit mixad mjukmat som välling sedan operationen och ska på ett återbesök till nästa vecka.

Så jag undrar om din katt kanske har problem med tänderna som kanske inte syns utan röntgen för så har det vari med mina två.

Ursäkta lång textTyst

/Maria

 

Anmäl
2012-10-20 13:04 #2 av: LydiaHambr

Tack för ett så snabbt svar. hellre långt och utförligt än för kort och man får försöka läsa genom raderna ;)

Nej, de röntgade inte. Tror inte att de fäste så stor vikt vid tänderna eftersom han hade problem med att det rann mycket från ögon och näsa. Efter prover konstaterades det att han hade mykoplasma vilket han fått antibiotika för.

Men kanske ska ta ett återbesök med han till veterinären då och se om man kan få tänderna röntgade. Han är ju inte så gammal, bara 1,5 år  ungefär...

 

 

Anmäl
2012-10-20 13:08 #3 av: LydiaHambr

Kom på nu närjag läste igenom din text igen att dålig andedräkt har ju båda katterna. Man känner den på långt håll och man blir ju nästan kräkfärdig så illa som de luktar...

Anmäl
2012-10-20 13:12 #4 av: Maria

OK, då fattar jag. Mykoplasma ska ju givetvis behandlas i första hand.

Jag var så inne på tandproblem då båda mina har haft besvär.

/Maria

 

Anmäl
2012-10-20 13:15 #5 av: LydiaHambr

Ja, men jag tänker att problemet med tänderna borde lägga sig nu när kuren är slut. Men han verkar ju fortfarande ha ont, så börjar tro att han kanske har nått mer utöver mykoplasman som nu är behandlad.. Så jag är glad för ditt tips med röntgen!

Anmäl
2012-10-20 13:26 #6 av: Maria

Lägger in denna länken från Hälsa om det är OK?

Handlar om FORL och katters munhälsa.

/Maria

 

Anmäl
2012-10-20 16:04 #7 av: LaSadie

Tror din katt har forl. Se till att få munnen röntgad...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.