03. Avel/Genetik/Uppfödning

Stor benstomme vs liten hona...?

2012-10-09 10:11 #0 av: Slashignore

Hejsan, vi är på jakt efter en fin liten pojkvän till vår hona. Men jag har har en liten fråga till er som fött upp och har lite erfarenhet om detta med uppfödning. Vår hona är ganska så nätt, hon är en relativt stor hona tycker jag men hon är bara väldigt nätt och har fin benstomme. Därför tänker jag att man vill ha en ganska robust pojke med en ganska kraftig benstomme. Men då tänker jag på att det kanske blir jobbigt att få ut kattungarna? Någon som har haft problem med detta eller som skulle tipsa mig om att kanske hitta en hane med "samma" benstomme? Eller är det bara att tuta och köra? Hon väger runt 4,5 kg så hon är ju inte LITEN, bara nätt! :)
Mvh Sara och Lova!

 

Anmäl
2012-10-09 12:09 #1 av: EvaSe

Jag tycker du ska satsa på en hane med kraftig benstomme för att kompensera din hona. Bebisarna är inte så stora när de föds att det spelar nån roll.
Gå gärna nån kurs i avel innan så att du lär dig tänket.
T.ex Pawpeds kurserna eller kika på Skogkattslingan för att hitta nåt.

Anmäl
2012-10-09 16:25 #2 av: Slashignore

Jag har tänkt på detta och ska se hur jag går till väga :) tack för ditt tips!

Anmäl
2012-11-17 22:10 #3 av: Lurvas

Det beror på vad du vill ha. Vill du ha ett mellan ting mellan en kraftig och en lätt benstomme så är det bättre om du väljer en hane med medel benstomme. Då får du statistiskt sett allt från en lätt till en medel kraftig benstomme i kullen. Om du däremot parar med en grov hane så får du allt i från grova till lätta benstommar i kullen. Så du har möjlighet att få fler medelgrova kattungar om du tar en medelgrov hane. Så fint funkar det i teorinFlört

Råttliv på Runnavägen

 

Han gjorde inget särskilt, men han gjorde det mycket bra.

Anmäl
2012-11-18 15:10 #4 av: LaSadie

Som #1 så är kattungarna inte så stora när de föds utan leta efter en hane med kraftig benstomme :) Men som #3 så kan det bli allt mellan himmel och jord :)

Anmäl
2012-11-18 15:33 #5 av: ellen1960

Det lønner seg å velge en hane som ikke bare har grov benstamme, men som har dette fra begge sine foreldre slik at han har dobbelt sett for anlegget grov benstamme

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.