01. Allmänt Skogkattprat

Bra avelsmaterial?

2012-02-03 21:01 #0 av: [Highonbluetomorrows]

Hej!

Vad beror det på att vissa kattungar i en kull säljs till sällskap och andra till avel? Förutsatt att ungarna inte har något direkt "fel" på sig såklart. Är det katter som verkar lovande för utställning som sorteras till avelsvarianten? Ser man det på på så unga katter?

Vad avgör om ni själva vill spara en kattunge eller inte?

Det dyker ju upp lite här och var i raskattannonser "säljes till sällskap", "säljes till utställning" "säljes till avel" med olika pris som följd, medan hundannonser oftast har samma pris på kullen eller eventuellt högre på en valp som fötts med en väldigt ovanlig och eftertraktad färg eller lägre pris om det är något fel på den..

Så jag blir nyfiken, vad gäller för katter och vad baseras det på?

Anmäl
2012-02-03 21:10 #1 av: mathiason

*Följer*

Välkommen in till min hemsida, Lyckanz.se! Eller Facebook! 

Anmäl
2012-02-03 21:14 #2 av: Cassii

*tass


Anmäl
2012-02-03 21:14 #3 av: Eine

Jag vill inte att all aungar ska gå i avel ur en kull.Det blir för mycket av samma linjer då.Sedan kan det vara en defekt på katten också.Bäst att alltid fråga uppfödaren varför.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2012-02-03 23:16 #4 av: Labolina_73

Jag tror att det d'r är olika inom olika raser för vi inom skogkatten håller iaf vad jag vet och min erfarenhet av det är att vi håller samma pris på kullen..

Sedan kan jag bara prata för mej själv gällande att sälja till sällskap/utställning/avel.

Jag säljer alla mina kattungar till sälsskap i första hand,, sedan är det såklart kul om någon går vidare och om någon vill ställa ut för att få bedömning etc,,

Får jag fram en som jag verkligen tror på och som inte verkar gå till utställning eller avel så får jag ju ta beslutet att antingen behålla kattungen själv eller låta denna gå som sällskap oxå..

kul är ju om någon i kullen går vidare men ingenting jag kan begära av mina kattungeköpare,, då får jag ju sätta på foder isåfall, alternativt behålla hemma.

/Linda

Anmäl
2012-02-03 23:26 #5 av: Labolina_73

ska tillägga,,, visst kan jag säga att jag vill att denna katt ska gå vidare i avel och välja köpare efter detta intresse eller att jag väljer att bara sälja till uppfödare.. men då ska jag ju räkna med att jag KAN bli sittandes kvar med denna katt.

/L

Anmäl
2012-02-04 01:24 #6 av: [Highonbluetomorrows]

Tack för svar. Hm, ja nu när du säger det är det kanske inte så ofta vid annonser på skogkatter som det står så. Desto vanligare på bengal, perser och ibland ragdoll. Men det gäller vissa skogisar också..

Om ni säljer en katt till sällskap, får köparen ändå avla på den då? Om den genomgått tester och liknande. Eller "får" får man ju.. men utan att det blir sura miner menar jag. Ja, vad innebär egentligen "till sällskap" för er som uppfödare?

Jag har bara huskatter och ingen erfarenhet av att leta raskatt, så förlåt om frågorna kanske är dumma - men det verkar som att fler var intresserade av svaren i alla fall :)

Anmäl
2012-02-04 11:52 #7 av: Labolina_73

för det första vill jag säga att det inte finns några dumma frågor inom detta,,, frågar man inget får man ingenting veta..

jag kan ju nu oxå bara svara för mej själv..

jag personligen har inte sett så många perser eller ragdoll som säljs till högre priser om dom säljs till avel,, däremot sphynx, rexar och lite mera ovanliga raser så som pixie bob etc.. men men hur som det spelar ingen roll egentligen vilka raser det handlar om,, vissa har så och andra inte..

jag har oxå sett att det är vissa annonser där även skogkatten säljs till högre pris om den ska gå i avel,, men jag tror,, TROR att det blir svårt att sälja dessa katter till så pass mycket högre pris iom att dom är ganska ensamna på marknaden att ha på det viset inom skogkatten..

Ja asså gällande om man får eller inte,,, jag kan säga till köparen vad jag tycker och anser men sedan är det ju iaf köparens tankar som styr, är det en katt som jag säljer som jag verkligen absolut inte vill ska gå i avel av olika själ (ej medicinska) då det är en annan sak som jag ser det,,, men om jag har en kattunge som jag inte tycker kan tillföra rasen något, eller kanske rent av är "ful" missförstå mej rätt,, såklart kattungen inte är ful,, men rent tekniskt inte är bra, då får jag ju helt enkelt för att vara säker på att denna kann inte kan gå i avel övh rent av kastrera den innan leverans,,, ha den till försäljning som kastrat..

Där tycker ju vissa andra att men det är ju upp till var och en att avgöra om man vill avla på sin katt eller ej,,, jaaa absolut,, men lika upp till var och en att köpa en katt som är kastrerad,, vissa säger då att ja men man kan ju ångra sej att man köpte en kastrerad,, jaa men det är ju iaf ett val man gjort,, finns många val man gör kanske som man inte är helt nöjd med..

Jag skulle ALDRIG kastrera för att skydda "mina" linjer, men jag skulle kunna kastrera om jag absolut inte vill att den katten ska gå i avel.

När jag säljer till sällskap är det för att jag vill att katten i första hand ska vara till sällskap, jag kan ju aldrig garantera att den blir så pass bra att man ska avla på den eller att den blir så pass bra att den kommer vinna allt på en utställning... Ingen kan det som jag ser det...

Däremot inom dessa raser där dom säljer en katt till avel så har dom ju vissa garantier på att man får en "ny" dvs en till katt gratis om katten skulle visa sej inte hålla för avel,, då oftast ur medicinska skäl om jag förstått det hela rätt..

Jag tycker att säljer man en katt till avel och betalar ett dyrt pris för det så ska man oxå få vissa garantier på att katten håller för det,, och iom att jag aldrig kan lova det har jag valt att hålla samma priser för alla mina små. Sedan kan jag såklart råda, hjälpa etc om det är någon som är ute efter en avelskatt,, men skulle inte lämna några garantier. Inte i nuläget, kan såklart inte tala om framtiden.

Så mycket hos en lite kattunge som kan ändras,, dom utvecklas alla olika,,,

tex i min första kull,, då var jag ju inte så varm i kläderna men hur som,, då föddes en hane som jag inte tyckte var så mycket alls,,,, inte alls den finaste i kullen som liten medans han nu är en mycket vacker och ståtlig hane. Så hade jag kastrerat att jag inte tycker ska gå i avel så hade han varit kastrat idag... Mycket trist,, men jaa svårt detta...

//Linda

Anmäl
2012-02-04 12:36 #8 av: ElinaPersson

Detta är mycket intressant faktiskt då jag själv planerar kattköp i framtiden och eventuell öppfödning inom den ras jag köper.. Självklart kommer jag föra en dialog med uppfödaren och ha intresse i vissa kullar, sen ska man ju ha i åtanke att välja bra linjer med de färger och täckningar man vill avla på.
För mig skulle det inte spela någon roll om jag fick betala 18000kr för en Bengal avelskatt eller upp till 6000kr för en skogskatt. För mig är inte priset det viktigaste utan katten jag får för det, man kanske vill få en bra support från uppfödaren samt möjlighet att samarbeta i framtiden, dvs låna/sälja katter till varandra..

Hoppas verkligen jag får tid och möjlighet att avla i framtiden då jag haft den drömmen sen jag var 12, fyller 19 i år :) planen är ju att börja inom utställningar och finna mig bra avelskatter samt gå eventuell öppfödarkurs :)

S*KungsgardenCats Origin of Zakouma
S*KungsgardenCats Qiss Me Prince Milo

Anmäl
2012-02-06 09:00 #9 av: Nina-R

Själv säljer jag kattungar i första hand som sällskap.
Sedan så är det ju givetvis extra kul om köparna vill ställa ut så man får ngn annans åsikt om hur dom är rent tekniskt.

Sedan tycker jag utställning är en bra utvärdering på temperament.
Min första (och enda kull än) var alla på samma utställning som juniorer och alla var otroligt coola och totalt avslappnade.
Vilket jag ser som ett bevis på att linjerna gav bra temperament men även att jag som uppfödare lyckats socialisera och förbereda kattungarna på situationer som kan vara jobbiga, men ändåkunna vara trygga.

Jag lämnar inga avels eller utställningsgarantier, om ngn avelsintresserad vill köpa av mig är det upp till dom att bedömma om dom tycker kattungen ser lovande ut. 
Det är så öerhört svårt att veta hur dom utvecklas, den som alla såg som starkast i min kull är i nuläget inte det. Han har bra look, storlek och lite andra bra kvalitéer men saker som profil och svans lämnar saker att önska. Ist så har hanen jag själv trodde minst på fått fart och blivit ursnygg! Dessutom honan jag behöll har visat sig utveckla sig väldigt bra, vilket jag inte riktigt trodde. Men behöll pga att hon var sen i utvecklingen och jag chansade, hon kunde ju ta sig framöver, vilket hon gjort.

Jag skulle inte skydda mina linjer om ngn annan uppf. vill ha en kattunge, skulle snarare vara glad att ngn annan uppskattar den avel jag gör. Men jag skulle inte sälja samtliga i en kull till avel.
Om kattungen sedan inte visar sig hålla i mina ögen, ja då är det tråkigt. Men jag hoppas ju att uppf. har krav på sin uppfödning och isf inte avlar.
Men skulle dom göra det ändå så är det deras val. Det är inte min uppfödning och är dom nöjda med avelsmaterial och kattungarna så är det deras avelsarbete som dom får stå för.

Men för mig är huvudsaken att katten är frisk och har ett bra temperament och fungerar bra som sällskapskatt! Även om jag givetvis är himla glad att min första kull även blev väldigt rastypiska!

 

 

 

Anmäl
2012-02-06 10:57 #10 av: [Highonbluetomorrows]

Så att den säljs "till sällskap" utesluter inte att köparen kan avla på den så småningom, med er tillåtelse/rådfrågan hos er? Så länge den duger som avelsmaterial då alltså.

Utan orden innebär snarare att det inte ges några garantier?

Ok :).

Anmäl
2012-02-07 22:42 #11 av: Nina-R

#10

Jag tror det är väldigt olika det där.
Jag skrev aldrig ut till sällskap, avel osv. För mig är det självklart att katten främst är till sällskap. Någon som bara vill ha en avelsmaskin är jag inte intresserad av att sälja till.

Om jag skulle sälja en kattunge med orden, endast till sällskap, så skulle det bero på ngt fysiskt eller psykiskt fel. Och detta skulle jag ju givetvis berätta för köparen och bara sälja om den verkar införstådd med att varken avel eller utställning är lämpligt.

Men som jag sa innan, skulle ngn av mina kattungeköpare välja att avla utan att fråga mig eller skita i vad jag tycker så är det inte mkt man kan göra. Så länge katten är frisk och bra temperament skulle jag inte hetsa upp mig så mkt över det. Det är ju som sagt inte JAG som får stå för resultatet av parningen. Men givetvis hoppas jag och tror att mina kattungeköpare rådfrågar och tar till sig det jag har att säga :)

Anmäl
2012-02-07 22:51 #12 av: [Highonbluetomorrows]

#11. Ja det är ju en viss gradskillnad på att skriva "till sällskap" och att skriva "endast till sällskap" - i alla fall hade jag tolkat det så. Skriver man "endast sällskap" så blir det lite en förmaning som även säger "- och inte till utställning/avel".

Men ja, sådant kommuniceras det ju om innan köp ändå.

Anmäl
2012-02-08 15:23 #13 av: Cordata

Nu har jag ju inte så stor erfarenhet av skogkatter, men jag tror jag vet varför en del andra kattraser blir stämplade som avelskatter/sälskap/utställning. Inom rasen Birma måste katten ha en väldigt bestämd teckning för att få ställas ut, så om den inte är felfri i teckningen kan den inte säljas som utställningskatt. Det kan också vara att katten är väldigt felmaskad eller har sk. knick på svansen som gör att den inte säljs som avelskatt.

Eftersom det är lite svårt att få fram birmor med perfekt teckning, så tar de lite mer för de som är tänkta som avel/utställningskatter.

Vi fick skriva under ett kontrakt med avelsförbud när vi köpte Minya (Vår numera döda birmahona) då hon var felmaskad och lite inavlad. Kommer inte ihåg vad som skulle hända om vi bröt mot avelsförbudet tyvärr :/

Glöm inte att du är älskad och helt underbar!
Anmäl
2012-02-08 15:57 #14 av: LaSadie

Om katten var belagd med avelsförbud via Sverak så skulle ni inte kunna få ut stamtavla på kattungarna (om jag har förstått det rätt)

Anmäl
2012-02-08 20:18 #15 av: [Highonbluetomorrows]

#13 tack för informationen :).

Anmäl
2012-02-08 20:39 #16 av: Cordata

#14 Just det, så var det nog :) Men vi ville ändå ha henne som en kastrerad sälskapshona så det var inga problem i vårat fall.

Glöm inte att du är älskad och helt underbar!
Anmäl
2012-02-08 23:14 #17 av: Eine

#14 FelFlört.Alla katter får sin stamtavla.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2012-02-08 23:23 #18 av: Labolina_73

# 17, men om jag har en katt belagt med avelsförbud hos sverak, och jag parar denna katt iaf så får väl inte avkommorna stamtavla.?

vad är vitsen annars om jag som uppfödare sätter aveldförbud eller om sverak gör det..

/L

Anmäl
2012-02-09 00:27 #19 av: LaSadie

#18 Instämmer, vad är det för mening då att sätta avelsförbud om det inte gör någon skilland alls?

Anmäl
2012-02-09 13:37 #20 av: Eine

Det gör visst skillnad för de som följer regler.Det står i den kattens(som har avelsförbud) att man ej får avla på den. Men vissa avlar ändå och säljer utan stamtavla dessvärre.För en krumelur i en stamtavla är ju inget hinder om man har en fertilkatt och rymligt samveteFlört.Det enda vettiga är att kastrera sådana katter innan de säljs.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2012-02-09 15:41 #21 av: Labolina_73

#20,,

jag förstår inte hur du menar alls?!?!

du skriver i inlägg #17 att alla katter får sin stamtavla.. Men i inlägg #19 att kattungarna som säljs efter katt med avelsförbus säljs utan stamtavla.

Det jag och Anna inlägg #18 och #19 menar är ju att om det är som du skriver att alla får en stamtavla är det ju helt meningslöst att sätta avelsförbud i stamtavlan.. Om dom iaf får en stamtavla...

Skillnad är ju om dom inte får en och då säljs utan,, såklart,, och där har du ju rätt i att enda sättet är att kastrera innan leverans.

/L

Anmäl
2012-02-09 18:45 #22 av: Eine

Alla katter som reggas får stamtavla.Inget konstigt med det.Men jag menar att om det finns ett avelsförbud satt från uppfödaren så hindrar det inte samvetslösa kattägare att avla i alla fall,stamtavla eller inte stamtavla..Och DÅ får inte ungarna efter den katten stamtavla. en papperbok hit eller dit ingen garanti för att man inte avlar.Det går däremot inte att registrera avkomma till katt med avelsförbud.

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2012-02-09 19:14 #23 av: Labolina_73

#22 precis, det g¨r inte att få stamtavla, regga kattunge, efter en katt med avelsförbud,, det var precis det jag menade..

men det är ju även så att även om jag sätter avelsförbud på en katt eller om sverak gör det så kan ju köparen välja att avla iaf oavsett.

Vill man INTE att en katt ska avlas på alls,, av olika skäl,, egentligen vilket skäl som helst så får man ju som uppfödare kastrera innan leverans för att vara på den säkra sidan..

/L

Anmäl
2012-02-09 19:22 #24 av: LaSadie

#22 Förstår inte var du misstolkade mitt inlägg för det jag menade var att kattungar efter en katt med avelsförbud i stamtavlan inte får en stamtavla. Sen vad ägaren till katten gör kan man inte kontrollerar om man inte kastrerar kattungen innan leverans.

Anmäl
2012-02-17 16:20 #25 av: mallabralla

#6

Kan ju bara tala för perser då, just det här med att vara noga att skriva ut och informera att en katt inte är lämpad för avel. som seriös uppfödare är man mycket mån om att katter med rasrelaterade problem inte avlas vidare på. Tex har vi ju problemet med tårflödet på perser som vi försöker avla bort. en kattunge kanske är toppen fin och skulle vinna stort på utställning men rinner konstant ur ögonen, denna katt är det då viktigt att den inte avlas på! samma då med snäva näsborrar, något som tyvärr setts mellan fingrarna med allt för länge. rasstandarden säger "öppna näsborrar och bred nosspegel", därav skall man inte avla på katter med smal nosspegel tex, just denna kattunge kanske inte nödvändigt behöver ha andningsproblem, men uppfödaren väljer att sätta den som sälskapskatt för att inte bidra till att aveln går åt fel håll igen. avlar man på smala näsor så får man ju smala näsor = svårt att andas ;)

I och med att persern är en extrem ras där vi som uppfödare måste vara lite extra noga med vad vi avlar på exteriört så är vi också extra noga med att inte lägga ut kattungar för avel som inte uppfyller hälsokriterierna

* ej underbett

* öppen nos

* ej katter med överdrivet tårflöde

* ej katter som saknar näsrygg

etc.

sedan skall ju katten inte avlas på om den tex har svansknick, eller stel svanstipp, även om detta kanske inte är direkt märkbart, men att avla vidare på en katt med minimal svansknick leder ju till att man senare kan få kattungar med tydlig svansknick.

kattmamman kanske har haft svåra förlossningar och tagits ur aveln, med andra ord kan det ju vara så att kattungen får svåra förlossningar om den skall gå i avel.

mycket att tänka på när man säljer kattungar till avel eller behåller själv. sedan finns det ju tyvärr de som struntar i hälsoaspekterna och avlar ändå, men de brukar oftast förlora i längden på sin inställning :)

Sajtvärd på Perser iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.