01. Allmänt Skogkattprat

Köpa skogis!?

2011-11-02 17:28 #0 av: MichaelaL

Vad tycker Ni, redan befintliga ägare & kanske till och med uppfödare om vad man ska ge för tips till en person som inte redan har en skogis, utan går i tankarna att köpa en.

Vad ska man kolla på & efter?
Vad är mer eller mindre viktigt, tycker ni?

Jag är ute efter era åsikter på vad man ska tänka på när man ska köpa skogis, speciellt om man inte har någon sedan tidigare. Mina (lånade!) tankar, är att sammanställa detta till en artikel sedan.

Anmäl
2011-11-02 18:33 #1 av: Labolina_73

Oj,,

Jaaa en del i det är väl att man köper av en seriös uppfödare så man inte blir lurad.

Jag tycker oxå att man kan ta hjälp av en annan uppfödare och kanske fråga om denna vill följa med och kika på eventuella kattungar.

Fråga uppfödaren om vilken kattunge hon tror skulle passa bäst hos "oss" och även tala om ifall man har tankar och funderingar på avel eller utställning så att uppfödaren kan hjälpa till på bästa sätt.

Kanske inte detta du ville vet man så förstod jag frågan.. :-)

//Linda

Anmäl
2011-11-02 18:44 #2 av: LaSadie

Om man har bestämt sig för rasen och börjar leta är vad man är ute efter, är det sällskap, sällskap/utställning osv. efter det kan selektera ut kattungar.

Jag skulle ge rådet att kolla upp vilka tester de gjort, främst HCM och GSD IV, och kolla upp kattens förfäder och vad deras tester visar, innan man kärar ner sig i en kattunge med otestade föräldrar.

Att uppfödarna man kollar kattungar hos är reggade uppfödare och gör allt inom konstens regler.

Om man sedan vill köpa från en erfaren eller ny uppfödare är upp till var och en

Anmäl
2011-11-02 19:04 #3 av: MichaelaL

#1 Angående att välja seriös uppfödare eller ej.

Som ny kanske man inte har kolla på vilka som är seriösa eller inte, och man kanske inte heller är vän med en uppfödare som man kan be att följa med?

Jag vill veta hur många tänker så man kanske kan skriva ihop något bra :)

Anmäl
2011-11-02 19:30 #4 av: Labolina_73

Det jag menar med att kolla en seriös uppfödare så att man kollar att det är en sverak registrerad uppfödare,, eller möjligtvis idp  men att det är en registrerad uppfödare,, och man behöver ju inte känna någon för att be någon följa med?

Låt säga att det ringer någon till mej och ber mej om råd och div saker så skulle jag ju svara i den mån jag kan,, har jag själv inga kattungar till salu eller om köparen redan hittat någon som denna är intresserad av och frågar mej om jag ev skulle kunna ha möjlighet att följa med och kolla på den så skulle jag ju absolut göra det,, inom rimligt område såklart,, om jag inte kan skulle jag be en annan uppfödare i närheten att kanske hjälpa till.

Jag kanske är ute och cycklar men det har hänt vid flera tillfällen som folk har ringt till mej och frågat om div saker. Kan jag inte svara tar jag reda på och ber att få återkomma. Inget konstigt med det som jag ser det.. :-)

 

//Linda

Anmäl
2011-11-02 19:41 #5 av: MichaelaL

#4 Det är abolut inga konstigheter. Jag försöker bara se det ur en ovans ögon på hur man vet att det är en seriös uppfödare.

Och många kanske inte vågar ringa någon vilt främmande människa och fråga om denne kan följa med och kika på kattungar någon annanstans.

Anmäl
2011-11-02 19:54 #6 av: Labolina_73

#5 nej det är ju sant såklart...

Men så här då..

om man hittar fram en kattunge man är intresserad av kan man ju ringa till SVERAK och kolla så det inte är några kostigheter med uppfödaren..

Sedan tycker jag att det är viktigt med framförallt GSD IV testerna.

Ringa runt till lite olika uppfödare iaf tror jag är bra,, för att ta reda på lite mera om rasen och vad div uppfödare har att sä'ga om rasen coh för resp nackdelar med sina katter och eller kattungar,,

//Linda

Anmäl
2011-11-02 22:20 #7 av: blondifire

chacklista vid besök. som att titta på alla kattungar/katter. allmäntillstånd,som ögon,öron.m.m

hur hålls dom? hur funkar det mellan ungar o andra katter i hemmet?

tycker att vi uppfödare oxå själva har ett stort ansvar där. t ex att inte låta nån boka utan besök (om möjligt) att be dom tänka både en o två ggr, fråga vad dom vill ha för slags katt, hur dom tänker osv.. skulle t ex aldrig låta en köpare boka vid ett första mail/samtal, speciellt inte innan katten är 4 veckor. nu har jag haft kattungar som d varit intresse på vid födseln men ingen har formellt ( pengar ,ja. ) fått boka innan. mycket kan hända, man kan ju aldrig gardera sig men man kan försöka. sen är det annat o sälja till uppfödare..

att uppmana o "läsa på" är oxå bra, tester,så klart men oxå där upplysa att man kan inte till 100 % garantera att katten aldrig utvecklar t ex HCM m.m man får nog gå lite till sig själv. jag brukar försöka vara noga med att kolla min "lista" på vad som s.a.s ingår i köpet, kommunicera efter det och ibland faktiskt ändra/lägga till efterhand.

lite sunt förnugt men utan att glömma bort "hjärtat" är bra riktlinjer. att dom har med nån vid ev besök är bra, behöver inte alls vara nån uppfödare/skogis expert. räcker med kanske nån som är van vid katter eller bara nån man litar på.

Anmäl
2011-11-02 22:51 #8 av: Labolina_73

Anmäl
2011-11-02 22:52 #9 av: Labolina_73

Anmäl
2011-11-02 23:03 #10 av: blondifire

ja det blev d allt. jag syftade inte på utseende utan mer hälsomässigt..sen var det väl inte kattmarknaden som det frågades om.. hon ville ha olika åsikter + råd o tips. det var mina, att diskutera huruvida det är rätt eller inte går kanske inte..alla tycker olika..

Anmäl
2011-11-02 23:07 #11 av: LaSadie

Personligen tar jag inte någon bokningsavgift förrens katten är 4-5 veckor och har träffat den presumtive köparen. Dels för att kattungar förändras och kanske inte alls som man vill ha efter några veckor hur mycket kontakt man än har. Hade en tidigare köpare som skulle ha en kattunge, de hade redan bestämt sig för vilken, men vi väntade tills de var äldre med att boka, om de ändrade och ingen av de vi hade var vad de ville ha.

Anmäl
2011-11-02 23:10 #12 av: Labolina_73

#10 ja jo precis... du har så rätt.. men hehe jag skrev ju att det blidde off topic.. ;-) ska jag ta bort hela inlägget kanske? hm kanske bör göra det så ingen misstycker att jag skriver massa annat i en så pass seriös tråd som denna..

 

Anmäl
2011-11-02 23:12 #13 av: Labolina_73

jag gjorde så...

Anmäl
2011-11-03 00:22 #14 av: LaSadie

#12 Såg det inte som off topic utan on topic Obestämd

Anmäl
2011-11-03 09:12 #15 av: Labolina_73

#14 hur menar du nu?

Anmäl
2011-11-03 10:12 #16 av: LaSadie

#15 Det är relevant för blivande köpare att veta "när" man ska lägga bokningsavgift och vad som är praxis bland uppfödare i landet.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.