05. Pälsvård

Hur badar Du din katt?

2011-11-01 18:34 #0 av: MichaelaL

Hur gör just Du när du badar din katt?
Badar du dina katter på olika sätt, i olika medel, eller har du ett och samma till alla om du har flera katter?

Själv använder jag just nu enbart terrierschampoot till min svarta pälskling. Schampoonerar efter känsla. Och sköljer maaassor.

Anmäl
2011-11-02 11:24 #1 av: Katzuki

Jättebra tråd Michaela! :D

Vi badar våra katter på lite olika sätt.. Krokant vill "bada" i duschen och de andra i badkaret :P
Vi har tre olika champon, jag har ett för färg som jag använder till Kiri och Aji och mamma har två andra som jag inte kommer ihåg vad de var.

Jag schamponerar också efter känsla och sköljer sen efter känsla också, går igenom pälsen ordentligt och ser så att det är ordentligt igenomsköljt ^^

Vi är alltid två som badar katterna i badkaret, en som håller i katten och lugnar ner henne och en som schamponerar och sköljer. Krokant står själv i duschen så det går bra att duscha honom själv =)

Anmäl
2011-11-02 15:28 #2 av: FruFilur

Har egentligen inget att tillföra i tråden, men lämnar i alla fall ett bomärke för att kunna få tips och trix för om utifallatt jag skulle få för mig att bada dem...

Har hitintills aldrig badat våra busbröder "på riktigt", visst, de har hamnat i badkaret några gånger och fått skölja ur långkalsongerna efter misslyckade toabesök, men då har det handlat om att jag först sprayat den bajskletiga rumpan med "grooming aid", låtit den verka några minuter, och sedan sköljt baken med duschslangen, inget annat.
De har (tack snälla gud, gener, eller vad det nu kan vara!) en så utmärkt pälskvalitet att allt jag gör är att kamma dem med lite oregelbundna intervall (max en gång i månaden) och på kvällen innan utställning, och det blir ändå "EX" i bedömning.... Hmmm.... Cool Undra på att jag känner mej bortkommen i utställningsvärlden med alla dessa sprayer, puder och allehanda flufferi-saker...

Anmäl
2011-11-02 22:04 #3 av: Jotta

Det är ju så himla mycket schamponeringar hit och dit nuförtiden. Nej, tacka vet jag hur det var på den gamla goda tiden. Dvs på 1900-talet. Då fyllde man upp badkaret så fick katten bada själv!

Anmäl
2011-11-02 22:05 #4 av: Jotta

Sedan, när han hade badat klart, så tog han helt enkelt tag i "stroppen" för att tömma badkaret.

Tänk så praktiskt det var!!

Anmäl
2011-11-02 22:25 #5 av: MichaelaL

Underbara bilder du bjuder på Jotta! :)

Anmäl
2011-11-06 18:15 #6 av: blondifire

badar alla mina m badkoppel o i duschen.går snabbast o smidigast. ja olika metoder/produkter blir det ju . Ariel som har vitt används det 2 olika på, killarna får man ofta köra avfettning på innan schampo. använder anju produkterna mest,gillar dom. sen föna görs det om dom ska ställas dock inte alltid helt beror på katt o tillfälle.

Anmäl
2011-11-09 10:48 #7 av: EddaM

Använder summerwind som grund schampo och har sedan olika schampon beroende på vilken katt det är som skall badas =) Men jag har haft lite problem o få fram min creme hanes sträva täckpäls men nu efter att han bytt päls och så fick han ex kvalite på senaste utställningen men jag skall nog ta o testa terrier schampot på honom ialf =)

Anmäl
2015-05-03 20:30 #8 av: Therese

Du som har en katt som inte tycker om att bada, hur gör du för att den ska känna sig säkrare?

Anmäl
2015-05-03 21:27 #9 av: Midtown Magic

Jag ser till att avsätta ordentligt med tid för badet så att jag själv är lugn och inte känner någon stress. Sedan försöker jag att hålla badet så kort som möjligt och bara skölja snabbt mellan schamponeringarna. Bättre råd har jag tyvärr inte. Katten som badas oftast tycker inte om det och inget jag har provat har fått henne att tycka om det så jag försöker bara göra det så snabbt och smidigt som möjligt.

Anmäl
2015-06-13 13:39 #10 av: Carina_

Hur ofta badar ni era katter och är det inför utställningar eller för att de behöver det?

jag har bara badat mina när de varit olyckor i pälsen medans Birk gärna badar med mig och dottern fast då blir det ej schampoo. 

Skall de badas? Min hona har jättefin "jobbig" päls som lätt tovas och hon borstar jag varje vecka medans Birk får kanske en tov var sjätte månad. Har ni märkt att de med finare päls som tovar lättare mår bra av att tvättas? Är det lättare att få bort pälsen när de har sina fällningar om de badas? 

Hon har fin kvalité bara att den som sagt var tovar sig i ljumskar och halsen dock är hon inte den som gillar att man håller på förmycke med henne hon är en sådan katt som kommer när det passar henne. Och hon har jättelång päls så tycker inte att det stämmer att det står att norsk skogkatt har semi lång päls.

Anmäl
2015-06-13 22:04 #11 av: Torplyktans

De betäckningar långhår och semilånghår vet jag inte om man ska ta så på orden. det är ju inte det som är skillnaden mellan Perser (som är den enda katten som är i den gruppen vis utställningar) och Skogis.

Utan Perser har lång underull och har tappat / avlats bort sina täckhår vilket gör håret jätte mjuk och det tovar sig som tusan ;-)  Skogisen ska har kvar alla sina olika lager päls (2-3) och den kortare underullen ska var täckt av lång och strävare täckhår (det är glansig och vattenbortstötande) dem kan gå i regn utan att bli blöt. (precise som andra djur som har kvar sina täckhår, gammaldags får med sträv ull i tre läger t.ex)

Yngre katter kan ha lite mjuk päls tills dem här helt vuxen (2-3 år) och min hona tovade sig lite i kragen under hennes första år men inte nu längre med 3 år. Mycket sällan under pälsbyte etc nån gång per år kanske. Det är något av det kanske viktigaste att titta på i Skogisavel tycker jag.

Sen kan dem har mycket olika längd på sina täckhår. Och täckhåren kan vara olika grov. Min Freja har jätte finfibriga täckhår dock ändå sträv (och mycket lång). Hennes Mamma Fiona har kortare täckhår och grövre i diameter. Men båda kan stå under vattenkranen och lekar utan att bli blöt.

Anmäl
2015-06-14 11:58 #12 av: Carina_

Tack Torplyktan nu har jag fått lära mig mycket, skall bli spännande och se om det blir bättre med Izzies päls när hon blir tre. Inte jättestort problem men hon är ju inte så glad i pälsvård.

Skall även införskaffa bättre schampoo till mina katter då de idag hade en olycka. Först lekte de i vatten och sedan välte de en kruka och de hade haft underbart roligt men oj vad de ser ut ;)

Anmäl
2015-06-14 13:11 #13 av: Torplyktans

Ett tips är att om du tvättar henne med schampoo använd även balsam efteråt så brukar det bli mindre tovor och lättare att kamma, särskild vid mjuka pälsar. Schampoo ruggar ju håret lite upp och det kan bli statisk och dra åt sig mer smuts efteråt, men balsam gör håret slät igen och ger en skyddande glatt yta.

Bra schampoo till skogisar är till ex. http://www.supercat.se/palsvard-katt/k9-competition-crisp-texture-shampoo.html  (Det är ett svensk märke)

Till Utställning brukar man vara lite försiktigt med att bara ha balsam på jätte kort och utspädd så att pälsen inte bli mjukare än innan. Men till vardags kan det sitta längre och så få du kanske lättare med mindre tovor och lättare att kamma. http://www.supercat.se/palsvard-katt/k9-competition-aloe-vera-balsam.html

Anmäl
2015-06-14 14:02 #14 av: Carina_

Tack så mycket det skall jag köpa =) 

Skall även köpa en borste som någon rekommenderade så skall jag nog få bukt på hennes päls!

Anmäl
2015-06-14 21:14 #15 av: Torplyktans

Till Skogis päls brukar många bara använder en grovtandad kam då det sliter mindre på pälsen än borste eller kardor.

t.ex http://www.supercat.se/palsvard-katt/kattborste-furminator/spratts-kam.html 

Anmäl
2015-06-15 11:31 #16 av: SFalkbring

Samson får mest lite bad av rumpan ibland när han varit lite taskig i magen, Vi har gjort helschamponering två gånger, men det var nog egentligen inte jättenödvändigt, var mer för att träna både oss och honom :) 

Men han blir alltid fet/statisk i pälsen preceis nedanför/bakom öronen, är det något som ni andra känner igen? Någon som har tips på hur jag kan hantera det, balsam, yes, annat?

Anmäl
2015-06-22 11:28 #17 av: AgnetaB

Vi öronen brukar jag bara pudra så suger de upp fettet som blir.

Tänk på att en smutsig päls är en tovig päls o att man ska reda ut tovor innan man schamponerar sin katt.

Anmäl
2015-06-22 13:36 #18 av: Therese

Mina katter är väldigt intresserade av vatten så de har en skål vatten på balkongen där de brukar gräva ut allt, sätter på vattnet i badkaret med så leker de där, men att vara tvungen att bada är inte kul. Som tur är behövs det ju inte så ofta, helbad inför utställning typ bara.
Tänk om de kunde uppskatta det.!

Anmäl
2015-06-22 14:55 #19 av: SFalkbring

#17 puder ska testas! Har du någon sort du rekommenderar?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.