08. Skogkattens hälsa

Vikt och mat

2011-07-07 14:56 #0 av: ravenkitty

Hur mycket ska en hane respektive hona väga?

Samt är det fler som kör med Royal Canin och är nöjda med det?

Anmäl
2011-07-07 16:19 #1 av: LaSadie

Det beror på. Har kattungar på fem månader som väger mellan 2,5-3 kg, en hona på två år som väger fem kilo + och en hona på snart fem år som väger mellan 4-4,5 kg. Så det kan variera. Men rent generellt så väger hanarna mer än honorna.

Vi kör RC som komplement till blötmaten och den råa maten och är nöjda med det.

Anmäl
2011-07-07 18:59 #2 av: FruFilur

:o) Hur långt är ett snöre?

Visst, Skogkatten ska vara en medelstor till stor ras, så allt för pluttiga katter är ju inte bra, men vikt allena är inte ett bra mätetal, bättre att titta på vikt i förhållande till storlek och proportion.
Att bara säga "Kisse väger 6½ kg" och applådera det som en bra vikt och storlek på skogkatt, eller bua åt "Misse väger 3½ kg" och döma ut honom som en usel representant utan att titta på på dem ger ju ingenting.

"Kisse" är kanske egentligen en småvuxen katt med klen benstomme som blivit fet, t ex pga felaktig utfodring, medans "Misse" har en excellent benstomme, fina proportioner och en bra höjd/längd men är av ngn anledning (t ex fertil och bara tänker på flickor) mager som en skrika. I ett idealt hull kanske "Kisse" skulle väga 4 kg, medans "Misse" skulle väga 5 kg...

Olika foder fungerar olika bra till olika katter... Bäst vore det ju om vi matade våra sötnosar med möss, småfåglar och kanske nån liten harpalt mellan varven, men för de flesta är ju inte det aktuellt...

Personligen skulle jag önska att mina frön åt mer mjukmat än vad de gör, men jag är för "snäll" för att sätta hårt mot hårt och vara taskig mot mina (i olika grad) torrfoderjunkies. Så, kontentan är att vi utfodrar våra herrar med en torrfoderblandning av Orijen, James Wellbelowed och ibland Eukanuba, och strösslar en del Royal Canin i skålen eller serverar som godis. Sen serveras de blötmat (Bozita) också 2 ggr per dag, men en hel del av det går i soporna mellan varven...

Enligt min PERSONLIGA uppfattning så är RC ungefär som McDonaldsmat, ja, du överlever på det, och det är förbaskat gott, men det är nog inte det bästa du kan äta i långa loppet. De har uppenbarligen lyckats väldigt bra med smaksättningen men jag tycker det finns bättre foder på marknaden.

Anmäl
2011-07-07 19:15 #3 av: ravenkitty

Tack för svaren, har själv tänkt på att folk stirrar sig blinda på vågen.. Att jag frågade just det var pga att jag undrade vad honor och hanar brukar väga.

Royal Canin är en sann favorit här :-)

Anmäl
2011-07-07 19:59 #4 av: Margona

Nej vikten är inte alltid ett sätt att mäta storleken, min hona vägde som mest 6.3 kg och då var hon överviktig och inte alls fin. fick ner henne i vikt till mer ideala 5.2 kg och vikten passar henne väldigt bra.

Mina katter föredrar själva Royal Canin, men jag byter foder på dem ibland för att de ska få lite variation. Har prövat Orijen men det blir det bara tjocka av och mina katter gillar det inte alls. Eukanoba är ett bra foder som de äter under protest Skrattande

Anmäl
2011-07-07 23:55 #5 av: line84

Jag har gett mina royal länge och tänkte byta till eukanuba. Har blandat ut det med royal men eukanubakulorna ligger kvar i skålarna.. Hur envis ska man vara? Äta måste de ju göra förr eller senare eller ska jag fortsätta med royal som dom äter? Anledningen till bytet var att jag tycker att eukanubas innehållsförteckning är bättre. Andra foder ni kan rekomendera? Orijen? Olivers?

Anmäl
2011-07-08 10:56 #6 av: ravenkitty

Har testat Eukanuba, Orijen, Olivers, Hills.. Det mesta genom åren.

Men det har varit Royal Canin som varit det bästa i vårt hem :D

Anmäl
2011-07-13 07:38 #7 av: Kronängens

RC har verkligen lyckats med att smaksätta maten så att katterna tycker om den. Ibland undrar jag ändå, om den mat katterna föredrar nödvändigtvis måste vara den bästa maten för dem?

Annan mat kanske är nyttigare. Håller de hullet om de äter mindre av en annan sorts mat? Blir de till och med mer lagom i hull om de äter mindre av en annan sorts mat? Det är sådant man får fundera på.

Jag serverar RC när jag har kattungar, men annars är det Eukanuba och James Wellbeloved på menyn här hemma. När jag har RC kitten glufsar de vuxna i sig det med farlig fart. Så jag har gjort ett litet hus där kattungarna kan gå in och äta, men ett par av mina vuxna lyckas klämma sig in tyvärr. Det viktgaste är ändå att min tjock kastrat inte lyckas.

Min vuxna honor väger ca 4,5 kg (två stycken normalviktiga kraftiga honor), 5 kg (normalviktig kastrat) och 6 kg (överviktig kastrathona).

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.