02. Kattungeprat

Esme har flyttat in

2011-03-22 09:32 #0 av: jojanpike

Nu har vi äntligen fått hem vår norska skogkatt flicka som fått namnet Esme.

Fick hem henne igår och då tillbringade hon större delen av tiden i sin bur eller under soffan. Men när jag som är lite av en nattuggla satt ensam uppe vid datorn så kom Esme fram och började se sig omkring lite.

Dock blev hon blyg när jag tittade på henne så hon stack iväg till nåt annat rum.

Idag så har jag inte sett till henne, hon ligger troligtvis under soffan igen.

Esme är 15 veckor.

Någon mer som haft en katt som beter sig så här blygt?

Anmäl
2011-03-22 12:13 #1 av: Labolina_73

Ge henne lite tid,, ställ fram mat till henne och se till att visa henne var toalådan är.

Vilken uppfödare kommer hon ifrån?

Kanske denne kan ge dej lite tips?

//Linda

Anmäl
2011-03-22 16:46 #2 av: jojanpike

Tack för svar!

Hon kommer från Gyllenstrålens.

Toalådan har vi visat henne och mat står framme åt henne.

Anmäl
2011-03-22 17:15 #3 av: Labolina_73

Ok,, men det är ju jättebra att hon vet var lådan är.. men hon kommer nog fram om nätterna skulle jag tro och kollar läget,, låt henne hållas bara och låt henne komma till er i sin egen takt.

:-)

//Linda

Anmäl
2011-03-22 17:44 #4 av: jojanpike

Ja det tror jag också att hon gör :)

Tack så jättemycket för hjälpen! :-)

Anmäl
2011-03-24 21:50 #5 av: Kronängens

Mina har inte varit så blyga, men det är väl olika. Prova att vifta med en vippa och se om hon glömmer att vara försiktig. Kanske bäst att prova på kvällen om hon är mer bekväm att komma fram då.

Ge henne god mat på kvällen sitt så nära du får när hon äter.

Lycka till med henne!

Anmäl
2011-03-24 21:54 #6 av: vettan

Kattungar som är så blyga har jag aldrig haft. Det är viktigt du hanterar henne väldigt mycket. Släpa omkring med henne. Låter du henne ligga under soffan hela tiden får ni ingen relation till varandra. Väldigt tråkigt för dig och katten. Katter som har blivit hanterade och är socialiserade ordentligt blir inte så blyga.
De ska vara nyfikna glada och ordentligt socialiserade innan de flyttar hemifrån! Nu vet du ju inte om hon äter o dricker ordentligt. Har ni hundar eller katter som hon inte är van vid?
Jag hade haft henne i ett rum först i så fall o varit mycket med henne sedan måste hon såklart ha egen tid oxå.

Anmäl
2011-03-24 22:36 #7 av: jojanpike

Vi försöker locka fram henne när hon gömmer sig, vi brukar också klappa henne när hon ligger under sängen som är ett populärt ställe just nu.

Ibland har maken tagit fram henne från gömstället för att ha henne i famnen en stund. Så länge hon vill sitta kvar.

Hon kan komma ganska nära oss, men gör vi nån hastig rörelse mot henne så sticker hon.

#5 Vifta med en vippa ska vi se till att prova och se om hon blir intresserad.

#6 Har inte vart med om en så här blyg katt heller, har haft ett antal genom åren, då bondkatter. Vet inte om det skiljer sig när det är en raskatt.

Hon var tydligen minst bland sina syskon om det kan ha med saken att göra?

Uppskattar alla tips jag får!

Anmäl
2011-03-24 23:15 #8 av: vettan

Nej det skiljer sig inte för raskatter. Mina är trevliga sociala o ligger väldigt mkt i knäet.
det har inte iheller med att hon är minst.
det är viktigt att katterna blir socialiserade ordentligt.
Det handlar oxå väldigt mkt om temperamentet när man avlar.
de flesta av oss som uppfödare väljer omsorgsfullt ut avelskatterna.
Är hennes föräldrar blyga och försiktiga har det stor betydelse för hur hon är. Sådana föräldrar är inte lämpliga att avla på.
Det ska vara trevliga sociala katter som man anväder i aveln.
Den Norska skogkatten är en trevlig katt som är sällskaplig har ett mycket bra temperament de är nyfikna glada och vill vara med människor de pratar gärna med oss och berättar vad det är som gäller.
Du får lägga ner mycket mycket tid med henne och verkligen släpa omkring med henne och få henne att få förtroende för er.
Det hjälper inte att hon ligger under en soffa hela tiden. Ge henne gott att äta och se till så hon inte har för stor plats att vara på.
Det låter som om du ska tämja en vildkatt som aldrig varit i närheten av människor sådana har vi haft i stall väldigt svårt att få tama.

Anmäl
2011-03-24 23:22 #9 av: Labolina_73

Hur går det för dej? Är hon framme mera,,?

Du kanske ska försöka leka lite mera så hon får tankarna på annat..

Hoppas att det går bättre nu iaf eller åtminstånde väldigt snart...

//Linda

Anmäl
2011-03-24 23:25 #10 av: jojanpike

Okej då blir det till att lägga ner mycket tid på att få henne att lita på oss.

Får försöka ta ut henne ur gömstället mer på ett försiktigt sätt och ha henne i knät och gosa lite med henne.

Vad jag förstår det som så kommer hon från ganska sociala föräldrar, så hon kanske är blyg för att hon kommit till ett nytt ställe också?

Igår när vi skulle sova så hoppade hon upp i sängen och nosade lite på oss, men när vi rörde oss så hoppade hon ner igen.

Tack för hjälpen!

 

Anmäl
2011-03-28 22:10 #11 av: jojanpike

Hej på er!

Tänkte meddela att Esme blivit mer modig och väldigt kelig om det sker på hennes villkor.

Hon blir fortfarande lite rädd när man gör en hastig rörelse mot henne, men det är på väg att bli bättre.

Efter allt bärande och kelande från vår sida så verkar Esme ha blivit tryggare.

Så tack än en gång för alla bra tips! :-)

Här är en några dagar gammal bild på Esme.

 

Anmäl
2011-03-28 23:45 #12 av: Labolina_73

Ååååå vad härligt,,, :;-D

//Linda

Anmäl
2011-03-29 15:02 #13 av: Poppy13

När jag fick hem min hona Babette (i jan 2010), så var hon så där. Det första hon gjorde efter att jag hade visat henne mat- och vattenskålarna och toalådan var att spinga och gömma sig under badkaret! Där låg honb och tryckte tills kvällningen, då kom hon fram och lade sig på en blå matta som jag har i badrummet. Men så fort jag kom för nära henne försvann hon in under badkaret igen. Jag satt sedan i hallen med badrumsdörren öppen och pratade lugnt med henne och försökte leka med henne med en lekvippa, men hon visste inte riktigt vad det var för ngt så hon blev rädd för den i stället.

Jag fick fortfarande inte röra henne, så när jag skulle lägg mig inför natten, så lät jag henne vara kvar där inne. Men då jag släckte ner i lägenheten och hade lagt mig, så började hon jama förtvivlat och vågade sig t o m ut i hallen! Men varje gång jag steg upp så var det direkt under badkaret igen. Till slut lyckades jag få tag i henne och lade mig igen på rygg (jag som i normala fall inte kan sova på rygg) med henne i famnen. Där somnade hon och sov gott hela natten. Glad

Dagen efter var det samma visa, men då stängde jag badrumsdörren och satte toalådan i hallen, bara för att hon inte skulle ligga och trycka under badkaret, utan hitta ett annt tryggt gömställe. Då valde hon att lägga sig bakom prydnadskuddarna i sofffan under dagtid. Jag fick fortfarande inte komma för nära henne. Den natten sov hon också i min famn.

Tredje dagen var det samma visa. Hon låg och tryckte och sov bakom kuddarna under dagen. Men framåt kvällningen dök det plötsligt upp ett litet huvud bakom kuddarna som tittade sig nyfiket omkring och sedan hoppade hon fram och började nyfiket se sig om i lägenheten. Den kvällen ville hon inte ligga i min famn, utan på kudden bredvid. Men fr o m den dagen så var jag accepterad.

Nu är hon 1 1/2 år och det har gått sakta men säkert framåt. Hon är väldigt nyfiken och vill gärna vara med, men dock fortfarande mkt försiktig och rädd för allt som är nytt. Men sedan jag skaffade en katt till, Eros, så har hon förändrats mkt och vågar ta för sig mera nu. De älskar båda t ex att vara ute. Eros har från första början accepterat att få på sig selen, jamar vid dörren när vi ska ut (att det inte går tillräckligt snabbt) och sedan glatt hänger med ut för att undersöka saker.

Babette däremot har sprungit och gömt sig så fort selen kommit fram och inte velat följa med, har uppmuntrats av Eros och sätter sig numera vid ytterdörren frivilligt för att markera att hon vill ut och det är inga som helst problem att få på selen. När vi väl kommer ut så håller hon sig nära ytterdörren, det är enbart om det är mörkt som hon tar sig en längre runda. Men jag märker att hon vågar mer och mer för var gång och hon uppmuntras av Eros. Glad I mitt fall har det hjälpt att skaffa en katt till, så att hon fick sällskap.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.