01. Allmänt Skogkattprat

Norsk SkogSkatt

2010-08-24 19:35 #0 av: Humletassens

Har allt oftare sett böcker , textade program och artiklar som handlar om vår älskade skogis och det står SkogSkatt. Jag kanske är petig men för mig är en SkogSkatt en huskatt på blocket som någon försöker sälja som Norsk Skogkatt.

Skrev precis ett mail till ett företag som textat ett program på Animal Planet som heter Cats 101 och idag var det ett inslag om Norsk Skogkatt och vad står det i textremsan Norsk SkogSkatt.

Är jag bara petig??eller är det fler som reagerat på det här?

Anmäl
2010-08-24 21:18 #1 av: Jabah

Jag tycker att det ärlite petigt. Ibland kan manju rätta till felstavningar, menman behöver ju inte gå tillöverdrift.

Anmäl
2010-08-25 15:32 #2 av: Kronängens

Jag är också rätt så petig, men det beror på vad det gäller förstås.

 Jag skulle aldrig rätta någon som skrivet skogskatt med s i ett mail till mig, t.ex, men jag blir väldigt irriterad när tidningen  jag annonserar kattungar i (behöver ju inte nämna vilken här men ni som vet var jag bor kan ju gissa)ändrar i min text och skriver att jag har skogskattungar till salu. Det beror framförallt för att jag själv assosierar till huskattungar när jag ser annonser där folk säljer skogskatter. Många lurar ju på folk långhåriga huskatter genom att säga att det är skogskatter, fast utan stamtavla. När man inte vet vad rasen man har heter är det lite märkligt och ett tecken på att man ska se upp. Detta att tidningen skriver fel i min annons har hänt mig flera gånger.

I böcker och på TV bör det förstås stå rätt.

Anmäl
2010-08-25 17:38 #3 av: Sagolika

Ibland så skriver t o m Norsk skogkatt-uppfödare fel i annonser på t.ex. Blocket, där de ju faktiskt skrivit texten själva. Har faktiskt t o m sett det på hemsidor några gånger (Norsk skogskatt med s). Kanske pga att de är nya som uppfödare och inte tänker på det?

Sen är det dessutom fortfarande vanligt att folk skriver eller säger att de har steriliserat sin hona, trots att det heter kastrerat även på honor och man skriver även ut det felaktiga ordet steriliserat på sina hemsidor och i annonser.

Sen är det ju upp till var och en om man tycker att det är petigt att påpeka eller om man inte ska bry sig. Men det är kanske bra att som uppfödare lägga vikt vid att försöka stava rätt/använda rätt ord så att t.ex. köpare som inte vet hur det ska vara ännu, inte råkar lära in fel ord och kanske blir dumförklarade pga detta om de har otur ;)

Sen finns det även många som retar sig på folks hemsidor. Det kan t.ex. vara att sidan uppdateras för sällan, bilderna är för suddiga, det förekommer stavfel i texten (speciellt om den är på engelska-varför välja att skriva på engelska om man inte behärskar språket), layouten är ful, det är för mkt. bling bling på sidan, spelande musik osv. osv. Där kan man ju också välja att bortse från detta och inte bry sig (lämna sidan om man störs för mycket av det) eller påpeka det. Men det kan vara känsligt att ta upp sådana saker, då folk kan bli sårade av det.

Anmäl
2010-08-25 21:24 #4 av: LaSadie

#3 Har sett även äldre uppfödare som skrivit Norsk Skogskatt.

Anmäl
2010-08-25 22:08 #5 av: Sagolika

Oj!

Anmäl
2010-08-25 23:41 #6 av: Thiah

Jag anser nog att folk ibland är för petiga. Jag märker knappt skillnaden om jag läser snabbt. Hjärnan är gjord för att klara sig utan alla bokstäverna i ett ord. Man läser bara en viss del av det så om det finns ett extra S i så behöver inte alla märka det. Jag anser även att många blir dumförklarade om man har det där extra s i fast det kan vara ett skrivfel.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2010-08-26 12:20 #7 av: Humletassens

Fick faktiskt svar från översättningsföretaget att dom absolut skulle rätta till texten.  Klart man inte dumförklarar någon som säger Skogskatt. Brökar säga att jag ska berätta en hemlighet för dom...och sen förklara varför det heter Skogkatt.

Men böcker , tidningsartiklar och TV-program tycker jag absolut ska vara rätt. Hur ska annars allmänheten lära sig vad rasen heter.

 

Och ja...jag sa också SkogS-katt när jag var ny och det tog ett tag att lägga bort S-et.

 

//Henrik

Anmäl
2010-08-26 19:52 #8 av: David

Reagerade för ett tag sedan när en av de tidningar inom kattområdet konstant skrev skogskatt i sina artiklar.

Norsk skogskatt måste ju vara norska kantareller? Skog skatt, eller någon form av beskattning på norska skogar? Cool

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-08-26 19:55 #9 av: Catnap

#8 haha Flört

Anmäl
2010-08-27 19:20 #10 av: klubba

varenda bok  jag har med kattraser,så står det Norsk skogSkatt

alltså skog SKATT Cool

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.