2015-12-17 19:17 #0 av: Nenujap

Julen är här! Vi fyller vårt hem med ljus, glitter, tomtar och massa annat. Katterna tycker givetvis att det är väldigt spännande med alla nya prylar som plockas fram. Men mycket av vårt traditionella pynt kan vara farligt för våra fyrfota familjemedlemmar.

Ljuslykta med hyacinter

Nästan alla de blommor som hör julen till är giftiga för katter. Hyacint, julstjärna, amaryllis, mistel, järnek och idegran är farliga om katten skulle tugga på dem. Dessa bör placeras där katterna inte kan komma åt dem. Om man inte har en sådan säkrad plats kan man använda tygblommor, eller varför inte göra en liten installation i en glaslykta?

Fint pynt som inte kan gå sönder och ofarliga pappersgirlanger

 Granen är också spännande. I kattens ögon ett nytt träd, fullt med potentiella leksaker! Självklart kommer katten vara nyfiken och vilja undersöka. Förankra granen i något, så att den inte kan välta. En krok i väggen eller taket där man kan fästa granen med ståltråd är bra lösningar för att slippa resan en fallen gran varje morgon. Plastkulor och andra okrossbara dekorationer är helt klart att föredra, utifall att katten skulle lyckas putta ner något. Glittret är också en stor fara. Katten kan inte bara trassla in sig och fastna. Om den får i sig glittret kan det fastna i, och förströra tarmarna. Girlanger i papper kan vara ett fint och säkert alternativ till glittret.

Om man har en riktig gran, bör man även vara observant på att katten kan vilja dricka ut julgransfoten. Ha därför bara vatten och inget gödningsmedel i, alternativt se till att foten är väl övertäckt.

I juletider är även brännskador vanligt. Ett tänt ljus kan lätt bränna bort både morrhår och päls. Ett tänt ljus kan också vara en brandfara om en kisse skulle råka välta det. Men det finns ju väldigt fina batteriljus numera.

Även på spisen kan man bränna sig. Under julen låter vi ofta maten stå framme och dofterna kan locka upp även den mest väluppfostrade katt på en bänk eller spis och då är olyckan inte långt borta.

Kiara gör djupdykning i julklappspapper

När det är dags för julklappsöppning vill självklart hela familjen vara med. Men var försiktiga med presentsnörena. De är roliga att leka med, men lätta att trassla in sig i och är även vassa och kan skära katten i munnen. Inslagspapper och lådor från presentöppnandet kan dock vara väldigt roligt att busa i. Lägg allt papper i en hög och strö lite godis över, så har katterna att göra en god stund.

Vårt eget godis är dock inget för katterna. Chokladen är giftig och nötter kan fastna i halsen och orsaka stopp i tarmarna. Av vad vi skälva äter på julen är det inte mycket som lämpar sig för en katt, men självklart ska katterna ha lite lyxmat på julen de också.

 

Är man bara medveten om julens risker, är det ganska lätt att kringgå dem och få en riktigt mysig jul ihop med våra katter.

 

God Jul!