Övriga ämnen.

Fotografera katter

2015-11-09 18:51 #0 av: Nenujap

Det är inte alltid lätt att fånga sina katter på bild. Här kommer lite tips om hur jag gör!

Jag vill inte påstå att jag är någon proffskattfotograf direkt. Jag har bara övat på mina egna gangsters och lärt mig av mina erfarenheter. Jag har skrivit ihop hur jag brukar tänka och göra när jag fotar mina katter. Kanske kan det vara användbart även för andra.

Ljuset, skulle jag säga, är avgörande för alla foton. Men kanske extra viktigt när det kommer till att fota objekt som rör sig, vilket ju katterna ofta gör. Är ljuset dåligt, blir minsta rörelse väldigt suddig. Tänk också på att undvika motljus. Direkt solljus kan också vara knepigt, speciellt om man har katter med vitt. För starkt ljus på vitt får pixlarna att ”explodera”. Blixt är inte att föredra, eftersom den ofta förvränger färgerna. Dessutom har vi väl alla sett vilka ”alienkatter” man får med blixten på.

Nivån är också en viktig faktor. Sänk kameran till jämnhöjd med katten, så får man oftast bättre bilder och slipper fågel- och grodperspektiv. Alternativt flytta upp katten till kamerahöjd.

 Kort slutartid är också en bra sak att tänka på. Om man har bra ljus och är snabb med kameran, kan man fånga många både fina och roliga ögonblick. Slutartiden går att ställa in på de flesta kameror och även i en del mobilkameror, så man behöver inte ha någon jätteavancerad kamera.

 Ta många bilder. Många av bilderna blir lite småkonstiga när man fotar katter. I alla fall om det är katter som kanske egentligen vill göra något annat än att posera just då. Knäpp av så många bilder som det går och rensa bort i datorn i efterhand.

 Detta var några tips som har mer med det tekniska att göra. Men nu kommer det roliga, att få katterna med på det hela!

 Förbered en liten scen för fotograferingen. Jag brukar göra detta en liten bit över golvet, för att det blir bekvämare att fota så. På ett bord, i en soffa, på en hylla. Man kan göra det lite var som helst. Tänk på att inte ha för plottrig bakgrund. Man kan hänga en filt eller ett lakan bakom scenen för att få en passande bakgrund. Och så ska man ha ett underlag, som katterna ska vara på. Hos mig blir det ofta ett fårskinn, som jag vet att katterna gillar att ligga på. Det kan förståss vara vad som helst. Kanske kan lite kattmynta göra underlaget extra intressant. Man kan ta fram lite rekvisita och göra ordning om man vill ta temakort. Bara fantasin sätter gränser här!

 Nu är det dags att ta fram katterna! Och Tålamodet!

 Alla katter är ju olika och därmed olika mycket intresserade av att bli fotade. Man kan testa att helt sonika sätta katten där man vill ha den och hoppas att den sitter kvar. Vissa gör det! Man kan få sätta tillbaka katten några, ibland många, gånger. Belöna på det sätt som passar din katt! Godis, klappar, kel, leksak, vad som helst.

 Om katten inte alls vill vara med, försöker jag få katten att tro att det är den som valt att vara framför kameran. Jag sätter mig framför min scen och börjar greja med en leksak på scenen. Någon sån där favoritleksak som man bara får leka med matte är med. Mina katter kan, för det mesta, inte motstå detta och kommer för att vara med och leka med den där leksaken. Och vips, så är katterna på scenen! Då kan man behöva vända katten åt rätt håll. Antingen genom att lyfta och vända den eller genom att locka med leksaken tills katten är där man vill ha den. Belöna och börja fota!

Rafiki har "lurats" in i en pose med hjälp av en leksak

För att få katten att titta in i kameran är det bra att ha en leksak som låter i handen. Bakom eller strax ovanför kameran. Ibland har jag fäst en bjällra i säkerhetssnöret på kameran. Gör ljud som får katterna att se åt rätt håll. Vill du att katterna ska se åt sidan så gör du ljud där. Man behöver ofta sätta tillbaka katterna i deras poser. Troligtvis är detta enklare om man är två, men jag har lyckats själv, så då kan du det också!

Om du tidigare har klickertränat med din katt, kan detta komma väl till pass för att hitta lite fina poser.

 Belöna och beröm mycket! Katten ska känna att den får ut något av vad ni gör, den ska vara motiverad! Jag upplever ofta att mina katter gillar våra fotostunder. Kvalitetstid.

Viktigt för både din egen och katternas ork och koncentration är att inte köra för långa stunder åt gången.

 

Hoppas något av detta kan vara till hjälp eller inspiration när du fotar dina katter!

Fyll gärna på med egna tips i tråden!

@Mpajunen på Instagram
Anmäl
2015-11-10 13:13 #1 av: Therese

Jag körde på ett litet försök,  tyvärr tog batteriet i kameran slut, mina katter var inte jättemotiverade och jag valde fel hörn. Ska försöka i morgon igen :P

Tycker din artikel är superbra! Förlägen

Anmäl
2015-11-11 09:02 #2 av: SFalkbring

Jättebra tips! Tack för att du delar med dig!

Anmäl
2015-11-16 19:58 #3 av: kara_murray

Tack för bra tips! !

Anmäl
2015-11-18 11:00 #4 av: Therese

Försök nr 2. Det tar sig :)

Anmäl
2015-11-18 12:24 #5 av: SFalkbring

Absolut!

Håller med om att det inte är helt lätt... 

Anmäl
2015-11-20 13:35 #6 av: DjupbackensJosefine

Kul med lite fototips! Jag har flyttat till en stuga med dåligt ljusintag så inte så mycket solljus om dagarna. Så jag undrar om du har tips på bra lampor och vilken sort man ska leta efter?^^

Anmäl
2015-11-24 12:38 #7 av: Nenujap

#6 Svår fråga...
När jag ska ta bilder och det är dåligt med ljus flyttar jag gärna med mig lampor från andra rum. Helt vanliga lampor.
Gillar uplight-lampor.

Så försöker jag också att inte rikta lamporna direkt mot katterna, efter som det kan bli lite märkliga skuggor då. Istället vinklar jag lamporna mot något ljust eller blankt, så att ljuset studsar. Jag har helvita väggar och vitt tak, så jag kan rikta lite hur som helst. Annars kan man ta en pappskiva och klä i aluminiumfolie.

Jag brukar tända taklampan som ger ca 120 watt, och en eller två vanliga golvlampor à 60 watt. Lite bökigt, så skulle vilja komma på någon bättre lösning. Försöker även se till att ta bilderna när det är som ljusast ute och nära ett fönster.

Vet också att det finns speciella solljuslampor som ska vara bra att använda, men jättedyra. Jag funderade på att köpa en själv, men det handlade om 6-7000 kronor, vilket jag inte vill lägga på det.
Tittar nu istället efter en strålkastare som ger riktigt mycket ljus och som man kan rikta åt olika håll. Har dock inte hittat någon än. De som jag tittar på ligger i prisklass 6-700, vilket känns mer rimligt.

Lycka till!

@Mpajunen på Instagram
Anmäl
2015-11-25 15:43 #8 av: DjupbackensJosefine

Tack för svar! Får skaffa hem lite bättre lampor.^^ Om du hittar en bra stålkastare sen så får du gärna länka sen. ;)

Anmäl
2015-11-29 16:31 #9 av: burmamys

Jättebra artikel! 😊 Har ingen norsk skogkatt men brukar fota mina burmakatter en hel del. Kan tillägga att om man som jag bara har en mobilkamera, så kan det vara värt att kolla inställningarna, ofta finns det förprogrammerade sådana som t ex "bokeh" som fokuserar förgrundsfiguren och suddar bakgrunden, "panorama" (bäst för naturfoto), snabbinställningar för kvällsbelysning/ mörker m.m. En fördel med mobilkamera är ju att den oftast är tillgänglig, när katten gör något roligt! 😉

Anmäl
2015-11-29 19:33 #10 av: Nenujap

Jag tar också mycket bilder med mobilen, just för att den alltid är tillgänglig. Har valt en mobil med riktigt bra kamera också :)
Ska spana in om det finns några såna inställningar, har inte hittat det i min.

@Mpajunen på Instagram
Anmäl
2015-11-29 19:47 #11 av: burmamys

Skulle tro att du har en hel del inställningsmöjligheter som du bara inte upptäckt ännu!Skämtar

Anmäl
2015-11-29 21:20 #12 av: Nenujap

Det visade sig stämma :) Jag har mest använt "auto" med lite egna justeringar.
Men nu ska jag gräva in mig i och testa alla varianter. Ska bli skoj! :D

@Mpajunen på Instagram
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.