Övriga ämnen.

Höj kattens status.

2015-05-18 15:37 #0 av: Therese

Jag måste börja med att säga att jag ser verkligen upp till er som sysslar med en kontrollerad avel, som är noga med era katter. Tyvärr är inte alla det.

Tifa, 16 veckor och omplacering. Mycket undernärd Norsk skogskatt utan stamtavla.

Något som är väldigt vanligt är den oseriösa kattaveln. Någon har en söt katt som de vill ha ungar på, därför släpper de ut sin söta katt och så parar hon sig med, ja det vet vi ju inte. Efter ett tag blir katten tjock och man vet inte när eller om  hon är dräktig, och man vet inte om eller när kattungarna väntas. Nu borde man tänka till om något, för vad som helst kan ju hända, ens söta lilla katt-tjej kan behöva ett kejsarsnitt, i värsta fall kan hon avlivas för att något går fel. När katten fått sina ungar, och förhoppningsvis mår bra finns det en del man bör tänka på (vaccinationer, besiktning m.m) så lägger man upp en annons på Facebook eller blocket och berättar att katten kostar bara 100:- och vaccinera får man göra själv.

Tifa, två år.

Här kan det gå mycket fel. En till tycker att katten är söt, och inte kostar den mycket. Den kan man köpa. Efter ett litet tag inser man att man är allergisk, inte har råd eller tid. Då sätter man ut kattungen på annons, gratis bara någon hämtar den för nu är den ganska jobbig också.

Vi har även de som har långhårig huskatt som de måste para för att katten är så fin (och säkert har raskatt i sig), parar den med en annan huskatt och säljer den sen för 1000-4000:- som en raskatt utan stamtavla, det är bara det att om katten inte har en stamtavla så är det en huskatt. Oavsett hur fin den är. Men inte ens vaccinerad är den.

Visste ni att katten var helig i Egypten?

”I det gamla Egypten var katten ett heligt djur. En av deras gudinnor var Bastet, kärleksgudinnan, som avbildades antingen som en katt eller som en kvinna med katthuvud, med kult bl.a. i Bubastis. Om en katt dog visade ägarna sorg genom att raka av sig ögonbrynen och likt de egyptiska faraoerna mumifierade man även katter. Mafdet var en gudinna förknippad med katter. I fornnodisk mytologi var det Freja som gillade katter. Även trolldomskunniga har ibland avbildats med katt i traditionen.” - http://sv.wikipedia.org/wiki/Katt#Egypten

Vad hände här då? Varför är inte katten mer värd än en femma/tassen?Hur jag får detta till Norsk skogkatt undrar ni säkert då?

De som säljer raskatt utan stamtavla brukar använda sig av Norsk skogkatt, eller Norsk skogskatt som de flesta skriver. Jag vill uppmärksamma alla jag kan om detta problem. Problemet är väl inte priset, men när en katt säljs billigt tänker man sällan efter innan man köper en katt. I nuläget finns det ungefär 100.000 hemlösa katter, överfulla katthem och inte tillräkligt med jourhem.

De flesta har säkert hört talas om sommarkatt, man skaffar en katt och lämnar kvar den på sommarstället, för katter klarar ju sig. Det gör de inte, de förfryser öronen, svälter, m.m..

Ni som är uppfödare är högst sannolikt insatta i hur många kattungar en honkatt KAN producera, men i alla fall, ungefär 120 kattungar under en livstid. Om dessa kattungar föds ute och inte blir kastrerade blir det väldigt många katter, från EN katt.

Då är frågan hur vi ska kunna göra något åt detta? Hur ska vi göra så att det inte blir 200.000 hemlösa katter? Vi kan informera nyblivna kattägare, eller de som är intresserade av att skaffa katt hur en okastrerad hona mår, speciellt under löp, och hur det tar på henne att få kull efter kull. Eller hur en okastrerad hankatt mår, hur stressade de blir, hur långt en hankatt kan gå, just för att han är okastrerad.

Vi kan alla göra något! Får vi ut information till fler så gör det mer! Till de som säger att de inte har råd att kastrera - informera om att många veterinärer har kastreringskampanjer under våren. Informera om hur viktigt det är att en kattunge är vaccinerad innan den flyttar, att imunsystemet inte är det bästa och att en kattunge kan bli jättesjuk av bara en flytt. http://www.kattstatus.se/sida67.html

Bilderna längst upp har jag fått lov att använda mig av Lena här på Ifokus men de kommer från Kattgruppen på Facebook. Alla katterna är huskatter och fd. hemlösa. Jag kan rekommendera er som blivit något intresserade av kattens status att gå in på http://hittekatter.ifokus.se/ och https://www.facebook.com/groups/NyaKattgruppen/?fref=ts

http://www.v3.goteborgskatthjalp.com/images/pdf-fil/Folder_KMIF_full.pdf

Anmäl
2015-05-18 19:21 #1 av: Lena

Jättebra artikel! Tack för att ni tar upp dessa viktiga frågor! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2015-05-18 19:57 #2 av: Therese

#1 Tack! Ja det är ju superviktiga.!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.