Avel/Genetik/Uppfödning

Förlossningsberättelse

2006-08-15 02:37 #0 av: RolfH

S*SillyZone's första kull. Natten till dag 64 på Ozones dräktighet var jag som vanligt uppe några gånger och tittade till min höggravida dam. Hon hade verkat alldeles som vanligt på kvällen så jag trodde nog att det eventuellt skulle dröja något dygn till.

När jag var uppe vid 5 på morgonen möttes jag av en väldigt gosesjuk katta, vilket var ovanligt, eftersom Ozone hade velat dra sig undan och vara mer för sig själv hela dräktigheten. Hon småpratade mjukt och strök sig och gick efter mig in på toaletten, och runt i lägenheten. Hon verkade dock inte ha ont eller ha några sammandragningar. Jag gick upp i sängen och la mig, Ozone följde efter och hoppade upp och la sig hos mig,  något hon inte gjort på hela dräktigheten, men som hon alltid gjort förut. Jag blev glad, jag hade ju saknat min sängkamrat, samtidigt förstod jag att det nog bara var timmar kvar nu.

Så låg vi och halvslumrade och morgonen kom. Vi steg upp och åt frukost och Ozone var i köket. Hon går och lägger sig under kökssoffan, där hon brukar ligga ibland. Plötsligt hörs ett morrande därunder. Oj, jaha, då förstod vi att hon har rejäla värkar och att det är dags. Vi avslutar frukosten med snabba ryck, men hinner inte mer än säga att vi bör ta henne till bolådan, förrän vi hör ett vrål från Ozone därunder soffan! Vi inser att vi måste få fram henne därifrån, innan hon börjar föda, och jag kryper under köksbordet för att titta medan Patrik, min sambo skjuter undan soffan. Men, vi är sent ute, för på de kalla köksgolvet i en liten blodpöl ligger en liten svartvit, våt bebis! Mammakatt börjar tvätta lilla pyret och Patrik springer och hämtar bolådan som är i kattungerummet och efter att hon slickat igång ungen och avnavlat den, så flyttar vi över mor och dotter till bolådan och flyttar dem varsamt upp till kattungerummet. Vi antecknar tid, 09:55 och väger pyret. 95 gram, sen hinner vi inte så mycket mer innan nästa kommer. Ozone skriker hjärtskärnade och jag ser en grå "bubbla" komma ut. Hon krystar igen och jag ser ungen komma. En krystning till och den glider lätt ut. En liten helsvart hona och klockan är kl 10:15. Ozone navlar av ungen, kort därefter kommer moderkakan och Ozone äter upp den på sedvanligt kattmammavis. Vid det laget så har Britt, som äger pappakatt kommit. Vi hade bestämt att hon skulle var med under förlossningen, och Ozone verkar tycka att det är lugnt. Hon är fantastiskt duktig med sina ungar och och tvättar dem.. De börjar direkt söka efter en spene att dia. Nästa unge kommer kl 10:40, en blå hona, som väger 93 g. Det går fort och lätt, men det är varmt ute och varmt inne, och jag ger Ozone vätska med jämna mellanrum med hjälp av spruta. Ibland rent vatten, och ibland med litet druvsocker i. Hon uppskattar verkligen det, då kan hon ligga kvar och ändå få vätska. Jag ser i hennes ögon hur tacksam hon är. Det är så att hjärtat snörps samman av kärlek till min vackra, tappra lilla (stora) Ozone...

 

Ozone med barn. Foto: SillyZones
Ozone med barn. Foto: SillyZones

 

Det går fort, vi hinner väga den lille blå parveln och anteckna tid och kontrollera så att moderkakan kommer ut, samt att Ozone avnavlar den lille, så kommer nästa kl 11:12. Ett blåbär till! Jag är förtjust, blå är en favoritfärg. Denna är en liten hane som väger 87 gram. Nu är Ozone trött och hon har litet problem med att krysta fram moderkakan, så jag får hjälpa henne. Mer vatten och druvsocker, och hon hämtar krafter. Jag känner igenom magen på Ozone och känner att det är en unge kvar som ligger långt nere i ljumsktrakten. En något större paus, och Ozone föder den största bebisen som väger 96 gram kl 12:00! En tredje blå kille, och lyckan är gjord! Duktiga, duktiga Ozone! Efter att vi känt igenom henne noga och det gått en stund, så förstår vi att hon är färdig. Ozone är tillfreds och ligger och diar sina småttingar som torkar mer och mer till små fjuniga knytt. Nu får hon litet och äta, och vi bäddar rent i bolådan. Allt är tyst och lugnt i lådan och småttingarna diar förnöjt. Jag pustar ut. Första kullen och allt gick bra! Fem underbara små underverk som ligger här hemma hos mig! Åh, vad lyckliga vi är, allihopa! Britt har köpt en tårta och vi lämnar familjen ifred och går ner till köket och firar den lyckliga nedkomsten med kaffe och tårta. Sällan har det smakat bättre, och vi sitter alla och njuter av stunden!

Skrivet av: S*SillyZone's Norsk Skogkatt, http://www.sillyzones.com/

Skrivet av

Av: RolfH

 

Datum för publicering

  • 2006-08-15
Anmäl
2006-08-15 02:47 #1 av: RolfH

Tack SillyZones för denna fina artikel. Du har ju också jättefina bilder på bebisarna på din hemsida. De är väl 5 veckor nu.

//RolfH

Anmäl
2006-08-15 02:58 #2 av: SillyZones

Tack! Ja, de är 5 veckor och alldeles underbara förstås! De ligger bredvid mig nu allihopa... :-D

Anmäl
2006-08-15 09:28 #3 av: Bengan

Tack för en trevlig artikel

Mvh Bengan

Anmäl
2006-08-15 11:15 #4 av: Frostvikens

Jag känner igen mig i er berättelse, det är en enorm känsla när ungarna trillar ut, en efter en, och att allting går bra. Det var en fin berättelse// Gisela på Frostvikens Glad

Anmäl
2006-08-15 11:21 #5 av: SillyZones

Tack allihopa!Glad

Anmäl
2006-08-15 12:47 #6 av: Margareta

Grattis... vi är på väg till första parning bara löpet kommer igång ordentligt...

Jättespännande att läsa och få lite föraningar om vad som hända skall.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-16 19:45 #7 av: AgnetaK

Vad kul att läsa om! Det var riktigt spännande trots att jag visste i stora drag hur det slutade. Det måste vara kul att vara uppfödare. Förutom att det säkert är jobbigt och dyrt, då. *skratt*

Tyckte det var underbart att läsa om att ni firade nedkomsten med tårta!! Skrattande

Anmäl
2006-08-16 20:48 #8 av: SillyZones

AgnetaK Ja, du vet ju att alla mår prima! ;-D Speciellt lilla Kéké förstås! ;-))))

Britt hade ju varit så förutseende att hon skyndade sig förbi konditoriet på vägen hit, så vi kunde fira efteråt! Det var riktigt högtidligt och kändes väldigt lämpligt!

Anmäl
2006-08-17 00:44 #9 av: 9 stycken skogisar

GRATTIS!!

Det är underbart när man får läsa om en förlossning,som går så braGlad!

Vi har haft 3 st förlossningar som också har gått fint, vilken lycka,men jag har varit med om en annans katts förlossningen,som det blev komplikationer med,allt ordnade sej till slut,men vilka hemska timmar innan vi visste om mammakatt skulle klara sej.

lycka till!!

 

 

 

 

Anmäl
2006-08-17 16:16 #10 av: Sisikarlstad

GRATTIS!!!!! Va fina de är!!!!Skrattande

 Lycka Till!!!Flört

Anmäl
2006-08-21 22:14 #11 av: ingela-anthon

Jättebra och intressant artikel! Har besökt hemsidan och beundrat alla kattungarna. Lycka till med uppfödningen! 

//Ingela

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.