2006-10-29 22:44 #0 av: RolfH

Trots att husdjur som är köttätare har bättre luktsinne än människor så är deras smaksinne sämre.

Smak är helt enkelt något vi förnimmer när de receptorer (känselceller) som främst sitter på tungan, men även i munnen och i svalget, stimuleras. Smaksinnet ger djuren möjlighet att avgöra om något är gott och undvika giftiga saker, som ofta kännetecknas av en bitter smak. Smaksinnet stimulerar salivavsöndringen, bukspottskörtelns funktion och avsöndringen av magsafter och ger en allmän känsla av välbefinnande.

Dessa receptorer, som kallas smaklökar, sitter på tungans ovansida, i gommen, strupen och i svalget. På tungan sitter smaklökarna i vårtliknande utskott (papiller). Det finns fyra olika typer av papiller: filiform, fungiform, calciform och bladliknande. Filiformpapiller, som sitter på tungans yta, har inget med smak att göra utan känner av matens konsistens.

 

DSM EP IC Ancora Aniro*PL
DSM EP IC Ancora Aniro*PL
Hur många smaklökarna är varierar mycket mellan olika arter. Hundar har betydligt fler än katter, men färre än människor. Detta "handikapp" kompenseras av ett högt utvecklat luktsinne. Längst ner på smaklökarna sitter nervtrådar som är förbundna med tre nerver - glossofaryngal-, ansikts- och vagusnerven. Den information som dessa nerver samlar transporteras till thalamus, den del av hjärnan där smaksinnet finns.

 


Smaker
Forskare tror att köttätande husdjur kan skilja mellan sött, surt, salt och bittert, även om det inte finns några direkta bevis för ett sådant påstående. Det är ändå värt att studera vilka smaker djuren tycker bäst om. Genom att studera och analysera beteendet hos katter som får välja mellan två olika rätter kan man avgöra vad katten föredrar att äta.

- Sött: Till skillnad från andra däggdjur tycks katter inte gilla det som smakar sött. De kan inte skilja mellan vanligt vatten och sockervatten, men om sockervattnet späds med en saltlösning föredrar de det.

Det verkar faktiskt som om katter har speciella nervsignaler för vatten som döljer smaken av sött.

- Surt: Receptorer som känner sur smak är utspridda över tungans yta. Om maten är alltför sur vägrar katten att äta.

- Salt: Katter tolererar salt i högre utsträckning än andra arter. De kan äta mycket salt mat.

- Bittert: Bitter smak känns av smaklökarna på tungans bakre del. Katter är mycket känsliga för bittra smaker som ofta är en indikation på giftiga substanser.

Djur upplever smak olika. Vissa forskare föreslår en annan klassificeringsmetod. De påstår att katter har ett nucleoproteinbaserat system. Eftersom nucleoproteiner finns i kött skulle det förklara varför katter föredrar köttprodukter.

 

 EP JANKES U'LIDY*PL
EP JANKES U'LIDY*PL

Förändrat smaksinne
Det finns flera faktorer som påverkar smaksinnet. Det blir sämre med åren och vissa sjukdomar kan också ha en inverkan på hur man upplever smak (även om inga studier har gjorts på människor). Vissa mediciner, t ex tetracyklin, ger också upphov till förändrat smaksinne. Vad beträffar själva maten, så har studier visat att katter helst av allt äter lätt uppvärmd burkmat. Forskare tror att eventuell salt eller bitter smak i maten försvinner vid uppvärmning.Källa: Royal Canin Sverige AB, Box 4133, 422 04 Hisings Backa

 

 

Av: RolfH

Datum för publicering

  • 2006-10-29