Mat & Leksaker

Royal Canin svarar på 3 frågor.

2006-09-19 23:33 #0 av: RolfH

Efter flera foderdiskussioner och frågeställningar här på forumet så tog jag kontakt med Royal Canin i Sverige och ställde tre frågor. Här kommer deras svar på dessa frågor. Det gäller BHA, de nya förpackningarna och RC Queen.

Här kommer de tre frågorna med vidhängande svar (svaren kursiva) från   Bo Edoff, närings - och produktchef, Royal Canin Sverige AB

1)      Tillsätts fortfarande BHA i RC-fodret? Om svaret är ja. Vad kan det medföra för en katt som äter det 365 dagar per år? Samt finns det något alternativ då andra foderfabrikanter garanterar att de inte använder syntetiskt konserveringsmedel? Varför anger ni inte förekomsten av BHA på förpackningen?

 

      Royal Canin använder en kombination av Propylgallat (E310) och BHA

(E320) som tillsätts fettråvaran som ingår i fodret, detta för att minska risken för härskning av fettet. Vi tillsätter dessutom E- och C vitamin för att ge ett starkt skydd, beträffande E och C vitamin är de effektivast som anti-oxidanter i kroppen och inte i fodret.

      Både Propylgallate och BHA är godkända livsmedelsantioxidanter och används bl.a. i livsmedelsfetter (animaliska och vegetabiliska), kakmixer, snacks, sopppulver, tuggummi, mm, mm. Dessa antioxidanter har även använts i foderprodukter sedan mitten av 1900-talet och är således ingen ny företeelse och våra sällskapsdjur har därmed ätit dem i generationer. Det finns rykten och påståenden om deras eventuella "farlighet" men det finns inte en enda vetenskaplig undersökning/dokumentation som har kunna påvisa detta. Däremot finns det studier som pekar på att både Propylgallate och BHA kan ha anticancerogena egenskaper. Detta framförallt genom de goda egenskaperna i att skydda fett från att härskna.

      Både katter och hundar har ätit foder innehållande dessa ämnen i generationer och livslängden för våra sällskapsdjur har ökat markant under de senaste 50 åren. Med det påstår jag inte att dessa ämnen gör våra djur äldre, utan mera att de inte förkortar livet på något sätt.

      Beträffande märkning så följer vi lagstiftningen, på förpackningar under 10 kg anges: Innehåller av EU godkända tillsatser, för förpackningar över 10 kg anges de med sina namn eller E:nr.

      Många tillverkare anger att de använder naturliga antioxidanter eller inga alls, det kan besvaras på flera sätt.

      a/ en produkt som inte innehåller ett skydd som förhindrar härskning är en potentiell farlig eftersom fettet i den härsknar lätt och då varken tillför energi eller fettlösliga vitaminer ( ex.vis vit E som i sig är en antioxidant).

      b/ skillnaden mellan naturliga och syntetiska antioxidanter är dess effektivitet, där tillsatsen av de många gånger s.k. naturliga antioxidanten måste hållas i så hög koncentration att den kan få negativa effekter. Ibland anges att man använder naturliga antioxidanter som t.ex.

alfa-tokoferol - men det är ett syntetiskt ämne.

 

      För ca. 10 år sedan publicerades en artikel i Doggy Rapport som på ett mycket bra sätt beskrev effekten av Anti-oxidanter.

 

2)      Kan de nya förpackningarna som RC använder påverka fodret så att det ger acneliknande symptom hos flertalet katter, eller är det en förändring i själva fodersammansättningen som skett.

      Acneliknande sympton kan vara en följd av många olika saker, ex.vis atopi- men att ge ett svar på möjlig orsak är svårt. Här behövs sannolikt en utredning av dermatolog men att förpackningen som sådan skulle ha den effekten är nog minimal. Förpackningen som sådan består av flera olika lager av plast och aluminium (som är allergitestade -även för livsmedel), innan förslutning avlägsnas syre (oxidativ påverkan) och ersätt av en livsmedelsgas (kvävgas) för att förstärka produkternas hållbarhet och smak.

Denna typ av gas används bl.a. i kaffe, chips, kött, brödprodukter (bake off) mm.

Även andra typer av allergier (förutom atopi) kan ge sådana symptom, återigen kontakta veterinär om din katt har sådana problem.

 

3)      Flertalet katter har inte tyckt om det nya fodret Queen. Vad beror detta på? Planerar ni någon förändring av detta foder?

      Smak upplevs på många olika sätt, en del katter katter tycker inte om det som är nytt och måste vänjas in på det, andra katter äter Queen med mycket god aptit. Beträffande Queen har vi inte fått in några anmärkningar.

 

 

Relaterade länkar

Av: RolfH

Datum för publicering

  • 2006-09-19
Anmäl
2006-09-20 00:05 #1 av: SillyZones

Detta säger mig faktiskt egentligen ingenting. Det är inte intressant, däremot om en oberoende expert fått svara så hade det varit det.

Anmäl
2006-09-20 00:14 #2 av: RolfH

Jag tror inte RC vågar påstå som dom här gör om BHA, att " Det finns rykten och påståenden om deras eventuella "farlighet" men det finns inte en enda vetenskaplig undersökning/dokumentation som har kunna påvisa detta." Och jag är ganska övertygad om att forskning har bedrivits bl a vid SLU.

//RolfH

Anmäl
2006-09-20 02:20 #3 av: SillyZones

Ja, men eftersom dt finns två sidor som påstår helt olika saker, så bör det kunna styrkas att det ena eller andra påståendet är riktigt.

Anmäl
2006-09-20 10:27 #4 av: Frostvikens

Håller med nr #1#, det är ju bra att de svarar på frågor även om man inte blir direkt klokare av det... Som jag skrev i en annan tråd valde vår djuraffär att ta bort RC och detta bla pga av RC tagit bort en del(ganska mycket) av kött och proteinmängden och ersatt det med någon annan substans. Detta ledde bla till att katterna var tvugna att äta mer för att bli mätta. Djuraffärsägaren nämnde även detta med BHA, men då var jag inte så införstådd med vad detta betydde och förstod inte allt han pratade om. Han nämnde att katterna lätt fick problem med urinvägar och njurar av detta och valde därför att ej sälja RC.

Anmäl
2006-09-20 14:07 #5 av: RolfH

Det är ju alltid så när ett företag blir tillräckligt stort att det sprids rykten runt om för att misskreditera. Jag för min del brukar aldrig fästa någon notis vid sådana rykten. Jag ser att mina katter mår mycket bra, deras avföring är perfekt och minimal samt att deras munhygien är bra. De växer i en bra takt som unga och de vuxna håller ett lagom hull. Det är sådana saker jag bryr mig om.

Med andra ord tror jag inte på rykten innan regelrätta bevis för att de är sanna visas mig.

//RolfH

Anmäl
2006-09-20 17:32 #6 av: Eithels

Vad vågar man låta katten äta då?

Anmäl
2006-09-25 01:43 #7 av: UncutDiamond

 

jag har blivit avrådd att ge min dräcktiga honor Queen. Dom påstår att katter kan få missfall. Jag har gett mina katter detta foder men dom äter det inte, Det är bara min kastrat hane som äter det

//Teresa

Anmäl
2006-09-25 14:01 #8 av: hannamedH

Hej

det här är mitt första inlägg på den här sajten som jag tycker är mycket trevligt uppbyggd. Genomgående för alla sajter verkar "tyckandet" vara eller "jag har hört att". Den typen av inlägg kan göra mycket skada - det är mycket bättre att vi alla hjälps åt att sprida fakta istället för "TRO". RolfH´s initiativ är bra och jag ser gärna en fortsättning på det därför att då kan vi gemensamt lära oss mycket mera.  

Anmäl
2006-10-20 18:04 #9 av: manlyckans

#7

Varför skulle dräktiga honor få missfall av Queen?

Anmäl
2006-10-20 18:12 #10 av: WesthKiowas

#7Fattar heller inte det när fodret skall vara speciellt framtaget just för dräktiga honor. Tror det är väldigt enkelt att skylla på fodret om ens katt får missfall! Min dräktiga hona och mina andra katter äter detta med stor aptit.

Anmäl
2007-09-18 17:14 #11 av: baltzer

B/    ibland har man rek, ska  blötmat!   vad innebär det till kattungar?   färsk fisk, nötfärs liknande fattar jag  men kan man ge burkmat o vilken sort?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.