Annons:
Etikettskogkattens-hälsa
Läst 5839 ggr
RolfH
2006-10-29 15:46

Bra att tänka på vid veterinärbesök

Naturligtvis finns det olika typer av veterinärbesök och man kanske inte alltid behöver förbereda sig lika noga. Exempelvis är det inte lika viktigt att tänka på allt detta vid en vanlig standardvaccinering som det är om katten faktiskt blivit sjuk. Här kommer i alla fall några småsaker som man kan tänka på vid ett veterinärbesök.

Man bör allra minst kunna lämna veterinären besked om:

  • Kattens ras
  • Kattens ålder
  • Kattens temperatur
  • Kattens symptom

Tänk på att småsaker som du kanske tycker är genant att ens ta upp, som en liten minskad kelighet, eller att katten inte hoppar upp i soffan längre utan liksom kravlar sig upp, kan vara ett symptom. Veterinären kommer inte att skratta åt dig utan han kommer att se att du är en individ som känner din katt och därför kan bedöma när något är galet. Sedan kanske inte allt detta är symptom, men ju bättre information du kan ge din veterinär, ju mer information har han om fallet och han kan därmed lättare bedöma vad som är galet med din katt. Det är du som känner din katt och vet hur den beter sig när den är normal och mår bra, det är därför också du som kan bedöma och se även små förändringar i dess beteende som kan tyda på att den är sjuk. Lita på din intuion!

Oftast har man hittat en bra veterinär man kan lita på och som man har förtroende för, men känner man att man inte har detta, eller att man funderar över om diagnosen verkligen kan vara rätt, ska man inte tveka att söka en andra åsikt av en annan veterinär. Det är man som djurägare i sin fulla rätt att göra.

En annan sak som kan vara bra är att innan veterinärbesöket skriva ner de frågor man har, för när man väl står hos veterinären glömmer men dem lätt. Oftast när man kommer hem eller redan i bilen på väg hem, kommer man på att man skulle frågat om det ena och det andra. Kattens diagnos ger kanske också upphov till nya frågor. Fråga därför gärna din veterinär om det finns någon telefontid eller liknande som du kan använda dig av om du har ytterligare frågor. Glöm inte heller att fråga veterinären om eventuella biverkningar av medicin om du får sådan utskriven, samt givetvis om dosering . På Internet finns FASS Vet där du kan läsa om olika djurmediciner. Den går även att köpa på apoteket. Tänk också på att alltid tala om för din veterinär om din katt äter några mediciner.

Här finns en lista över symptom veterinären kan fråga efter Kroppstemperatur
Allmänna beteendet
Allmän kondition
Aptit
Vattenkonsumtion
Eventuella kräkningar
Avföring (ex lös avföring)
Urinen (ex svårt att kissa, kissar ofta o.s.v.)
Tandstatus
Ögon (eventuellt rinnande, blinkhinna som syns o.s.v)
Eventuell lukt från mun el öron
Hosta
Pälskondition (torr, fet päls o.s.v)

Att ta tempen på en katt Kroppstemperaturen är alltid något av det första en veterinär frågar efter när du kommer med en sjuk katt. Hur går det då till att ta temperaturen på en katt, och vilken är temperaturen? Den normala kroppstemperaturen på en kattunge är 38-39,5 grader. Hos en vuxen katt ligger det på ungefär samma 38-39,3. Även här finns naturligtvis vissa normala variationer och det enda säkra sättet att få veta sin katts normaltemperatur är att ta temperaturen på den och kontrollera. Tag gärna temperaturen på din katt vid flera olika tillfällen när katten är frisk, så att du har några värden att jämföra med när du ska ta temperaturen på katten när den är sjuk. Man använder sig av en vanlig termometer som man smörjer in med något glidmedel, ex vaselin. Man tar tag om kattens svans och för den åt sidan och stoppar in termometern några cm in i ändtarmen på katten. De flesta katter tycker INTE om detta, och det är bra att ha en så snabbavläst termometer som möjligt. SweCat säljer en termometer speciellt utveckald för djur med en mättid på ca 10.15 sekunder. Det är väl värt att investera i en sådan!

Klicka här för att kunna läsa om termometern och köpa en. från SweCat

Att ge din katt piller eller medicin Om du får medicin utskriven av veterinären, så är den oftast i en av två former, antingen flytande eller i pillerform. Pillerformen brukar vara den lättaste att få i en katt eftersom de annars mycket väl känner smaken och lukten på en flytande medicin. Piller avger inte en lika stark doft. Trots det kan det var svårt att få i katten ett piller.
Man kan prova med knep som att lägga pillret i maten, men då måste man noga kontrollera att katten verkligen äter upp all mat utan att spotta ut pillret. SweCat säljer pilleringivare som man kan använda för att göra arbetet lite lättare. Det är ett slags spruta som man använder för att föra in pillret långt bak i munnen på katten så att de sväljer pillret. Man förbereder genom att fästa pillret i pilleringivaren, sedan tar man tag i katten lugnt och försiktigt och öppnar dess mun. Man för in sprutan med pillret snabbt långt in i munnen och släpper pillret där, sedan sluter man munnen på katten och stryker den över halsen för att få den att svälja.

Källa: SweCat

Relaterade länkar

Av: RolfH

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('RolfH'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('RolfH', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2006-10-29
Annons:
Upp till toppen
Annons: