Utställningar

Utställning i Polen, Sopot 1&2 juli -06!

2006-08-23 00:19 #0 av: RolfH

Så hade då den dagen kommit då två av mina katter Laterna Magica’s Escada Que Viva (Yatzy) och Laterna Magica’s Bazooka (Gizmo) behövde utländska cert för att komma vidare på utställningar. Varför inte testa Polen?

Det extra som skulle behövas var djurpass, rabiesvaccinering och att ta med sig Drontal, medel mot dvärbandmask, för att komma in i Sverige igen, och allt var klappat och klart. Sagt och gjort och jag fick med mig min ständige kompanjon Malin Holgersson, S*Vildhjärtas, som sällskapsdam på detta kommande äventyr.....

Trodde att allt skulle vara ganska enkelt då vi hittade en show i Sopot den 1&2 juli. Smart, då kan man åka färja från Karlskrona till Gdynia, och Sopot ligger bara ca 1,5 mil därifrån. Åka dit fredag över dagen och åka hem söndag natt. Men det visade sig att bara en av färjorna, Stena Baltica tog emot husdjur i vissa hytter. Så vår resa började redan torsdag kväll, och hem måndag morgon för att katterna skulle få vara med oss i hytten. Så på det viset fick vi en extra helt underbar dag i Sopot, inte illa trots allt!

 

Sverige - Polen 29/30 juni.

Det gick otroligt smidigt på överresan, kanonväder. Vi var framme i Gdynia kl 7 fredag morgon, då vi tog taxi till hotellet i Sopot. Väl där satt vi på hotellrestaurangen och åt frukost läääänge pga att vi inte fick komma in i rummet förrän kl 12. Mycket kaffe gick det åt så personalen undrade nog lite. Katterna och vårt övriga jättelass stod och väntade i utkanten av restaurangen, där flera besökare passade på att kika i burarna och undrade nog vad detta var för något.

Senare på fredag em, då katterna var väl installerade på rummet så gick vi en lång runda i Sopot. Från hotellet till Sopot tog det ca 25 min att gå och på vägen dit passade vi på att spana in Tennishallen där showen skulle gå av stapeln dagen efter. Det blev många kilometer avverkade den dagen, några kalla öl, god mat och lite glass för det var soligt och varmt. Sopot är en mysig gammal stad och det finns en härlig sandstrand om man vill bada, flera kilometer lång. Den härliga stämningen i Sopot gjorde att det kändes som vi var på solsemester vid medelhavet istället!

Sopot 1 juli

Vid 7 tiden på lördag morgonen startade vi vår tripp för att undvika långa köer, he he. Med alla väskor och kattburar väl fastsurrade på trimbordet som har hjul, gick vi till Tennishallen Haffnera. Lite svettiga men nöjda kom vi fram och döm av vår förvåning när vi knappt såg en katt eller människa. Vi tittade på klockan, jo det stämde. Nåväl vi gick in och såg i alla fall två veterinärer där vi kunde visa katterna. Fram med en katt i taget för att dessutom ge Drontal, och få det inskrivet med datum och klockslag i passen. Veterinärerna var trevliga, men dåliga på engelska och hade stora funderingar på polska, så jag blev lite nervös.  Problemet var en del datum i katternas pass, bla att Yatzys ena vaccin, som enligt veterinären borde ha varit nyare. Det gällde "egentligen" enligt henne i 3 år, men i Polen 1 år, det gjorde inget sa hon och log mot oss, de förvirrade svenskorna..... Sen ett litet komiskt problem var att rabiesblodprovet hade datum 060607. Polen har ju dag i stället för månad efter året, så nu blev det som om de hade tagit provet i framtiden, fniss. Men det löste sig till slut och de fyllde i passen. Suck, men vart skulle man nu checka in? Vi gick runt och letade lite i hallen och till min lycka fick jag fatt i kassören som pratade lite svenska och som jag haft kontakt med innan utställningen. Det visade sig att incheckningen inte var uppsatt än, vadå incheckningstid, det var inte så noga tydligen. En del checkade t.o.m. in långt efter sluttiden, så vi var nog ovanliga vi svenskor. Men jag betalade så länge och fick till min glädje (man är väl smålänning) betala i polska zloty, så det blev nästan halva priset istället för att betala i euro.

Äntligen kunde vi checka in också, fick en stor påse med godsaker till katterna, ett litet kuvert med nummer på snöre till varje katt, en katalog och varsin utställarlapp på snöre till Malin och mig. Inte för att vi kunde läsa katalogen men det fanns lite bilder att kika på och så hittade vi mina katter i alla fall. Oj då de båda var visst ensamma i sina klasser, och även i sin färggrupp. Tänk det, 2 katter i färggrupp 8, särskilt för er som känner till Norsk Skogkatts färgrupper.
Letade upp burarna, som stod i fyrkantiga ringar, så vi satt på insidan och publik fick gå runt på utsidan. Fyra stora ringar var det i hallen och gott om plats. Burarna var lite mindre och högre, det fanns bara galler i botten och de skulle också vara "öppna" åt båda hållen. Som tur var hade jag fått tipset innan om avsaknad av burbotten, så jag hade med några tunna kartonger. En del använde tjocka mattor mm Gardinerna blev ju lite korta, men det spelade ingen roll. I Polen verkar det till största delen inte så noga med burklädslar, de flesta har tex inget tak och knappt tyg på sidorna heller, medan några få hade flotta uppsättningar och väl "inplastade" fronter på burarna så ingen publik kunde ta på katterna. Vi gillade att sitta inne i ringen, det var så smidigt att som utställare slippa vara "i vägen".

Katterna var äntligen på plats men vi hade ingen aning om vilken domare mina katter skulle få. Det satt anslag i foajén men jag hittade ingen domare med NFO färggrupp 8. Det svåra var att "ingen" kunde engelska. Till slut fick jag prata med en "dam" i sekretariatet som kunde engelska, jiippi. Då visade det sig att mina katter bara var anmälda till söndagen! What, no no det kan ju bara inte vara sant. Nåt måste blivit fel, jag förklarade desperat att jag skickat in fyra papper osv. Hon bara kikade lite buttert i sina papper, sen sa hon glatt "No problem we fix that" Dessutom hade min kastrat hona Yatzy blivit hane och de var båda i fel klass. Men damen sa bara No problem, no problem, så allt löste sig till slut. Katterna fick på lördagen Satu Hämäläinen, Finland.

Ville visa upp katternas bedömningssedlar också, för att visa att mina katter kunde ta titel på lördagen. Hon bara log lite och sa "It's your problem when you come home to your country". Så jag skulle bara klassändra katterna på söndagsmorgonen om jag behövde, "no problem".

Oj då, katalogen gällde alltså för båda dagarna och bredvid katternas namn stod det om de deltog både lördag och söndag, de hade även samma nummer båda dagarna. Så kan det vara när man inte kan språket, men vad som än strulade så var det aldrig några bekymmer att få hjälp. Även om knappt ingen kunde engelska.

I väntan på bedömningarna gick vi runt bland alla försäljare, och det fanns mycket att kika på, och det var billigt!  Yatzy tyckte buren var lite läskig när det var så öppet, så vi gick runt och spanade på lite kattkojor. Hittade en jättefin "koja" för bara 50 kr. Så ett tips, ta med stora plånboken och stora muskler för det finns massor med billiga katttillbehör. Yatzy var helnöjd med kojan och blev genast lugnare.

Domarna var placerade vid bord precis som i Sverige, med burar bakom. Det fanns små anslagstavlor bredvid borden med listor uppsatta på alla den domarens katter. Kattens nummer, ras och EMS kod mm. Det gjorde att man som utställare lätt och snabbt kunde se vilka katter som vara klara, vilken katt som var uppe och vilka som var ABSade mm. Varje domare hade en hel del raser, så man kunde se samtliga katter till antalet som då var före oss, kanon! Visst, det ropades en hel del info också i högtalaren, men bara på Polska förstås.

Det var gott om plats framför domarna, då inga utställare satt och tittade. Naturligtvis tog vi fram våra stolar och satt där med katterna i knäet innan bedömningen, Men vad gjorde det att vi var ensamma om det, vi är ju från Sverige och då gör man så.....eller. Ingen sa något men de tittade lite skumt på oss, hi hi.

Katterna fick jättefina bedömningar och Yatzy blev Internationell Premier och Gizmo blev Internationell Champion! Yatzy blev dessutom nominerad, visserligen ensam kastrathona men i alla fall. Gizmo blev slagen i nomineringarna av en kanonfin Maine Coon, som blev BOB senare. Vi var helnöjda och båda katterna hade skött sig exemplariskt.

Utanför Tennishallen hade man riggat upp "öltält" och en stor grill. En stor kall öl, 2 kryddiga korvar, fralla och saltgurka för 8 zloty (ca 20 kr) slank lätt ned till lunch. Jättemysigt och gott!

Så blev det lite mer shopping bla en hängmatta till Gizmo. De var vanligt förekommande i burarna, och han gillade den verkligen. Det var massor av publik hallen och de var verkligen trevliga, intresserade av att titta och fråga om katterna och det togs massor av bilder. Gizmo är en cool kille så han busade runt i buren med hjälp av oss och lät sig snällt fotas, många barn skrattade förtjust åt hans trix och vill gärna klappa. Visitkorten rök som smör i solen, så ta med många om ni ska dit. Vi har aldrig varit med om maken till publik, verkligen en positiv överraskning.

Som vanligt fattade Malin och jag inte mycket av all info men vi började ana att det snart var dags för panelerna. Jag fick fatt i assistenten vi haft hos Satu och som tur var kunde hon engelska. Hon lovade hjälpa oss när det var dags för att plocka upp Yatzy i panelen och hon lovade att hon skulle visa upp henne också, och det var tur. För om någon hört nummer räknas upp på Polska någon gång så förstår ni vår totala förvirring.

Panelerna gick till som i Sverige med assistenter som bär katterna och kategorivis, förutom BIS och BOX så kördes även Best of the Best av honor och hanar. Man intervjuade alla vinnare också, på Polska, så jag klurade lite hur det skulle gå om Yatzy vann. Jag hotade Malin med att säga "My name is Inga, I'm from Schveden" bara för att hon flinade så åt min nervositet. Yatzy blev BIS kastrat kat II!! Ensam var hon men det gjorde inget, det var kul ändå. Framför allt för att hon skötte sig så galant trots att hon är lite spänd över sådan uppståndelse. Jag slapp bli intervjuad, för jag tror han med micken blev lika nervös som jag då han förstod att jag inte kunde polska..... Yatzy vann en fin pokal och ett presentkort på en middag för två på en fiskrestaurang i Sopot till på lördagskvällen. Vilka lyckostar vi var, gratis middag, kunde inte passat bättre just då!

 

Sopot 2 juli

På söndagen var det bara att kliva in med katterna, fast visa av lördagens incheckning tog vi lite sovmorgon på söndagen. Eftersom vi ställt på lördagen så behövde vi varken checka in eller visa några papper. Inte ens någon stämpel från veterinären behövdes från lördagen. Man ansåg nog att det var klart dagen innan och som sagt katterna hade samma nummer både lördag och söndag. Lite svettigt blev det när vi hade varit ute en runda och blev stoppade i entrén, vi hade missat sätta på oss utställarlapparna! Eftersom vi inte fått några nya blev det ett febrilt letande i fickor och handväskor. Alla vet ju hur lätt det är att hitta saker i handväskor.... Tillslut efter lite pinsam stress hittade Malin sin lapp och allt var grönt.

 

Idag skulle katterna bedömas av en domare från Belarus, Svietlana Stoliarova. Vi var lite nyfikna på vilket språk det skulle bli så vi gick fram och pratade med henne innan. Hon kunde lite engelska, men mest tyska, så bedömningen skrevs på tyska. Uj uj det var ca 25 år sen jag läste tyska. Men det gick att lista ut det mesta. Hon gillade båda katterna jättemycket och Yatzy fick sitt första CAGPIB och Gizmo sitt CAGCIB. Yatzy blev återigen nominerad och Gizmo blev slagen i nomineringen av exakt samma katt som på lördagen. Kollade efter lite senare, och det verkade som man bara bytt/flyttat runt domarna på samma "grupp" av katter i princip. Alltså inte som i Sverige där man oftast får nya katter att möta. De har väl gjort det enkelt för sig, lite trist men vad gjorde det när katterna i alla fall knep sina cert.

Samma svettiga stund infann sig vid panelerna igen, vi förstod ju ingenting. Jag letade upp assistenten från lördagen och hon lovade hjälpa mig igen. Så det var flyt på det viset. Yatzy skötte sig utmärkt och fick möta en stor snygg vit Maine Coon hane. Jag förstod direkt att han skulle ta BIS, men hon fick BOX i alla fall, duktiga gumman. Hon vann kristallsand och det var ju spännande för det har jag velat testa. Lite tur att det inte var som i Sverige en massa kattsaker och mat mm, för då hade jag nog fått köpa en resväska också.

Några saker till som verkar annorlunda är att folk gick hem med sina katter lite när som helst på em. Vi tyckte det var konstigt men, men, vi var ju ändå nästan sist ut eftersom kat II panelen låg sist. Så vi frågade aldrig om det verkligen var ok att gå tidigare. Sina bedömningssedlar fick man hämta i sekretariatet efter ett visst klockslag, sent på em. Man fick inga kokarder, inte ens för titel. Det fanns inte ens några att köpa men man fick ett papper, ett riktigt "certifikat" istället. Dessutom blev alla utställare bjudna på champagne under em också. Det skulle ju vara kul att få uppleva i gamla Svedala........

Sopot 3 juli
Så var det då hemresa tidigt måndag morgon och det var helt underbart väder. Stilla på havet och solen gassade. Gladast var nog jag som lätt blir sjösjuk. Katterna vilade i en sval hytt, och Malin och jag vräkte i oss en ordentlig frukostbuffé, shoppade lite godsaker och gick sen upp på akter soldäck för att njuta av solen, lite härlig musik och en iskall öl, mums. Karibien släng dig i väggen sa vi bara.

Väl i Karlskrona skulle vi passera passkontrollen, de märkte inte ens att vi hade katt. Katt vadå katt, har ni katt med er, lite panik! De funderade på att ringa upp någon, ingen hade en aning. Men istället ryckte min sällskapsdam Malin in och förklarade vad dom skulle titta på i kattpassen! Annars hade vi nog blivit kvar en timme till. Ja och det jättebagaget var ju nästan osynligt, kunde nog ha smugit förbi.......Trodde åtminstone att de hade lite koll.

Sen skulle man ju gå på rött igenom tullen, men där fanns inte en människa så jag säger då det. Sverige i all ära med sina regler men det verkar ju inte svårt att smuggla in djur! Suck...

Så jag kan ju bara säga sammanfattningsvis. Vilken härlig och lärorik resa vi och katterna varit med om. Semester och kattutställning på en och samma gång. Vi säger bara "Polen here we come again". Men nästa år får nog våra familjer följa med.......eller?

/Vid pennan "majema", Marie Strandberg, S*Fairyhearts

 

Text o Foto av:

Av: RolfH

Datum för publicering

  • 2006-08-22
Anmäl
2006-08-23 00:23 #1 av: RolfH

Tack majema för en jättetrevlig artikel/reportage.

//RolfH

Anmäl
2006-08-23 00:29 #2 av: Bengan

Kul meden artikel om utställningar i de gamla öststaterna,  tackar.

Mvh Bengan

Anmäl
2006-08-23 00:31 #3 av: Mulan

Skrattande

Hiskeligt bra artikel, Marie! Å vi hade ju dökul!!

 

Anmäl
2006-08-23 16:30 #4 av: LosGatos

Detta lät riktigt spännande och kul!  Man kanske skulle våga sig på en utställning utomlands någon gång (förutom Norge då). Glad

Grattis till titlar,cert, BIS och BOX!!!

Anmäl
2006-08-23 23:01 #5 av: Margareta

Tack för trevlig artikel om en spännande resa. Helt klart blir man lite sugen, det är inte så långt till Polen.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-23 23:22 #6 av: majema

Tack alla! Skrattande 
Ja, det var ett jätteroligt äventyr vi var ute på! Det jag var mest imponerad av var mina båda skogisar som skötte sig utmärkt på hela resan.
/Marie

Anmäl
2006-08-23 23:33 #7 av: RolfH

Spännande, man blir sugen faktiskt.

//RolfH

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.