Annons:
Etikettavel-genetik-uppfödning
Läst 9573 ggr
SillyZones
2007-12-06 00:10

Avel och genetikkurs med Ylva Stockelberg

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Helgen den 17/18 november bjöd Storsjökatten I Östersund på Avel och genetikkurs med Ylva Stockelberg. Jag var på plats och vill gärna berätta litet om kursen för er!

Strax innan 10.00 på lördag morgon anländer jag till Folkets hus i Östersund där Storsjökatten bjuder in till avel- och genetikkurs med Ylva Stockelberg helgen 17-18 november. Förväntningarna är på topp! Tänk, Ylva Stockelberg, hon är ju litet av en husgudinna här hemma hos oss! Hennes bok om avel, genetik och uppfödning är tummad och läst från pärm till pärm, fram och tillbaka och upp och ner. Den har hängt med i allehanda sammanhang och har legat på allt från nattduksbordet som sängläsning till bredvid bolådan. Att Ylva är känd och respekterad inom kattvärlden behöver jag knappast nämna och att få möjlighet att delta i den här kursen var en stor glädje för mig.

Väl inne följer jag med strömmen av klubbkamrater mot hörsalen där allt ska äga rum. Jag kommer på att jag faktiskt inte ens vet hur Ylva ser ut. Men framme vid "katedern" står en kvinna med mjuk och intelligent blick bakom glasögon, rödlätt hår och prydligt klädd. Hon har en grön resväska på hjul på golvet och har radat upp några travar böcker på ett litet bord längst fram av hennes egenförfattade verk som man fick köpa. Ja, det är Ylva, såklart, hela hon utstrålar "Ylva Stockelberg". Det känns litet som att möta en kändis. Jag slår mig ner längst fram, jag vill inte missa något här.

En efter en anländer deltagarna, mest klubbfolk, men en del som har rest långt, bland annat från Örnsköldsvik får jag höra senare. Stämningen är på topp, vi ser fram emot detta allihop. Ylva börjar skriva EMS-koder på ett stort vitt blädderblock längst fram och under tiden droppar de sista deltagarna in. Ylva hälsar oss välkomna och börjar med att be oss presentera oss och våra katter, vilken färg de har och vilken ras de är. Hon bockar av EMS-koderna i takt med att alla deltagarna presenterar sina katter. Vi fyller inte riktigt in alla, men nästan. Och vi har många raser representerade bland deltagarna, allt från perser till sphynx. Vi får också, under tiden vi presenterar oss, tala om vad vi har för förväntningar på kursen och vad vi är intresserade av att höra mer om och ta upp. Ylva skriver upp alla våra önkemål på det vita blädderblocket och det fylls sakta men säkert på tills det är fullt. Massor med intressanta ämnen, allt från sjukdomar och defekter till avelsmaterial och fertilitet.

När vi är färdiga med detta börjar Ylva grundläggande. Vi får lära oss om svart och rött pigment och att det röda pigmentet ärvs autosomalt (könsbundet). Vi får lära oss att göra ett korsningsschema och att tillämpa det.  Vi betar grundligt av de olika anlagen, dilution, choklad, mönster, vitfläck, vidbandsanlaget, rexpäls, maskanlag m m. Med hjälp av korsningsscheman så får vi lära oss att ta fram den procentuella sannolikheten för utfall i en kull.

Vi lär oss om genotyp och fenotyp, alltså vad katten bär på och vad katten visar, och om dominanta och recessiva gener. Vi lär oss om polygener, som ju fler de är ansamlade hos en katt styr över olika egenskaper, t ex pälslängd. Vi gör "provparningar", bara på pappret förstås, men vi får lära oss hur vi kan ta reda på vad vi har att förvänta oss ur en särskild parning, med den kännedom vi har om katternas genotyp och fenotyp, Dvs vad katten bär för anlag, och vilka anlag katten visar att den bär. Detta var mycket uppskattat av deltagarna och det antecknades flitigt och diskuterades och frågades. Innan vi visste ordet av så var det dags för lunch, och alla vetgiriga kursare stormade ut i Folkets hus restaurang där det var uppdukat en fantastisk lunch för deltagarna. Mätta och belåtna tog vi tag i genetiken igen och vi högg in på allehanda bitar. Ylva ledsagade oss vant genom frågeställningar och eftermiddagen gick fort.

Nöjd efter en hel dag åkte allihopa hem och smälte dagens intryck. Själv rabblade jag nog korsningscheman i sömnen, Ww ww, ss SS dd oO ersatte att räkna fåren den kvällen. Nåja, hjärnan sägs ju sortera upp alla intryck medan vi sover, så efter en natts sömn så var vi på hugget.

Så bar det iväg till Folkets hus igen på söndag morgon. Med anteckningsblocket och kaffemuggen i högsta hugg, redo för en ny och spännande dag i genetikens tecken.
 
Vi tar vid där vi slutade dagen innan och går igenom de sista bitarna av färggenetiken. Sen väntar tyngre bitar. Vi går in på avelsmaterial och avelbasen i en ras. Vi lär oss räkna ut avelspopulationen, dvs hur många honor respektive hanar som behövs i avel för att en ras ska hålla sig frisk. Vi pratar om hur man jobbar på olika sätt mot olika mål med sin avel, och hur denna mångfald främjar rasen. Detta är intressant och tänkvärt. Vi betar av ämne för ämne på listan som Ylva satt upp om kursdeltagarnas önskemål. Vi får höra om sjukdomar, rasbundna, dominant nedärvda och recessiva sjukdomar. Ett dåligt recessivt anlag i en ras är svårt att få bort. Vi får höra hur man hos abessinier genom avel och ögonspegling fått ner hårresande höga siffror av PRA, en ärftlig ögonsjukdom. Vi får veta att vi ska testa våra avelsdjur, men inte för allt. Om man ser att en viss sjukdom eller defekt är ett erkänt problem i en ras skall man testa. Vi diskuterar plattbröst som Ylva själv har mycket erfarenhet av och vi får höra om vilka teorier det finns bakom uppkomsten av denna defekt. Många genetiska facktermer susar förbi och för den helt oinvigde blir det lätt kaos, men Ylva ledde med van hand kursdeltagarna genom snåriga genetiska tankegångar på ett lättsamt sätt. Det blev helt plötsligt logiskt och fullt förståeligt.

Söndagen löpte fort fram, men Ylva hann beta av alla punkter på vår "önskelista". Stämningen var fin och kursen innehöll mycket utrymme för kursdeltagarna själva att bestämma vad man ville veta mer om och diskutera. Detta var mycket uppskattat och alla som ville fick möjlighet att komma till tals och fråga Ylva om de hade något särskilt på hjärtat.

Helgen var på alla sätt mycket givande, med glatt humör, en trevlig grupp och ett bra arrangemang av Storsjökatten som frikostigt bjöd på lunch och fika för oss medlemmar under dessa två dagar.

Ett stort tack till Storsjökatten och till Ylva Stockelberg för en mycket givande helg! Denna kurs önskar man att alla uppfödare, nya, gamla och vi fick möjlighet att delta på.

Av Jessica Ledin

Relaterade länkar

Av: SillyZones

Datum för publicering

  • 2007-12-05

Jessica, Sajtvärd på Norsk Skogkatt ifokus
S*SillyZone´s Norsk Skogkatt

Annons:
Dolleminas
2007-12-06 00:30
#1

Kan bara instämma Jessica (det var jag från Ö-vik…)

jaanuska
2007-12-06 00:31
#2

Tack Jessica för bra berättelseGlad Jag skulle så gärna varit där! // Jaana

LittleL
2007-12-06 12:07
#3

Tack för en trevlig artikel:))) Låter som om du var på samma kurs som jag, fast min var i GBG, i Spinneriets regi. Ylva kan verkligen prata så man förstår och jag håller med dig om att ALLA borde gå denna kurs:)) /Sylvia

SillyZones
2007-12-06 15:45
#4

Tack, vad roligt att ni tyckte det var läsvärt!Skrattande

Jessica, Sajtvärd på Norsk Skogkatt ifokus
S*SillyZone´s Norsk Skogkatt

Mulan
2007-12-06 17:12
#5

Jättetack, kul och intressant artikel! Glad

mvh Malin

cherish
2007-12-07 09:20
#6

Som jag sa förut, du har skrivit en fantastiskt bra artikel!!

Och jag som medlem i Storsjökattens Aktivitetskommitté får suga åt mig berömmet då det var vi som anordnade helgen. *ler stort oc stolt* Vi har andra förslag på föreläsningar och kommer under våren/hösten 2008 anordna fler, om det är möjligt mellan alla utställningar och vår egen 26-27 april 2008. Så håll korkgluggarna öppna på vår sajt www.storsjokatten.com!

Cherish Gustafsson, S*Shaneequas Cornish rex & Europé
www.shaneequas.com

Annons:
Eine
2007-12-07 10:44
#7

Tack för en bra artikel.Vi i UK hade henne på besök för ett par år sedan, och hon var precis så där bra då också!Mycket givande föreläsning som rekommenderas!

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

SillyZones
2007-12-07 12:14
#8

Tack allihop!

Tack Cherish!!Skrattande

Jessica, Sajtvärd på Norsk Skogkatt ifokus
S*SillyZone´s Norsk Skogkatt

ariel
2007-12-07 23:05
#9

Hej Jessica…Jättebra skrivet,,,önskar att man kunde vara där,därmed jättegulligt av dej att du delade med dej…Kramizzar*Marina*

Marina/ S*Karmskogen's

Ägd av 6 Norska Skogkatter

SillyZones
2007-12-07 23:39
#10

Tack Marina! Ja jag kan verkligen rekommendera kursen om du har möjlighet att delta.

Jessica, Sajtvärd på Norsk Skogkatt ifokus
S*SillyZone´s Norsk Skogkatt

Bengan-A
2008-01-01 22:12
#11

Jo den är bra, hustrun och jag var med när Östkatten annordnade kurs med Ylva Stockelberg hösten 2006.

Mvh Bengan

Niffi
2008-01-01 22:26
#12

Kustkatten ordnar denna utbildning med Ylva 1-2 mars. Tyvärr inga platser kvar.

Upp till toppen
Annons: