Avel/Genetik/Uppfödning

Värt att känna till

2008-09-14 13:04 #0 av: SillyZones

Monica på S*Pulcherimas vill genom den här berättelsen dela med sig av vad som hände när hennes Igraine blev kejsarsnittad.

pulcherimas1.JPG

När vår Igraine skulle föda sin senaste kull var vi tvugna att åka med henne till Strömsholms Djursjukhus för ett kejsarsnitt, då en kattunge låg på tvären. Allt gick till en början väl, alla fyra ungarna levde, om än omtöcknade av narkosen. Mamma Busan vaknade till och vi började med att försöka få ungarna att vilja ta spene och få i sig den viktiga första modersmjölken. Veterinären menade att de aldrig lät kattungarna lämna sjukhuset innan de börjat dia, vilket lät bra. Då inte vi fick de små att komma igång, satte sig veterinären för att försöka. Men utan resultat. Kattungarna blev allt slappare och jag ville att de skulle få näringslösning, men fick nej med motiveringen att det var viktigt att kattungarna kom igång och själva diade.....

Efter tre fruktlösa timmar skrevs "vi" ut, eftersom veterinären trodde att Igraine skulle lugna ner sig och ta till sig kattungarna bättre på hemmaplan. Igraine ville inte förstå att hon fått ungar, juvren var hårda och hon försökte t.o.m bita en av ungarna då veterinären höll fram den.

Då vi kom hem började jag genast försöka få i dem lite modersmjölksersättning för att om möjligt ge dem energi nog att dia själva, samtidigt som jag försiktigt mjölkade ur de stenhårda spenarna droppe för droppe (som jag också gav de små). Igraine hade nu lugnat ner sig och "fattat galoppen".

Efter en helt bedrövlig natt hade vi bara två kvar. Trots varma vattenflaskor och försök att få dem att svälja mjölken, gick det aldrig att få igång dem.

Varför skriver jag då detta nu, över sex månader efter att det hela skedde?? Jo, därför att jag vill dela med mig av det jag nu fått veta av andra uppfödare såväl som av veterinär som arbetar på just Strömsholms Djursjukhus: Det är ALLTID praxis att ge kattungar som kommit till världen genom kejsarsnitt näringslösning. Och man ska ALDRIG behöva åka hem med kattungar som inte börjat dia själva.

När man befinner sig i den här situationen är man oftast totalt utröttad själv och det kan vara svårt att stå på sig och säga emot veterinären, om det skulle behövas. Jag vet nu vad som kanske hade hjälpt kattungarna till en bättre start.                                                                                                  

Kanske kan de här raderna hjälpa någon annan i en liknande situation som inte heller visste...

Av Monica Svartberg S*Pulcherimas NFO

Anmäl
2008-09-14 13:33 #1 av: kerstin2181

Då jag haft rena rama drömförlossningar hemma, är jag mycket glad åt ditt skriverie, så man kan ha lite i bakfickan om det händer, tack snälla för att du delade med dig, hoppas de sista kattungarna som överlevde dramat, mår bra

Kram från oss i Örebro

Anmäl
2008-09-14 14:47 #2 av: Juliette-

det är så skönt när ni vill dela med er av dessa situationer som gör det lättare om man skulle hamna i samma båt en dag man vet ju aldrig, en på tvären kan hända den bästa.

Nu visste ju jag denna historia och såg dom två som fick leva växa upp så fina små.
Jag vill bara tacka dig Monica detta kan nog hjälpa om man då vet saker om näringslösningar osv kanske man vågar stå på sig på annat sätt.. Har en hund som blivit snittad och hon acceptera aldrig sina små så jag vet hur de kan gå.

Kram
/Emelie

Anmäl
2008-09-14 15:07 #3 av: SillyZones

Visst är det bra när man vill dela med sig av sina erfarenheter till andra! Jättebra, Monica!

Mvh/Jessica

Anmäl
2008-09-14 15:08 #4 av: Merlyn

Hej, vad tråkigt att det blev så och så bra att du skriver här för att tipsa andra.

Jag har själv ett litet tips när det bla. gäller kejsarsnittade honor som jag själv fick berättat för mig av VD på Husdjurshälsan i fredags.

Hon hade varit på en föreläsning av en engelsk veterinär som är kanonduktig på betéendestörningar och hon sa; Honor nyförlösta med kejsarsnitt skall man lägga på bädd som ca 20 minuter innan blivit sprayade med Feliway, det triggar tydligen moderskänslorna efter ett trauma som kejsarsnitt kan vara, funkar tydligen även bra till honor som inte fattar galoppen när de fått ungar.

Värt att pröva tycker jag.

Mvh Merlyn

Anmäl
2008-09-14 15:09 #5 av: SillyZones

#4 Jättebra tips, Merlyn! Allt som går att prova som ger positivt resultat i det läget är värdefullt att veta!

 

Mvh/Jessica

Anmäl
2008-09-14 22:36 #6 av: Fairyhearts

Kanonbra med sådana här tips och berättelser. Tack för att ni delar med er. Det är guld värt...

/Marie

Anmäl
2008-09-15 00:06 #7 av: Vildfagre

Läste med intresse inlägget och ska komma ihåg detta. Jag har själv hjälpt till vid en uppföderes förlossning där en hona inte orkade suga och mamman inte verkade bry sej om henne. La henne innanför min bh efter att ha gett henne lite näringslösning. Efter att ha upprepat proceduren tre gånger så tog hon tutten och sen var allt frid o fröjd. Hon är nu en stor o fin hona som själv fått en kull och klarat allt bra. Det du skriver Merlyn var ett pra tips. Allt vi kan hjälpa varandra med är viktigt och främjar nog kontakten mellan uppfödare. Ha det bra alla kattvänner.Mvh Vildfagremadam

Anmäl
2008-09-15 04:24 #8 av: Pulcherimas

Kul att ni uppskattade berättelsen : )

#4 Merlyn - toppenbra tips!

/Monica

ps. "Lilla" Hafrar idag Kyssds.

Anmäl
2008-09-15 12:17 #9 av: Merlyn

Hej allihopa Skrattande

Det är ju sånt här som forumet är till för, det är så härligt när man kan få och ge tips som kan hjälpa till.

Kram på er!!

Anmäl
2008-09-16 01:38 #10 av: LittleL

Intressant och lärorikt! Tack för att ni delar med er!

/Sylvia

Anmäl
2011-05-17 23:01 #11 av: AgnetaB

Det jag undrar är om den veterinären som skickade hem dig är vidtalad då denne annars gör samma misstag igen?

Man är som sagt i händerna på veterinärena i en otroligt stressad o känslomässig situation o vill gärna att någon tar ett beslut o tar för givet att det är rätt.

Kommer ihåg när jag var där o gjorde kejsarsnitt på min häst för att rädda hennes liv (fölet hade dött då) o de försökte övertala mig att låta bli då de trodde det var en liten billig häst o mest oroade om jag kunde betala(var försäkrad). Mycket obehagligt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.