Skogkattens hälsa

FIP

2009-02-19 02:13 #0 av: [michaelalundgren]

FIP är en skrämmande sjukdom som är obotlig, och har dödlig utgång.


Foto: Linda Karlström

Att förlora en katt i FIP
Vi förlorade en av våra älskade katter i FIP. Han blev inte ens 15 månader gammal.

Det började med att våran matglada kille slutade att äta. Det blev ett besök hos veterinären för att kolla om han hade ont i tänderna. Tänderna såg fina ut, och han började så smått äta igen.

En utställning kom och våran vackra kille blev placerad som MB med rådan att ta hem och "göda" honom. Man sa att han var hanig.

Dagarna senare kom han inte när det lockades för mat, och det blev att leta katt. Han hittades under sängen, lelös och utan kraft. När han drogs fram var det inte säkert att han levde.

Det blev akutbesök hos veterinären, som la in honom för uppvätskning och med bedjan från oss att ta alla tänkbara prover som gick att ta. Vi ville veta vad felet var.

Vid lunch fick vid svaret att det var 95% chans att han hade FIP. Vi fick valet att vänta och se vad provsvaren sa, vilket skulle ta dagar, eller att låta honom somna in. Valet togs för kattens bästa. Han fick somna in.

Vi resonerar så att obducera alla våra katter, och han obducerades. Obduktionen visade på våt FIP.

Rådet vi fick då av våran systern hos veterinären var att lägga ner katteriet i minst 6 månader. Inga kattungar, inga nya katter eller inga utställningar. Inget som kunde stressa katterna så att en mutation av coronaviruset skulle inträffa. Så inte ens en utställning utan katt blev det tal om.

Här får ni mer information om coronaviruset och FIP.

Kattens coronavirus och FIP
Infektion med kattens coronavirus (Feline coronavirus, FVoC) är idag vanligt förekommande hos svenska katter. Framförallt i flerkattshushåll där katterna använder samma låda. Viruset delas ofta in i två former: en tarmform (enterisk form) och en FIP-form.

Det som smittar är tarmformen av coronaviruset. Den kan hos framförallt unga katter orsaka diarré, men den brukar oftast snabbt gå över av sig självt, och hos de allra flesta infekterade katter orsakar virusinfektionen aldrig några symtom på sjukdom.

Dock sker i vissa fall en förändring av coronaviruset så den utvecklas till FIP-form. Det är FIP-formen av coronaviruset som orsakar den obotliga, dödliga sjukdomen FIP hos katt. Förändring av virus sker efter det att en katt infekterats med den smittsamma tarmformen av coronavirus.

FIP-formen av coronavirus anses inte vara smittsamt. En katt med FIP skall alltså inte kunna smitta andra katter med just FIP.

Smittvägar
Det är alltså inte FIP-formen som smittar, men en katt med FIP kan dock sprida coronavirus i tarmform, precis som de katter i gruppen som inte visar några symtom på sjukdom.

Tarmformen av coronaviruset är mycket smittsamt. Katter smittas framförallt via avföring. Alltså är kattlådor och områden däromkring en stor smittspridare. Viruset kan leva i dåligt rengjord omgivning i upp till 6 veckor. Men coronaviruset är också känsligt mot vanliga rengöringsmedel, det behövs alltså inga speciella rengöringsmedel för att städa rent.

Smittan sprids ofta snabbt i en kattgrupp som lever inomhus.

En del katter är kroniska utsändare, dvs. sprider viruset under en lång tid (i upp till flera år), men oftast är katterna fria inom några månader. Men dom kan snabbt bli infekterade igen.

Genom att katter kan återinfekteras av varandra, kan coronavirussmitta kvarstå i en kattgrupp många år. Och eftersom katterna oftast inte visar några symtom så är ägarna ofta inte medvetna om det.

Om någon eller några katter utvecklar FIP vet man däremot att de smittats av coronaviruset. Man kan också testa en katt/kattgrupp och se om de bär, eller har burit på coronaviruset.

Människor och hundar katt inte drabbas av coronavirus. Endast katter.

Sjukdomsbild vid FIP
FIP är en obotlig sjukdom med dödlig utgång. Hur fort det går beror på om katten har torr form eller våt form av FIP. Hälften av de katter som utvecklar FIP är under 2 år. I kattgrupper kan under kort tid många katter förloras till följd av sjukdomen.

Får katten torr form av FIP utvecklas sjukdomssymtomen vanligen under en längre tid (veckor - månader). Vilka symtom katten visar beror på vilka organ som är drabbade. Förändringar ses ofta i ögon, hjärna, tarm, njurar och lever. Katten blir oftast magrare och tröttare. Febertoppar är inte ovanligt.

Vid våt form av FIP läcker det ut vätska i kroppshålor som buk- och brösthåla. Ofta blir katten bukig av vätska. Om katten har riktigt med vätska i brösthålan får den problem att andas. Sjukdomsförloppet går fort, oftast avlider katten inom några dagar eller veckor från det att första symtomen syns.

Hos de katter som i första hand visar symtomen av torr FIP, utvecklas också våt FIP. Det är alltså inte ovanligt med en blanding av torr och våt FIP.

Faktorer som påverkar risken för utveckling av FIP
- Ålder
- Smittryck, antal katter i katteriet
- Ärftliga faktorer - Katter kan ärva ökad känslighet av sina föräldrar, dvs. en ökad risk för att utveckla FIP.

Diagnostik
Katter med FIP visar olika symtom och det är ofta svårt att ställa diagnosen FIP på en levande katt. Särskilt om det är i ett tidigt stadium av sjukdomen.

Om katten har våt FIP kan man ta prover på bukvätskan.

I blodprover kan man leta efter antikroppar mot kattens coronavirus. Om man hittar antikropper vet man att katten är, eller har varit, infekterad med coronavirus. Det går dock inte att säga om det är tarmformen eller FIP-formen. Man kan alltså inte säkerhetsställa med blodprov att katten inte kommer utveckla FIP.

Fastställande av diagnosen FIP sker som regel genom obduktion.

Observera!!!
Bara för att katten kanske bär på coronaviruset, så behöver den inte utveckla FIP!

/Michaela
Medarbetare på ScrapbookingNorsk Skogkatt

 

Anmäl
2009-03-01 15:33 #15 av: SillyZones

Tack för en jättebra artikel, Mikaela!

Anmäl
2009-03-01 21:48 #16 av: Kattilaforsens

 Tack Michis, för en intressant och lärorik artikel.

Anmäl
2009-03-02 00:06 #17 av: [michaelalundgren]

Känns fel att skriva kul. Men kul att se att ni gillar den.

/Michaela
Medarbetare på ScrapbookingNorsk Skogkatt

 

Anmäl
2009-03-02 16:23 #18 av: favoritkatten2

Tack för att du delar med dig... jag vet hur hemsk denna sjukdom är...

Anmäl
2009-03-02 16:48 #19 av: kerstin2181

Det är kanon att detta tas upp, för den kan drabba vem som helst, och när som helst. Jag har själv vårdat, och tagit bort katter i FIP, men inte mina egna som tur är

Anmäl
2009-03-03 15:07 #20 av: Scilla

En sak som kanske ska tilläggas till den intressanta artikeln är att denna sjukdom tyvärr används lite som slaskdiagnos. Många veterinärer säger att det förmodligen är FIP när de inte riktigt vet vad det kan vara. Vet ett flertal katter som fått "dödsdomen" men som sedan visat sig ha andra botbara sjukdomar.

Anmäl
2009-03-03 15:52 #21 av: [michaelalundgren]

#20 Det är hemskt att veterinärer säger att katter har FIP och så tas dom bort utav fel anledning. Men om detta nu händer, så bör man ju ifrågasätta vad som fick veterinären/veterinärerna att sätta diagnosen FIP, eftersom det inte går att säkerhetsställa utan obduktion.

/Michaela
Medarbetare på ScrapbookingNorsk Skogkatt

 

Anmäl
2009-04-29 21:56 #22 av: Buppan

En kort och bra sammanfattning av ett obehagligt ämne! Vill gärna veta mer. Hur stor är risken för smitta i den lilla kattgruppen där hemma, när en ettårig kattunge dött av FIP??? De tre andra äldre katter: OBS alla har haft varsin kattlåda!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.