Avel/Genetik/Uppfödning

GSD IV

2009-01-28 23:48 #0 av: SillyZones

GSD IV är nytt, men i allra högsta grad angeläget för de som föder upp Norsk skogkatt. Här kan du läsa litet om sjukdomen men också följa länkar dit du kan fördjupa dig med ytterligare läsning och info.

ziggy2v4.jpg

Vad är GSD IV?

Glucogen storage disease type IV är en ärftlig sjukdom hos Norsk skogkatt. En genetisk mutation hindrar musklerna i den sjuka kattens kropp att tillgodogöra sig glycogen som är lagrad i musklernas celler p g a brist på ett enzym.  

 

Symptom

Oftast dör kattungen inom några dygn eller är dödfödd. I vissa fall kan dock katten leva upp emot året och till en början utvecklas normalt, men uppvisar sedan följande symptom:

Katten får en höjd kroppstemperatur, över 40 grader och inga mediciner häver tillståndet. Katten får skakningar i hela kroppen och muskelförtvining som gör det svårt för katten att röra sig. Till slut blir katten helt förlamad och slutligen dör den.

 Hur ärvs GSD IV?

 Arvsgången på GSD IV är recessiv. Varje katt har alltså ett anlagspar, och om har katten två uppsättningar av anlag för GSD IV (homozygot för anlaget) så är katten sjuk i GSD IV. Har katten ett anlag för GSD IV (heterozygot för anlaget) så är den bärare av sjukdomen och kan ge den sjuka genen vidare till sina avkommor, men är själv frisk. Har katten inte något anlag alls för sjukdomen, kan den inte heller föra den vidare till sina avkommor.  Katten ärver ett anlag av varje förälder. Två bärare kan alltså få sjuka barn, men de kan också få kattungar som endast ärver ett sjukt anlag från ena föräldern och ett friskt från andra föräldern och blir därigenom bärare för sjukdomen. I samma kull kan det också slumpa sig så att någon kattunge ärver ett friskt anlag från varje förälder och är därför vare sig sjuk eller bärare. Därför är det viktigt att testa alla kattungar från föräldrar som inte är testade, det duger alltså inte att ett syskon är fritestat. Parar man sedan endast fritestade katter med varandra säkrar man att avkommorna inte bär på den sjukliga genen.

 Att testa sin katt

 Eftersom man har isolerat den gen som vid sjuklig förändring ger upphov till GSD IV så är det en förhållandevis enkel sjukdom att komma till rätta med. Ett enkelt gentest som utförs genom svabbprov och skickas till laboratorium för analys ger svar på om din katt är bärare eller inte. Ett svabbprov brukar vara en borste eller en tops som man gnider mot slemhinnan i munhålan för att få tillräckligt med celler för att kunna göra ett gentest. Dessa testkit beställer man från labbet som ska utföra testet.  Man kan också beställa via skogkattslingans shop om man är medlem.  Svabbprovet måste utföras av veterinär som också ska verifiera kattens identitet. Katten måste alltså vara id-märkt innan provtagning.

 

Hälsoprogram

Skogkattslingan har påbörjat ett hälsoprogram för att bekämpa GSD IV. Mer om Skogkattslingans hälsoprogram kan du läsa om på Skogkattslingans hemsida. Där finns också  en förteckning över laboratorier som utför testerna, samt möjlighet att skicka efter testkit från Laboklin.

Hos Skogkattklubben Birka kan du också läsa om GSD IV samt ta del av Genindexes kampanj.

  http://www.skogkattslingan.com

 http://www.skogkattklubbenbirka.se

 

 

Anmäl
2009-02-16 14:36 #1 av: Dolleminas

Tack Jessica för en bra artikel, nu fattar åtminstonne jag lite mer om sjukdomen och varför det ska ske tester... utan att behöva översätta på knaglig engelska Skäms (man kan inte vara bra på allt...)

Anmäl
2009-02-16 15:07 #2 av: [michaelalundgren]

Jag måste bara tipsa er alla om att hos S*Wonderwoods, kan du också läsa om GSD IV på svenska. Kolla längst ner i hennes meny.

/Michaela
Medarbetare på ScrapbookingNorsk Skogkatt

 

Anmäl
2010-07-03 23:19 #3 av: Signe-Jonna

Gör man detta test hemma själv, eller behöver man hjälp av en veterinär?

Anmäl
2010-07-04 08:48 #4 av: mammakatt

Du måste ha hjälp av en veterinär.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.