Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (8) Senaste inläggen

00. Bilder 01. Allmänt Skogkattprat 02. Kattungeprat 03. Avel/Genetik/Uppfödning 04. Färger & Mönster 05. Pälsvård 06. Mat & Leksaker 07. Beteendefrågor 08. Skogkattens hälsa 09. Kattungar till salu 10. Väntade/Planerade kullar 12. Omplaceringar 13. Fodervärdar finnes/sökes 14. Rasstandard 17. Utställningar/Resultat 18. Tävlingar och lekar 20. Kattklubbar 26. Regnbågsbron 29. Avelshanar finnes/sökes Topics in english 30. Aktiviteter 31. Om Sajten/Om iFokus 32. Utanför ämnet 33. Kattprylar till salu
Skogkattens hälsa

HCM - hypertrofisk kardiomyopati

2006-08-04 03:13 #0 av: RolfH

Skogkattslingan har gått med i Main Coon-kattens hälsoprogram för att kartlägga förekomst av HCM, en hjärtsjukdom hos katt. HCM är en ärftlig sjukdom som finns hos alla katter, oavsett ras. Läs mer om HCM på Maine Coon-kattens hemsida. Se även länkar nedan.

För att minska antalet katter som drabbas av HCM bör man testa sina avelsdjur och undvika att använda dem som har fått diagnosen HCM. Katterna undersöks av kardiolog (veterinär med specialkompetens) med ultraljud där man kan se om det finns några förtjockade områden och hur hjärtat rör sig, samt hur blodet flödar. Undersökningen är helt smärtfri och tolereras vanligtvis mycket bra av katterna. Är katten orolig kan det dock vara nödvändigt att ge den lugnande medel, eftersom det är viktigt att den ligger alldeles stilla på undersökningsbordet.
Ibland kan veterinären behöva raka katten på det ställe som ska undersökas. Oftast går det dock bra att bara sära lite på pälsen utan att raka. För att få en bra kontaktyta mot kattens skinn, och därmed en bra bild, används ett slags gelé på proben. Undersökningen tar ca. 30-45 minuter.

 

Det finns en framtagen blankett som används vid HCM-undersökning.
Den laddar du ner här.
Ta med blanketten och kattens stamtavla när du besöker veterinären för HCM-undersökningen.
Katten måste vara ID-märkt för att HCM-testet ska kunna registreras i hälsoprogrammet. Är katten inte ID-märkt kan du göra detta i samband med HCM-testet.
Veterinären fyller i resultatet av HCM-undersökningen och skickar sedan en kopia på blanketten till Maine Coon-kattens registerhållare för HCM-registret. 60 dagar efter det att undersökningen gjordes blir resultatet offentligt.

Länkar:  Maine Coon-katten
Maine Coon-kattens hälsoprogram
Information om HCM
Att testa sin katt för HCM
Lista över veterinär som utför HCM-test
Blankett att använda vid HCM-test
Blanketten går att fylla i via datorn skriv sedan ut.
  (Ny blankett januari 2006.)
Rekommendationer för testning och avel

Republicerad med tillstånd av Skogkattslingan 061230

Republicerad

061230 av WesthKiowas

Med tillstånd av Skogkattsklingan.

Anmäl
2006-09-05 15:06 #1 av: Sisikarlstad

Åh TACK Rolf!!!

Nu har jag sparat o ska skriva ut blanketten o ta med till HCM testaren!!!Flört

Anmäl
2007-05-01 12:19 #2 av: CeciliaK64

PrecisSkrattande vad jag letat efter. Tack.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.